back to top
14.9 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

14.9 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Στη Βουλή το ν/σ για την σύσταση της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας

Διαβάστε επίσης

Στη Βουλή κατατέθηκε το νομοσχέδιο για την ίδρυση της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας. Πρόκειται επί της ουσίας για μετεξέλιξη του Εθνικού Ταμείου Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης (ΕΤΕΑΝ), που δίνει πλέον τη δυνατότητα όχι μόνο παροχής εγγυήσεων, όπως συνέβαινε μέχρι τώρα, αλλά και χορήγησης δανείων προς επιχειρήσεις.

Σύμφωνα με τις διατάξεις του νομοσχεδίου, ο δανεισμός δεν θα είναι άμεσος, έτσι ώστε η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα να μη λειτουργεί ανταγωνιστικά προς τις εμπορικές τράπεζες, αλλά μέσω των τραπεζών, επενδυτικών κεφαλαίων ή ταμείων και άλλων φορέων χρηματοδότησης. Επίσης, η τράπεζα δεν θα δέχεται καταθέσεις.

Στο νέο φορέα υπάγονται στο εξής διάφορα ταμεία του ΕΤΕΑΝ και συγχρηματοδοτούμενα κοινοτικά προγράμματα με αποτέλεσμα να χειρίζεται στο εξής κονδύλια 5 δισ. ευρώ ενώ σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης, θα έχει συνολική επίδραση στην ελληνική οικονομία ύψους 11 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση , η Αναπτυξιακή Τράπεζα αναμένεται να συμβάλλει στον μετασχηματισμό του παραγωγικού συστήματος, με στόχο τη δίκαιη, βιώσιμη και ολιστική ανάπτυξη της οικονομίας σε περιφερειακό και εθνικό επίπεδο.

Επίσης ,όπως αναφέρεται, τα νέα δεδομένα που δημιουργεί η έξοδος της χώρας από τα προγράμματα δημοσιονομικής προσαρμογής υποχρεώνουν το κράτος να δημιουργήσει ευνοϊκές συνθήκες χρηματοδότησης της πραγματικής οικονομίας, με δεδομένο πως η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα της ΕΕ που δεν διαθέτει έναν αντίστοιχο αναπτυξιακό θεσμό.

Χριστιάννα Κούσιου 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα