back to top
16.8 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

16.8 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Οι πολιτικές του υπ. Οικονομίας για την κυκλική οικονομία

Διαβάστε επίσης

Στις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης και τα χρηματοδοτικά εργαλεία για την ανάπτυξη της κυκλικής οικονομίας αναφέρθηκε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Γιάννης Δραγασάκης, μιλώντας την Δευτέρα στο 1ο Forum Κυκλικής Οικονομίας.

Σύμφωνα με τον κ. Δραγασάκη το προσεχές διάστημα αναμένεται να ενεργοποιηθούν νέα χρηματοδοτικά εργαλεία και ταμεία ,για την κυκλική οικονομία,.

Όπως σημείωσε ο υπουργός Οικονομίας, ι η κυβερνητική πολιτική για την κυκλική οικονομία βασίζεται στους εξής 4 άξονες:

Ολιστική Αναπτυξιακή Στρατηγική

· Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Κυκλική Οικονομία

· Εθνική Στρατηγική για την Προσαρμογή στην Κλιματική Αλλαγή

· Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τις Πράσινες Δημόσιες Συμβάσεις.

Για τη χρηματοδότηση της κυκλικής οικονομίας τα εργαλεία, όπως είπε ο υπουργός είναι:

· Η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα

· Η απελευθέρωση εσόδων Πράσινου Ταμείου για προώθηση περιβαλλοντικών δράσεων

· Έως το Μάιο θα υπάρξει προκήρυξη 2 δράσεων από τη γενική γραμματεία Βιομηχανίας και το ΕΣΠΑ ενώ

· Νέα εργαλεία και Ταμεία θα ενεργοποιηθούν το επόμενο διάστημα.

Σήμερα, η ευθύνη για το σχεδιασμό του μέλλοντος είναι δική μας ευθύνη, συνέχισε ο υπουργός και πρόσθεσε ότι γι’ αυτό πρέπει να κατανοήσουμε τι μας οδήγησε στην κρίση. Κι αυτό που μας οδήγησε ήταν ένα ενδογενώς μη βιώσιμο οικονομικό μοντέλο, που ήταν ένα μοντέλο «κρίσης σε αναμονή»

«Μεγέθυνση είχαμε και το 2000 και χρεοκοπήσαμε. Μιλούν, ορισμένοι, για μείωση φορολογίας και ιδιωτικοποιήσεις. Αυτά από μόνα τους αρκούν; Κι αν τα κάνουμε; Αλλάζουν το μοντέλο που οδήγησε στην κρίση; Όχι. Αν δεν αλλάξουμε το μοντέλο που γέννησε την κρίση, θα την ξαναβρούμε μπροστά» σημείωσε ο κ. Δραγασάκης.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι μεγάλη πρόκληση για την Ελλάδα είναι η έγκαιρη και αποτελεσματική προετοιμασία για τη νέα Προγραμματική Περίοδο 2021-27 καθώς και η προετοιμασία για τη νέα δεκαετία 2020-30, τη δεκαετία που μπορεί και πρέπει να είναι η δεκαετία των μεγάλων προοδευτικών μετασχηματισμών για τη χώρα.

«Η έξοδος από τα μνημόνια και η ανάκτηση βαθμών κυριαρχίας δημιουργούν τις προϋποθέσεις για να σχεδιάσουμε το μέλλον, αλλάζοντας όλα όσα μας οδήγησαν στη χρεοκοπία, αλλά και επουλώνοντας τα βαριά πλήγματα της κρίσης» σημείωσε ο υπουργός.

Πιτσιόρλας: Η κυκλική οικονομία είναι ευκαιρία και όχι βάρος

«Η κυκλική οικονομία δεν είναι βάρος αλλά ευκαιρία και αυτό απέχει από την κρατούσα αντίληψη» σημείωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Στέργιος Πιτσιόρλας μιλώντας στο ίδιο συνέδριο. «Αυτό γίνεται φανερό και από την κριτική που μας ασκείται -από την αντιπολίτευση αλλά και από κοινωνικούς φορείς- όταν προσπαθούμε σε μεγάλα έργα ή επενδύσεις να λάβουμε μέτρα που θα διαφυλάξουν για παράδειγμα τον αρχαιολογικό μας πλούτο ή διασφαλίζουν την προστασία του περιβάλλοντος.Άρα, βασικό στοιχείο είναι να περάσει στην ελληνική κοινωνία αυτό το νέο μοντέλο οικονομίας που οραματιζόμαστε και προς το οποίο πρέπει να κινηθούμε, αλλιώς θα μείνουμε στο περιθώριο» συμπλήρωσε ο κ. Πιτσιόρλας

Επόμενος στόχος σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομίας, θα πρέπει να είναι η συνεργασία μεταξύ των επιχειρήσεων στο πλαίσιο της κυκλικής οικονομίας. Τα επιχειρηματικά πάρκα, στα οποία κάναμε ήδη σημαντικά βήματα με τον πρόσφατο νόμο, θα πρέπει να αποτελέσουν τους φορείς κυκλικής οικονομίας και το μοντέλο συνεργασίας που θέλουμε σε αυτό το πλαίσιο επεσήμανε ο κ. Πιτσιόρλας.

Χριστιάννα Κούσιου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα