back to top
20.5 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

20.5 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Έρχεται τον Ιούνιο το 5ο Summer Nostos Festival

Διαβάστε επίσης

Summer Nostos Festival: οκτώ ημέρες γεμάτες Τέχνη, αθλητισμό και επιστήμη

Για πέμπτη συνεχή χρονιά, το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) παρουσιάζει το «Summer Nostos Festival», μια ανοιχτή γιορτή πολιτισμού, άθλησης, συνύπαρξης, διαλόγου, εκπαίδευσης και φυσικά παιχνιδιού. Στη φετινή διοργάνωση, η έννοια του Νόστου ενεργοποιείται με ένα πρόγραμμα οκτώ ημερών, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό, που περιλαμβάνει περισσότερες από εβδομήντα εκδηλώσεις και δράσεις για παιδιά και οικογένειες, στις οποίες συμμετέχουν πάνω από 700 καλλιτέχνες και ειδικοί σε θέματα άθλησης και επιστημών.

Η ανακοίνωση του προγράμματος έγινε μέσα από μία πρωτότυπη και απολαυστική παρουσίαση, η οποία πραγματοποιήθηκε στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ), όπου δημοσιογράφοι και καλλιτέχνες, ανακάλυψαν συμμετέχοντας σ’ ένα παιχνίδι, χρήσιμες πληροφορίες για το φετινό «Summer Nostos Festival», αλλά και για τις εκπλήξεις που επιφυλάσσει στους επισκέπτες του. Την παρουσίαση-παιχνίδι συντόνισε ο stand-up comedian Λάμπρος Φισφής μαζί με την καλλιτεχνική διευθύντρια του SNFestival, Μίλυ Πασχάλη που μίλησε αναλυτικά για τη φετινή διοργάνωση.

«Η απόλαυση και η ανεμελιά που συχνά λείπουν από την καθημερινότητά μας καθορίζουν το SNFestival. Δεν είναι, όμως, τα μόνα. Η προσφορά στην ευρύτερη κοινότητα, η υποστήριξη σημαντικών κοινωνικών σκοπών, ο διάλογος για τη δημοκρατία, είναι μερικά από τα κυρίαρχα ζητήματα που προσπαθούν να αναδείξουν με το έργο τους οι περισσότεροι καλλιτέχνες που θα εμφανιστούν στη φετινή διοργάνωση. Πρόκειται για ανθρώπους με διεθνή απήχηση και κοινό, που επιλέγουν να παίρνουν θέση» ανέφερε η Μίλυ Πασχάλη.

Συναυλίες και dj sets έχουν τον πρώτο λόγο στη φετινή διοργάνωση

Στις φετινές εκδηλώσεις του SNFestival συμμετέχει ο Μπράιαν Ίνο, ο οποίος θα παρουσιάσει στον Πύργο Βιβλίων της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος, το «77 Million Paintings», μια μεγάλης κλίμακας εγκατάσταση μουσικής και φωτός, που παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο Τόκιο το 2006 και από τότε ταξιδεύει ανά τον κόσμο. Σύμφωνα με τον ίδιο τον Ίνο το έργο αποτελεί μία «οπτική μουσική».

Συναυλίες και dj sets έχουν τον πρώτο λόγο στη φετινή διοργάνωση. Ανάμεσα στους καλλιτέχνες που πλαισιώνουν τον φετινό προγραμματισμό, συναντάμε τον Αμερικανό τραγουδιστή και τραγουδοποιό της indie rock, Andrew Bird, τη Βρετανο-Σουηδή καλλιτέχνη και icon των 90s, Neneh Cherry, τους Low που συμπλήρωσαν φέτος 25 χρόνια πορείας ως άξιοι εκπρόσωποι της slow tempo rock, τους Καλιφορνέζους Local Natives οι οποίοι έρχονται για πρώτη φορά στην Ελλάδα για να ολοκληρώσουν τη sold out περιοδεία τους με τίτλο «Faith Choir», τη βελγική μπάντα Balthazar που έρχεται με το νέο της άλμπουμ «Fever», το παιδί- θαύμα της πειραματικής ποπ , Anja Plaschg (Soap&Skin) που έρχεται επίσης με νέο άλμπουμ το οποίο μιλά για αποχωρισμούς και για συγχώρεση, τον Nakhane- έναν από τους πιο δημοφιλείς καλλιτέχνες της Νότιας Αφρικής, αλλά και τη Rita Wilson η οποία υπόσχεται να δημιουργήσει στο SNFestival την αυθεντική μουσική ατμόσφαιρα που μπορεί κανείς να συναντήσει στον Νότο των ΗΠΑ.

Και η ελληνική σκηνή παρούσα

Την ελληνική μουσική σκηνή εκπροσωπούν στο φετινό πρόγραμμα: η ‘Αλκηστις Πρωτοψάλτη, ο Γιώργος Μαργαρίτης, η Μαρίνα Σάττι μαζί με τα γυναικεία φωνητικά σύνολα Fonέs και Chores, ο Περικλής Κανάρης, το συγκρότημα του Μιχάλη Καλκάνη, καθώς και οι Αντώνης Φωνιαδάκης και Αντώνης Μαρτσάκης οι οποίοι δημιουργούν ένα θέαμα που συνδυάζει τις χάρες ενός καθαρόαιμου κρητικού γλεντιού, αλλά και τις αρετές μιας σύγχρονης καλλιτεχνικής δημιουργίας.

Στην κατηγορία των παραστατικών τεχνών, θα δούμε μεταξύ άλλων, την παράσταση «Portraits in otherness» μέσα από την οποία η ομάδα του μεγάλου σταρ του χορού ‘Ακραμ Καν επιχειρεί να μεταδώσει την άυλη αξία της κληρονομιάς και της φιλοσοφίας της, αλλά και τη νέα δημιουργία της φημισμένης ομάδας χορού Vertigo Dance Company, με τίτλο «One. One & One», στον πυρήνα της οποίας βρίσκονται η διαρκής εξερεύνηση της ανθρώπινης φύσης και η σύνδεση του ανθρώπου και της τέχνης με τη γη και το περιβάλλον.

Ακόμη, η σατιρική «Μήδεια» του Μποστ, ενεργοποιείται ξανά και παίρνει τη μορφή οπερέτας, μετά από ανάθεση της Εθνικής Λυρικής Σκηνής στον συνθέτη Νίκο Κυπουργό για τον Κύκλο «Οperetta restart». Τη σκηνοθεσία αναλαμβάνει ο Γιάννης Σκουρλέτης με τους bijoux de kant, ο οποίος περιγράφει την παράσταση ως «ένα μεγάλο γέλιο που θα μας σκεπάσει όλους».

Δημιουργικές δυνάμεις και εξωστρέφεια

Η υποστήριξη των δημιουργικών δυνάμεων ανά τον κόσμο, οι συνέργειες αλλά και η εξωστρέφεια των Ελλήνων καλλιτεχνών είναι μέρος της αποστολής του SNFestival, όπως τόνισε η καλλιτεχνική διευθύντρια του SNFestival, Μίλυ Πασχάλη. Γι’ αυτό και ιδιαίτερη σημασία δίνεται φέτος στην παρουσίαση της «ARTWORKS»: με κεντρική δραστηριότητα το «Πρόγραμμα Υποστήριξης Καλλιτεχνών – Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος», 60 νέοι καλλιτέχνες θα παρουσιάσουν τη δουλειά τους σε διάφορους χώρους του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Από το φετινό προγραμματισμό, δεν θα μπορούσε ν’ απουσιάζει ο νυχτερινός αγώνας δρόμου «SNF RUN: Τρέχοντας προς το Μέλλον». Η ολοκλήρωσή του θα σημάνει το ξεκίνημα των καθιερωμένων πυροτεχνημάτων που έχουν αγαπηθεί από μικρούς και μεγάλους. Στο πλαίσιο του «Summer Nostos Festival» θα πραγματοποιηθεί επίσης το 8ο Ετήσιο Διεθνές Συνέδριο του ΙΣΝ με τον τίτλο «Untitled» και η 2η Ημερίδα του SNF Agora Institute, στα οποία συμμετέχουν διακεκριμένοι ομιλητές από όλο τον κόσμο.

Η φετινή διοργάνωση συμπίπτει με την επέτειο των 15 χρόνων από τη μεγάλη νίκη της Ελλάδας στο Euro 2004 και το SNFestival συμμετέχει στους εορτασμούς μαζί με τη θρυλική ομάδα των πρωταθλητών Ελλάδος και με πολλά ποδοσφαιρικά (και όχι μόνο) happenings.

 

Μια νέα σκηνή που θα φιλοξενεί εκδηλώσεις: ο Θόλος

Όπως κάθε χρόνο, το ψηφιδωτό του φεστιβάλ συμπληρώνουν οι εντυπωσιακές σκηνές που φιλοξενούν τις εκδηλώσεις και μοιράζονται σε διάφορα σημεία του ΚΠΙΣΝ. Στις σκηνές του SNFestival φέτος προστίθεται μια νέα εντυπωσιακή κατασκευή σε σχήμα θόλου στον Λαβύρινθο (στεγασμένη για να προφυλάσσει καλλιτέχνες, συντελεστές και θεατές από τον ήλιο αλλά ακόμα και σε περίπτωση βροχής) που θα παραμείνει στο ΚΠΙΣΝ και μετά το τέλος του SNFestival, εξυπηρετώντας ειδικές ανάγκες του προγραμματισμού του. Η νέα σκηνή του Λαβύρινθου, καθώς και μια υδάτινη κατασκευή-έκπληξη στο Κανάλι που θα αποκαλυφθεί στο κοινό κατά τη διάρκεια του SNFestival συμπληρώνουν την προσφορά του ΙΣΝ προς το ΚΠΙΣΝ και τους επισκέπτες του.

Αναλυτικές πληροφορίες ανά εκδήλωση: www.SNFestival.org

*Το Summer Nostos Festival διοργανώνεται και υλοποιείται με την αποκλειστική δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ), σε συνεργασία με το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ).

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα