back to top
16.5 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

16.5 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Η συνάντηση της Άνγκελα Μέρκελ με τον ιρλανδό πρωθυπουργό για το Brexit

Διαβάστε επίσης

Ενώ η Τερίζα Μέι προσπαθεί να λύσει με τον Τζέρεμι Κόρμπιν τον γρίφο του Brexit μέσω της συμβιβαστικής οδού, οι ευρωπαίοι ηγέτες συνεχίζουν να δείχνουν εμπράκτως την στήριξή τους στην Ιρλανδία. Η Άνγκελα Μέρκελ μετέβη χθες στο Δουβλίνο όπου είχε συνάντηση με τον ιρλανδό πρωθυπουργό, Λίο Βαράντκαρ.

“Είμαστε υποχρεωμένοι να πετύχουμε”

“Είμαστε υποχρεωμένοι να βρούμε τρόπο να πετύχουμε και τα δύο. Και να διατηρήσουμε την ενιαία αγορά και να αποφύγουμε το σκληρό σύνορο στην Ιρλανδία”, τόνισε η γερμανίδα καγκαλέριος. “Είμαστε υποχρεωμένοι να πετύχουμε. Ελπίζουμε ότι θα βρεθεί λύση”, προσέθεσε, επαναλαμβάνοντας: “Είμαστε υποχρεωμένοι να πετύχουμε”.

Η Άνγκελα Μέρκελ επικαλέστηκε την προσωπική της εμπειρία για να εκφράσει την κατανόησή της αναφορικά με την ύπαρξη σκληρού συνόρου. “Προέρχομαι από μία χώρα που επί χρόνια την χώριζε ένα τείχος. Ξέρω τι συμβαίνει όταν τα σύνορα και τα τείχη πέφτουν”.

“Θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε και ως 27”

Εν συνεχεία, η καγκελάριος εξέφρασε την αλληλεγγύη της προς την Ιρλανδία. “Θα σταθούμε στο πλευρό σας σε κάθε βήμα της διαδρομής, θα περπατάμε δίπλα σας. Συνεργαζόμασταν ως 28 κράτη-μέλη για πολύ καιρό και τώρα είμαστε 27. Με αυτή μου την επίσκεψη θέλω να υπογραμμίσω ότι θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε και ως 27”.

To Brexit με συμφωνία εξαρτάται από το Λονδίνο

Απέφυγε, ωστόσο, να διαβεβαιώσει ότι όποια κι αν είναι η τελική έκβαση δεν πρόκειται να υπάρξει σκληρό σύνορο. Και δεν θα μπορούσε να κάνει κάτι τέτοιο, άλλωστε, μιας και η απόφαση δεν είναι δική της. “Θα κάνουμε τα πάντα προκειμένου να αποτρέψουμε ένα Brexit χωρίς συμφωνία, μία άτακτη αποχώρηση της Μεγάλης Βρετανίας. Αυτό, όμως, πρέπει να το κάνουμε μαζί με τη Βρετανία και μόνο βάσει της πρότασης που θα μας κάνουν”.

Βαράντκαρ: “Μας μένει ελάχιστος χρόνος και πρέπει να προετοιμαστούμε για όλα τα πιθανά σενάρια”

Ο Βαράντκαρ από πλευράς του τόνισε ότι τάσσεται υπέρ της έγκρισης της Συμφωνίας Αποχώρησης, εντούτοις, παραδέχτηκε ότι δεν αποκλείει το σενάριο της αποχώρησης χωρίς συμφωνία. “Τόσο η Ιρλανδία όσο και η Γερμανία επιθυμούν να έχουν μία μελλοντική σχέση με το Ηνωμένο Βασίλειο που θα όσο πιο στενή και βαθιά γίνεται. Θα θέλαμε να εγκριθεί η Συμφωνία Αποχώρησης, ώστε να μπορέσουμε να ξεκινήσουμε τις διαπραγματεύσεις για μία νέα συνεργασία σε επίπεδο οικονομίας και ασφάλειας χωρίς περαιτέρω καθυστέρηση”, είπε χαρακτηριστικά, καταλήγοντας: “Μας μένει ελάχιστος χρόνος και πρέπει να προετοιμαστούμε για όλα τα πιθανά σενάρια”.

Συνάντηση με τους υπαλλήλους του “αόρατου” συνόρου

Η Άνγκελα Μέρκελ συναντήθηκε, επίσης, στο πλαίσιο της επίσκεψής της, με υπαλλήλους που εργάζονται εκατέρωθεν του μέχρι στιγμής “αόρατου” συνόρου ανάμεσα στην Βόρεια Ιρλανδία και την Ιρλανδία, προκειμένου να δώσει έμφαση στην σημασία αυτού του ζητήματος.

Δομίνα Διαμαντοπούλου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα