back to top
18.2 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

18.2 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Διαστάσεις συνδικαλιστικής βεντέτας λαμβάνει η ρήξη μεταξύ των παρατάξεων στη ΓΣΕΕ

Διαβάστε επίσης

Υπό την βαριά σκιά της ματαίωσης και της δεύτερης απόπειρας πραγματοποίησης του 37ου Συνεδρίου της Συνομοσπονδίας Εργατών, εξαιτίας της έντασης και των επεισοδίων που σημειώθηκαν, οι συνδικαλιστές της πλειοψηφίας και του ΠΑΜΕ επιδίδονται πλέον σε μάχη χαρακωμάτων, στην οποία συμμετέχουν και τα πολιτικά κόμματα.

Η επόμενη πράξη του συνδικαλιστικού δράματος θα παιχτεί στα δικαστήρια, με τον διορισμό προσωρινής διοίκησης από το Πρωτοδικείο, για πρώτη φορά μετά το 1985, καθώς η θητεία της Διοίκησης της ΓΣΕΕ λήγει στις 11 Απριλίου.

Η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ, με ανακοίνωση της καταγγέλλει το ΠΑΜΕ για “αποκρουστικές, βίαιες ενέργειες που προσομοιάζουν με ακροδεξιές πρακτικές” και εντοπίζει σύμπτωση συμφερόντων μεταξύ της κυβέρνησης και των προσκείμενων στο ΚΚΕ συνδικαλιστών με στόχο την χειραγώγηση ή -όπου αυτό δεν είναι εφικτό- την διάλυση των συνδικάτων.

ΣΥΣΚΕΨΗ ΠΑΜΕ
Στον αντίποδα, το ΠΑΜΕ το οποίο θα πραγματοποιήσει σύσκεψη το Σάββατο 13 του μηνός στο αμφιθέατρο της ΓΣΕΕ, προαναγγέλλει “μακρύ αγώνα, με μεγαλύτερη αποφασιστικότητα και ορμή” κατά της “συνδικαλιστικής μαφίας και του εργοδοτικού συνδικαλισμού”, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά.

Τόσο η διορισμένη διοίκηση της ΓΣΕΕ όσο και οι αντιστοίχως διορισμένες διοικήσεις Ομοσπονδιών όπου υπήρξε ένταση και ρήξη μεταξύ των συνδικαλιστικών παρατάξεων, θεωρείται αμφίβολο το κατά πόσο θα μπορέσουν να προσέλθουν στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης με την εργοδοτική πλευρά για την υπογραφή νέας Εθνικής και κλαδικών συμβάσεων εργασίας.

Έτσι, σημαντικά οικονομικά και θεσμικά ζητήματα, άρρηκτα συνδεδεμένα με το εισόδημα και τα δικαιώματα των εργαζομένων παραμένουν σε διαρκή εκκρεμότητα…

Όλα θα κριθούν με δικαστική απόφαση, δήλαδη αν το δικαστήριο θα κρίνει ότι η προσωρινή διοίκηση θα πρέπει να έχει διευρυμένες αρμοδιότητες.

Επίσης, με τα σημερινά δεδομένα θεωρείται εξαιρετικά δύσκολη η επίτευξη συμφωνίας μεταξύ των συνδικαλιστών για την πραγματοποίηση εκλογικού συνεδρίου στο άμεσο μέλλον.

Τα κόμματα

Ο ΣΥΡΙΖΑ κάλεσε τους εργαζόμενους και τις εργαζόμενες να γυρίσουν την πλάτη στην απαξίωση και την παρακμή, και να αγωνιστούν για την ανανέωση του συνδικαλιστικού κινήματος.

Η αξιωματική αντιπολίτευση καταδίκασε κατηγορηματικά τα όσα συνέβησαν στη Ρόδο, κάνοντας λόγο για βίαια επεισόδια και τραμπουκισμούς από μέλη του ΠΑΜΕ και καταγγέλλοντας την κυβέρνηση ότι επένδυσε στη βία.

Ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας δήλωσε ότι «απέναντι στη συνδικαλιστική μαφία της ηγεσίας της ΓΣΕΕ, που θέλει να διοργανώσει ένα ακόμα συνέδριο – παρωδία, βρέθηκαν ξανά οι ζωντανές δυνάμεις του ταξικού εργατικού συνδικαλιστικού κινήματος, που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ».

Η Φώφη Γεννηματά επέρριψε ευθύνες στον Αλέξη Τσίπρα και τον Δημήτρη Κουτσούμπα επισημαίνοντας ότι «είναι ανησυχητικά τα συνεχιζόμενα φαινόμενα βίας και τραμπουκισμών στο Συνέδριο της ΓΣΕΕ».

Δημήτρης Κωστάκος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα