back to top
23 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

23 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Βρετανία-Brexit: Βουλή των Λόρδων και συνάντηση Μέι-Κόρμπιν

Διαβάστε επίσης

Σχέδιο νόμου που υποχρεώνει την πρωθυπουργό της Βρετανίας Τερέζα Μέι να επιδιώξει την αναβολή του Brexit ώστε να αποφευχθεί το ενδεχόμενο αποχώρησης χωρίς συμφωνία από την Ευρωπαϊκή Ένωση την καθορισμένη ημερομηνία (τη 12η Απριλίου) ενέκρινε με οριακή πλειοψηφία η Βουλή των Κοινοτήτων αργά το βράδυ της Τετάρτης.

Η πρόταση «πέρασε» με μόλις μία ψήφο, 313 ψήφους υπέρ έναντι 312 κατά, και αναμένεται να τεθεί σε συζήτηση και ψήφιση από τη Βουλή των Λόρδων αργότερα σήμερα.

Μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο ITV, ο Bρετανός υπουργός Οικονομικών Φίλιπ Χάμοντ δήλωσε ότι η κυβέρνηση της Βρετανίας θα ζητήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση αναβολή του Brexit αλλά με την επιλογή η αποχώρηση να γίνει αμέσως μόλις εγκριθεί κάποια συμφωνία για το διαζύγιο από τη Βουλή των Κοινοτήτων.

Σε περαιτέρω συνομιλίες αργότερα σήμερα συμφώνησαν η πρωθυπουργός, Τερέζα Μέι, και ο Τζέρεμι Κόρμπιν, καθώς πιέσεις δέχεται από μέλη του κόμματός του ο ηγέτης των Εργατικών προκειμένου να θέσει τη διεξαγωγή δεύτερου δημοψηφίσματος ως προϋπόθεση για την αποδοχή οποιασδήποτε συμφωνίας για το Brexit με την Τερέζα Μέι.

Σε ανοιχτή επιστολή που έστειλαν στον Κόρμπιν 11 βουλευτές του Εργατικού Κόμματος, θεωρούν ότι το αίτημά τους είναι αναγκαίο και υποστηρίζουν ότι θα ήταν παράδοξο να μην επιμείνει σε αυτό στις συνομιλίες του με την πρωθυπουργό. Παρόμοια επιστολή έστειλε και η σκιώδης υπουργός Εξωτερικών, Έμιλι Θόρνμπερι, στην οποία επισημαίνει ότι εάν υπάρξει οποιαδήποτε άλλη απόφαση – εκτός από ένα επιβεβαιωτικό δημοψήφισμα – που θα στρέφονταν ενάντια στην απόφαση του συνεδρίου των Εργατικών, θα πρέπει να τεθεί σε ψηφοφορία στο σκιώδες υπουργικό συμβούλιο.

Σημαντικά στελέχη των Εργατικών πιστεύουν ότι ένα νέο δημοψήφισμα δεν συμπεριλαμβάνεται στα αιτήματα των συνομιλιών και ότι η συμφωνία που υποστηρίζει το κόμμα δεν απαιτεί τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος. Αλλά και το συνδικάτο εργαζομένων Unison ζήτησε επίσης δημοψήφισμα για τη συμφωνία του Brexit και διεξαγωγή εκλογών, αλλά μέχρι τότε να εφαρμοστεί το σχέδιο στο πρότυπο της Νορβηγίας, που θα επιτρέψει τη χώρα να παραμείνει σε τελωνειακή ένωση με την Ε.Ε. και στην ενιαία αγορά.

Επιπλέον, η πρωθυπουργός της Σκωτίας, Νίκολα Στέρτζον, εξέφρασε ανησυχία ότι ο Τζέρεμι Κόρμπιν ενδέχεται να αποσύρει την υποστήριξή του σε ένα νέο δημοψήφισμα και παρατήρησε τη «διάσπαση σε υψηλό επίπεδο στο κόμμα των Εργατικών» για το συγκεκριμένο ζήτημα. «Ελπίζω να μείνουν πιστοί στη δέσμευσή τους. Εάν γίνει αντιληπτό ότι οι Εργατικοί έχουν ξεπουληθεί φτηνά σε ό,τι αφορά το επιβεβαιωτικό δημοψήφισμα και δεν προστατέψουν τα συμφέροντα της Σκωτίας, τότε εκτιμώ ότι θα πληρώσουν βαρύ τίμημα στη Σκωτία» είπε σε δηλώσεις της έξω από τη Βουλή των Κοινοτήτων.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα