back to top
14.9 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

14.9 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Συνάντηση Τσίπρα – Ράσμουσεν: Στο επίκεντρο μεταναστευτικό και FRONTEX

Διαβάστε επίσης

Η Συμφωνία των Πρεσπών ήταν μια θαρραλέα πολιτική κίνηση υπέρ της ειρήνης στη περιοχή, δήλωσε ο πρωθυπουργός της Δανίας Λαρς Λόκε Ράσμουσεν, που συναντήθηκε σήμερα με τον Αλέξη Τσίπρα.

Ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε εποικοδομητική τη συζήτηση που είχε με τον Δανό ομόλογό του, τονίζοντας πως μέσα από τις διαφορές βρίσκεται κοινός τόπος συνεννόησης. Επίσης αναφέρθηκε εκτενώς στο σκανδιναβικό μοντέλο κοινωνικής πολιτικής, υπογραμμίζοντας πως πρέπει να συμπαρασύρει όλες τις χώρες της Ευρώπης προς τα πάνω, ειδικά μπροστά στις προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει η Ευρώπη.

«Διανύουμε μια περίοδο με πολύ σημαντικές προκλήσεις στην ΕΕ και στην ευρύτερη περιοχή. Ασφαλώς οι χώρες είναι η μια στο Βορρά και η άλλη στο Νότο, και εμείς ανήκουμε σε διαφορετικές πολιτικές οικογένειες, αλλά αυτό δεν μας εμποδίζει στον κοινό στόχο» δήλωσε ο πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια των κοινών δηλώσεων με τον πρωθυπουργό της Δανίας.

Ο Αλέξης Τσίπρας έκανε εκτενή αναφορά στο Σκανδιναβικό μοντέλο κοινωνικών παροχών και δικαιωμάτων, σημειώνοντας πως πρέπει όλες οι χώρες να κινηθούν σε αυτή την κατεύθυνση.

Στην ατζέντα των συζητήσεων των δυο ηγετών βρέθηκε και το μεταναστευτικό για το οποίο, όπως δήλωσε ο πρωθυπουργός, «συμφωνήσαμε ότι απαιτείται μία συνεκτική ευρωπαϊκή προσέγγιση για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπισή του», ενώ υπογράμμισε πως η χώρα μας εξακολουθεί να δέχεται ροές μεταναστών.

Επίσης στο επίκεντρο των συνομιλιών ήταν και το θέμα της FRONTEX. «Άλλωστε αυτός είναι ο λόγος της επίσκεψης του Δανού πρωθυπουργού σε Ελλάδα και Κύπρο», είπε ο κ. Τσίπρας ενώ εξήρε τη συνεισφορά της Δανίας στην δύναμη αλλά και στη στήριξη της στις χώρες προέλευσης των προσφύγων και μεταναστών.

Λαρς Λόκε Ράσμουσεν: Θαρραλέα πολιτική κίνηση υπέρ της ειρήνης στην περιοχή, η Συμφωνία των Πρεσπών

«Είμαστε διαφορετικοί αλλά πρέπει να συνεργαζόμαστε για να λύνουμε τα προβλήματα και των δυο χωρών» δήλωσε από την πλευρά του ο κ. Ράσμουσεν.

«Αυτό που συζητήσαμε είναι κυρίως το μεταναστευτικό. Η κατάσταση είναι διαφορετική από αυτή του 2015, αλλά υπάρχουν ακόμα προβλήματα να λύσουμε- και το μεταναστευτικό θέμα θα μας απασχολεί για χρόνια» σημείωσε και πρόσθεσε πως πρέπει να υπάρχει συνεργασία μέσα στη συνθήκη Σένγκεν και να εξασφαλισθεί μια πολιτική ασύλου. Υπογράμμισε επίσης πως πρέπει να υπάρξει ένα τέλος στην παράνομη μετανάστευση και υπενθύμισε πως η χώρα του πέρσι διέθεσε πάνω από 200 εκατομμύρια ευρώ για τους πρόσφυγες.

Τέλος, ο Δανός πρωθυπουργός σημείωσε τις σημαντικές προσπάθειες που κατέβαλε ο Αλέξης Τσίπρας για την επίλυση του «μακροχρόνιου προβλήματος με τη Βόρεια Μακεδονία». «Και η πρόσφατη επίσκεψη σας στα Σκόπια δείχνει ότι μοιράζεστε ένα κοινό όραμα, θα ήθελα να σας συγχαρώ για το πολιτικό θάρρος που δείξατε», είπε ο κ. Ράσμουσεν υπογραμμίζοντας πως η συμφωνία συμβάλει στην ειρήνη στην περιοχή, η οποία όπως είπε δεν είναι αυτονόητη.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα