back to top
20.5 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

20.5 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Σοβαρά επεισόδια σε προάστιο της Ρώμης κατά της εγκατάστασης Ρομά

Διαβάστε επίσης

Βόμβα εξερράγη μπροστά από κέντρο φιλοξενίας στο προάστιο Τόρε Μάουρα της Ρώμης, λίγο πριν την άφιξη λεωφορείου στο οποίο επέβαιναν περίπου 70 Ρομά, προκειμένου να φιλοξενηθούν σε δομή του δήμου.

Κάτοικοι μαζί με ακροδεξιές ομάδες, διαδήλωσαν το απόγευμα της Τρίτης στους δρόμους του προαστίου, διαμαρτυρόμενοι για την άφιξη των Ρομά. Παρά τη δέσμευση της δημάρχου Βιρτζίνια Ράτζι ότι “δεν πρόκειται να υποκύψουμε στο μίσος κατά των Ρομά”, μέσα σε ένα 24ωρο αποφάσισε να τους μετακινήσει σε άλλη δομή, επικαλούμενη την προστασία της ζωής και της σωματική ακεραιότητά τους.

Χειροδικία και ναζιστικοί χαιρετισμοί

Την ώρα που το πρώτο λεωφορείο έφθανε στην κοινωνική δομή, κάτοικοι και πολυάριθμα στελέχη των ακροδεξιών ομάδων Casa Pound και Forza Nova προπηλάκισαν τους Ρομά οι οποίοι κοίταζαν έντρομοι από τα παράθυρα. Αυτή ήταν, όμως μόνον η αρχή. Κατά την αποβίβασή τους πολλοί δέχθηκαν κλοτσιές, ενώ μία ομάδα περίπου είκοσι ατόμων έψαλλε τον εθνικό ύμνο και χαιρετούσε φασιστικά. Οι διαμαρτυρόμενοι έφθασαν στο σημείο να πετάξουν στο έδαφος και να σκορπίσουν τα σάντουιτς που επρόκειτο να μοιρασθούν στους Ρομά.

Αντίστοιχα επεισόδια σημειώθηκαν λίγο αργότερα, κατά την απομάκρυνση άλλης ομάδας Ρομά. Στο σημείο παρέμεναν κάτοικοι και ακροδεξιοί με αναμμένες φωτοβολίδες, φωνάζοντας συνθήματα.

Η επιχείρηση για την απομάκρυνση των ανεπιθύμητων για τους κατοίκους του Τόρε Μάουρα Ρομά θα συνεχισθεί και σήμερα, καθώς παραμένουν ακόμη 50 μέσα στο κέντρο φιλοξενίας, 33 εκ των οποίων ανήλικοι. Κάποιοι από τους Ρομά αρνήθηκαν να μεταφερθούν στο νέο κέντρο υποδοχής του δήμου και αυτοί την στιγμή είναι άστεγοι.

Σαλβίνι: ” Όποιος μπορεί να ενσωματωθεί στην κοινωνία είναι ευπρόσδεκτος, όποιος επιμένει να κλέβει θα διώκεται”

Ο υπουργός Εσωτερικών και επικεφαλής της Λέγκας, Ματέο Σαλβίνι, δήλωσε κατηγορηματικά: “Μέχρι το τέλος της θητείας μου δεν θα υπάρχει κανένας καταυλισμός Ρομά. Όποιος μπορεί να ενσωματωθεί στην κοινωνία είναι ευπρόσδεκτος, όποιος επιμένει να κλέβει θα διώκεται“.

Την ίδια στιγμή, η εισαγγελία της Ρώμης διέταξε έρευνα για τα επεισόδια της Τρίτης με την υπόνοια διάπραξης εγκλημάτων ρατσιστικού μίσους.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα