back to top
18.4 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

18.4 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Περιδιάβαση στον διεθνή Τύπο

Διαβάστε επίσης

Οι πρώτες συνομιλίες του αρχηγού των Εργατικών με την βρετανίδα πρωθυπουργό για την άρση του αδιεξόδου σχετικά με το Brexit είναι ένα από τα βασικά θέματα στον διεθνή Τύπο.

Στη Βρετανία

Μια μέρα μετά τις συνομιλίες Τζέρεμι Κόρμπιν και Τερέζα Μει για το Brexit στο σύνολο τους οι βρετανικές εφημερίδες έχουν στο πρωτοσέλιδο τους τον αρχηγό των Εργατικών που είπε πως “είναι καλό να μιλάμε”.
“Ο Κόρμπιν στη θέση του οδηγού για το Brexit” αναφέρει η Daily Telegraph  αλλά προσθέτει: “προκαλώντας οργή στους Τόρις που στηρίζουν θερμά το Brexit”
Το πρωτοσέλιδο της Metro φέρει ως τίτλο τη δήλωση του Κόρμπιν “είναι καλό να μιλάμε” αλλά κάποιες εφημερίδες δεν είναι και πολύ σίγουρες…
Σύμφωνα με τους Times, αυξάνεται ο προβληματισμός για το εάν τελικά η πρωθυπουργός και ο αρχηγός των Εργατικών μπορούν τελικά να βρουν τρόπο άρσης του αδιεξόδου. Αναφέρει πως πηγές και από τις δύο πλευρές έχουν ρίξει τους τόνους σε ό,τι αφορά την πιθανότητα επιτυχίας.
Η Sun αναφέρει ότι οι διαφορές παραμένουν για τους δύο ηγέτες ενώ οι Financial Times, σχολιάζουν πως η πιθανότητα να καταλήξουν σε συμφωνία είναι πολύ μικρή. Ο αρχηγός των Εργατικών έχει εδώ και καιρό επιδιώξει να αποστασιοποιηθεί από το να παρουσιαστεί ως “υπέρμαχος του Brexit” και δεν έχει κανένα κίνητρο να παίξει τον ρόλο του “διασώστη”
Για την Daily Express, ο Κόρμπιν θα εκμεταλλευτεί την ευκαιρία για να μιλήσει για το όραμά του για μια σοσιαλιστική Ευρώπη.
Οι Times αναφέρουν ότι οι υποστηρικτές του Brexit στο υπουργικό συμβούλιο περιμένουν να δουν τις επόμενες κινήσεις της Μέι για το εάν θα προωθήσει ένα ήπιο Brexit προτού αποφασίσουν τι θα κάνουν.
“Είναι δίκαιο να αναρωτηθεί κανείς αν ένας τέτοιος διάλογος μπορεί να είναι παραγωγικός ή έγινε με καλές προθέσεις και από τις δύο πλευρές” σχολιάζει ο Guardian. “Αλλά αρκετοί βουλευτές των Τόρις κατηγόρησαν την Μέι για το γεγονός ότι μια συζήτηση με τον αρχηγό των Εργατικών θα έχει αποτέλεσμα μόνο την ανάδειξη του ίδιου στα μάτια της κοινής γνώμης”. Την ίδια ώρα και κάποιοι Εργατικοί πιστεύουν τα χειρότερα για τη Μέι και υποψιάζονται πως όλα αυτά δεν είναι παρά ένα κυνικό τέχνασμα ώστε να κατηγορηθούν τελικά εκείνοι για την αποτυχία του Brexit. Ενας σκιώδης υπουργός, βέβαια, μου είπε πως κατά την άποψή του η Μέι λειτουργεί «καλή τη πίστει». Ακόμα και αυτός, ωστόσο, δεν πιστεύει πως οι συνομιλίες θα οδηγήσουν σε συμφωνία και ένας από τους βασικούς λόγους είναι ότι, κατά την άποψή του, «ο Τζέρεμι δεν είναι ικανός για κάτι τέτοιο». Το ότι η Μέι επέλεξε να αλλάξει στρατηγική, δεν σημαίνει ότι έχει κάνει το ίδιο και ο Κόρμπιν. Ο στόχος του ήταν ανέκαθεν να πραγματοποιηθεί το Brexit, αλλά να μην κατηγορηθεί εκείνος για αυτό. Ας θεωρήσουμε, λοιπόν, πως η προσπάθεια Μέι – Κόρμπιν αποτυγχάνει. Αυτό μας φέρνει στο δεύτερο στοιχείο της δήλωσης που έκανε η Μέι το βράδυ της Τρίτης, που συγκέντρωσε λιγότερη προσοχή αλλά μπορεί να αποδειχθεί πολύ πιο σημαντικό. Συμφώνησε πως θα εναπόκειτο μετά στο Κοινοβούλιο να αποφασίσει τι να κάνει στη συνέχεια και πως η ίδια θα δεσμευόταν από την απόφασή του. Θα μπορούσε, λοιπόν, να διοργανώσει πλέον η ίδια η κυβέρνηση μια σειρά από ενδεικτικές ψηφοφορίες. Και τότε ίσως να δινόταν μια ευκαιρία στους βουλευτές να επιλύσουν αυτή την εθνική κρίση αφήνοντας το κοινό να άρει το αδιέξοδο, στηρίζοντας τη συμφωνία της Μέι υπό τον όρο να τη θέσει σε επιβεβαιωτικό δημοψήφισμα. Θα έπρεπε να την εκμεταλλευτούν.
Στο μεταξύ οι βουλευτές ενέκριναν χθες με μια ψηφο διαφορά την τροπολογία που θα επιτρέψει την πρωθυπουργό να ζητήσει παράταση στη διαδικασία του Brexit, προκειμένου να αποφευχθεί το σενάριο εξόδου χωρίς συμφωνία. Επρόκειτο για μια τροπολογία που κατέθεσε η βουλευτής των Εργατικών, Υβετ Κούπερ, αναφέρει το BBC. To νομοσχέδιο θα χρειαστεί την έγκριση της Βουλής των Λόρδων για να γίνει νόμος του κράτους, ενώ η Ε.Ε τελικά θα αποφασίσει αν θα δοθεί αυτή η επέκταση. Ο υπουργός Οικονομικών, Φίλιπ Χάμοντ δήλωσε ότι αναμένει από τις Βρυξέλλες να επιμείνουν σε μια μακρά καθυστέρηση του Brexit και είπε πως μια λαϊκή ψήφος για να εγκριθεί η τελική συμφωνία είναι “μια εξαιρετικά αξιόπιστη πρόταση”.
Η ΕΕ στέλνει όλο και πιο έντονα το μήνυμα ότι η υπομονή της εξαντλείται. Αλλεπάλληλοι ευρωπαίοι ηγέτες έχουν προειδοποιήσει πως ένα αίτημα για μεγάλη αναβολή του Brexit πρέπει να είναι «επαρκώς αιτιολογημένο». Και ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν – Κλοντ Γιούνκερ ξεκαθάρισε χθες πως η ΕΕ θα δεχθεί ακόμα μία σύντομη αναβολή του Brexit, έως τις 22 Μαΐου, μόνον εφόσον εγκριθεί μέχρι τις 12 Απριλίου από τη Βουλή των Κοινοτήτων η Συμφωνία Αποχώρησης. «Μετά τις 12 Απριλίου είναι πολύ πιθανό να διακινδυνεύσουμε τις ευρωπαϊκές εκλογές και με αυτόν τον τρόπο να απειλήσουμε τη λειτουργία της ΕΕ» σημείωσε. Η Βρετανία αντιμετωπίζει ακόμη έναν «ανησυχητικά υψηλό» κίνδυνο άτακτου Brexit, προειδοποίησε από την πλευρά του ο Μαρκ Κάρνεϊ, ο διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας.

Στην Τουρκία

Το θρίλερ των δημοτικών εκλογών της Τουρκίας πήρε νέα παράταση μετά την απόφαση της Ανώτατης Εκλογικής επιτροπής για επανακαταμέτρηση εκατομμυρίων ψήφων σε περιφέρειες της Κωνσταντινούπολης και της Άγκυρας, ενώ ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν έριξε λάδι στη φωτιά αποκαλώντας «αποτυχημένους» τους αντιπάλους του ακόμα, και στην περίπτωση που κερδίσουν στα μεγάλα αστικά κέντρα της χώρας Καλλιεργώντας περαιτέρω κλίμα έντασης ο φιλοκυβερνητικός Τύπος κάνει λόγο για συνωμοσία και «πραξικόπημα στις κάλπες» ζητώντας την επανάληψη των δημοτικών εκλογών στην Κωνσταντινούπολη, ενώ στελέχη της αντιπολίτευσης «φρουρούν» εκλογικά κέντρα και κοιμούνται πάνω στους σάκους με τα ψηφοδέλτια για να αποτρέψουν τυχόν αλλοίωση των αποτελεσμάτων. Στην Κωνσταντινούπολη θα επανακαταμετρηθούν όλες οι ψήφοι σε 3 από τις 39 περιφέρειες, ενώ σε 18 περιφέρειες θα επανακαταμετρηθούν οι άκυρες ψήφοι που ανέρχονται σε περίπου εκατό χιλιάδες και θα μπορούσαν να ανατρέψουν το ανεπίσημο προβάδισμα του υποψηφίου της αντιπολίτευσης Εκρέμ Ιμάμογλου.
Το κυβερνών κόμμα “Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης” αναφέρει ότι οι άκυρες ψήφοι σε διάφορα εκλογικά τμήματα διακινδυνεύουν τελικά το αποτέλεσμα και αναφέρεται στον “μεγαλύτερη μαύρη σελίδα στην ιστορία της τουρκικής δημοκρατίας”. “Φυσικά και διαφωνώ” δηλώνει στο BBC o Εκρέμ Ιμάμογλου. “Έως και χθες η κυβέρνηση και το κυβερνών κόμμα ισχυρίζονταν ότι η Τουρκία έχει το πιο αξιόπιστο σύστημα εκλογών. Ένα εκατομμύριο κόσμου συμμετείχε στην καταμέτρηση και τον έλεγχο των ψήφων στα εκλογικά τμήματα. Αν υπήρχε κάποια περίεργη δραστηριότητα, θα την είχαν καταγράψει και μάλιστα γραπτώς. Αυτό προβλέπει η επίσημη διαδικασία” είπε. “Τώρα η μόνη εξήγηση που έχω είναι ότι ψάχνουν δικαιολογίες για την αποτυχία τους”. Η πρόκληση της κυβέρνησης οδηγεί σε υποκρισίες. Αρνήθηκαν το δικαίωμα στην αντιπολίτευση να αμφισβητησει το αποτέλεσμα των τοπικών εκλογών στην Άγκυρα, το 2014. Και στο δημοψήφισμα του 2017 η εκλογική επιτροπη εισηγήθηκε πως οι ανοιχτοί φάκελοι θα γίνουν αποδεκτοί. (….) Είναι η αρχή του τέλους για την εξουσία του προέδρου; “Όλα τελειώνουν κάποια στιγμή” απαντά. “Κόμματα, κυβερνήσεις η ίδια η ζωή. Ο κ. Ερντογάν βρίσκεται στο 17ο έτος της εξουσίας του. Υπάρχουν προβλήματα και θέματα που δεν μας αρέσουν. Αλλά είναι μια πολιτική του επιτυχία. Φυσικά θα έρθει το τέλος μια μέρα”. “Κανείς δεν ξέρει” απάντησε στην ερώτηση για το ποιον θεωρεί ότι θα γίνει ο επόμενος πρόεδρος της Τουρκίας.

Για ΝΑΤΟ

Σήμερα το ΝΑΤΟ σβήνει τα 70 κεράκια του. Κι αν τότε οι ευρωπαίοι ηγέτες μπορούσαν ακόμα να χαμογελούν με την αναφορά του Κλίντον, τώρα η αμφιβολία του αμερικανού πρώην προέδρου μοιάζει ανησυχητικά επίκαιρη. Οπως αναφέρουν οι Financial Times, o εορτασμός της συμμαχίας των 29 μελών δοκιμάζεται από τις εντάσεις που έχουν ξεσπάσει από τότε που ανέλαβε την προεδρία ο Ντόναλντ Τραμπ και απειλούν να κάνουν κομμάτια τη Βορειοατλαντική Συμμαχία. «Τα 70ά γενέθλια θα έπρεπε να είναι ένας λόγος για να γιορτάσουμε και για να ξαναθυμηθούμε όλοι τη σπουδαία ιστορική επιτυχία του ΝΑΤΟ, δεν το κάνει όμως κανείς. Ολοι προβληματίζονται για την τρέχουσα μορφή του ΝΑΤΟ, για το μέλλον και για την υπό διαμόρφωση διατλαντική συνεργασία – και καλά κάνουν» λέει ο Χάινριχ Μπράους, πρώην βοηθός γενικού γραμματέα της Συμμαχίας και τώρα μέλος του Γερμανικού Συμβουλίου Εξωτερικών Σχέσεων. Το μεγάλο ερώτημα για τις ευρωπαϊκές χώρες, που παρεμπιπτόντως υπερέχουν στο ΝΑΤΟ αριθμητικά – αν όχι στρατιωτικά -, είναι αν αυτό που ένας αναλυτής ονόμασε «διατλαντική αποστασιοποίηση» θα αναστραφεί ή θα διευρυνθεί όταν ο Τραμπ αποχωρήσει από την προεδρία. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ απομυζά τους συμμάχους του με στρατιωτικές δαπάνες και πανευρωπαϊκά αμυντικά σχέδια. Επίσης απέσυρε τις ΗΠΑ από τη συμφωνία για τον έλεγχο των ατομικών όπλων με τη Ρωσία και από τη συμφωνία για τον έλεγχο των πυρηνικών με το Ιράν, ενέργειες που σύμφωνα με πολλούς Ευρωπαίους ενδεχομένως να επηρεάσουν ζητήματα ασφαλείας. Κάποιοι στην Ευρώπη ήδη βλέπουν την προσέγγιση του Τραμπ στη Συμμαχία ως μέρος της εξελισσόμενης αλλαγής του τρόπου που η Ουάσιγκτον αντιμετωπίζει τον κόσμο. Ευρωπαίοι ηγέτες μιλούν για αυξανόμενη αμερικανική ανησυχία για την Κίνα και για έντονο ανταγωνισμό, καθώς και για την πεποίθηση ότι ο αμερικανικός στρατός θα πρέπει να αναπτυχθεί με μεγαλύτερη φειδώ και ότι η Ευρώπη θα πρέπει να αναλάβει περισσότερες πρωτοβουλίες, σεβόμενη πάντως τους όρους της Ουάσιγκτον. Αυτό πάντως που είναι αδιαμφισβήτητο είναι ότι το ευρωπαϊκό άγχος για τον δεσμό με τις ΗΠΑ έχει σίγουρα αυξηθεί από την ημέρα που ο Τραμπ ανέλαβε τα καθήκοντα του προέδρου. Η ίδια η γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ, συχνός στόχος του Τραμπ, το αναγνώρισε πέρυσι δηλώνοντας ότι οι διατλαντικές σχέσεις βρίσκονται «υπό ισχυρή πίεση».
Την απειλή που εγκυμονεί μια νέα ενισχυμένη Ρωσία υπογράμμισε ο γ.γ. του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, μιλώντας χθες ενώπιον του αμερικανικού Κογκρέσου και υπενθύμισε τις παραβιάσεις της συνθήκης για τις πυρηνικές δυνάμεις μέσου βεληνεκούς (INF) από τη Μόσχα.

Στην Αλγερία

Μία ημέρα μετά την αποχώρησή του από τον προεδρικό θώκο, υπό την πίεση μαζικών διαδηλώσεων και της απαίτησης του στρατού, ο παραιτηθείς πρόεδρος της Αλγερίας Αμπντελαζίζ Μπουτεφλίκα ζήτησε «συγγνώμη» από τους Αλγερινούς, σε μια «αποχαιρετιστήρια» επιστολή που δημοσίευσε το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων APS. Στην επιστολή του, ο 82χρονος Μπουτεφλίκα διαβεβαιώνει, μεταξύ άλλων, ότι για 20 χρόνια κυβέρνησε τη χώρα του με «ειλικρίνεια και πίστη». «Εγκαταλείπω την πολιτική σκηνή χωρίς λύπη ούτε φόβο για το μέλλον της χώρας μας και θέλω να σας προτρέψω να παραμείνετε ενωμένοι, να μην διχαστείτε ποτέ» αναφέρει, μεταξύ άλλων, ο Μπουτεφλίκα. Αφού παρέμεινε επί 20 χρόνια στην εξουσία, περισσότερα από οποιονδήποτε άλλο προκάτοχό του, ο Μπουτεφλίκα δηλώνει επίσης υπερήφανος που η χώρα του μπήκε στον 21ο αιώνα «σε καλύτερη κατάσταση» και για το γεγονός ότι έχουν επιτευχθεί «αξιοσημείωτες πρόοδοι» σε όλους τους τομείς.

Επιμέλεια: Αλεξάνδρα Βουδούρη

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα