back to top
23.4 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

23.4 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Νέες παγκόσμιες διακρίσεις για ελληνικά πανεπιστήμια

Διαβάστε επίσης

Το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης περιλαμβάνονται στη λίστα των 300 Πανεπιστημίων παγκοσμίως με τη μεγαλύτερη οικονομική και κοινωνική επίδραση, ενώ στις θέσεις 301-450 βρίσκεται το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Το ΕΚΠΑ μάλιστα περιλαμβάνεται και στα 100 σημαντικότερα Πανεπιστήμια στον αγώνα για την μείωση των ανισοτήτων στην Εκπαίδευση.

Τη διαφορετική αλλά και πολύ σημαντική παγκόσμια κατάταξη Πανεπιστημίων, με τον τίτλο THE University Impact Rankingsο δημοσίευσε ο έγκριτος φορέας Times Higher Education του Elsevier. Πρόκειται για μία πρωτοποριακή αποτίμηση της οικονομικής και κοινωνικής επίδρασης των Πανεπιστημίων με βάση τους στόχους – δείκτες βιώσιμης και αειφόρου ανάπτυξης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

Το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, για τη συνολική του επίδοση κατατάσσεται στις θέσεις 201-300 μεταξύ των μόλις 450 Πανεπιστημίων από 76 χώρες που συμπεριλήφθηκαν στην πρώτη έκδοση της κατάταξης.Στη συγκεκριμένη λίστα έχουν συμπεριληφθεί άλλα δύο Ελληνικά Πανεπιστήμια, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης στις θέσεις 201-300 και το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθήνας στη θέση 301+.

Επιστολή προς το ΕΚΠΑ

Όπως καταγράφεται στην ενημερωτική επιστολή της Times Higher Education προς τις Πρυτανικές Αρχές του ΕΚΠΑ, «η συμπερίληψή σας σε αυτή την κατάταξη είναι από μόνη της ένα μεγάλο επίτευγμα και κατατάσσει το ίδρυμά σας ως παγκόσμια πρωτοπόρο, αποδεικνύοντας τη δέσμευσή σας, όχι μόνο στην υποστήριξη των στόχων της αειφόρου ανάπτυξης μέσω της διδασκαλίας, της έρευνας και της μεταφοράς της γνώσης, αλλά και την έμπρακτη ενσωμάτωση τους στις εσωτερικές σας πρακτικές, πολιτικές και διαδικασίες, μέσω της παροχής επαληθεύσιμων αποδεικτικών στοιχείων για τις δραστηριότητές σας»

Οι στόχοι για τη βιώσιμη και αειφόρο ανάπτυξη (SDGs –Sustainable Development Goals), που έχει διατυπώσει ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών είναι συνολικά δεκαπέντε. Στην πρώτη αυτή κατάταξη η Times Higher Education περιέλαβε και αποτίμησε τους έντεκα από τους δεκαπέντε δείκτες και πιο συγκεκριμένα τους εξής: SDG3: Καλή Υγεία και Ευεξία, SDG4: Ποιοτική Εκπαίδευση, SDG5: Ισότητα των φύλων, SDG8: Αξιοπρεπής Εργασία και Οικονομική Ανάπτυξη, SDG9: Βιομηχανία, Καινοτομία και Υποδομές, SDG10: Μείωση των Ανισοτήτων, SDG11: Αειφόρες Πόλεις και Κοινότητες, SDG12: Υπεύθυνη Κατανάλωση και Παραγωγή, SDG13: Δράση για το Κλίμα, SDG16: Ειρήνη, Δικαιοσύνη και Ισχυρά Ιδρύματα, SDG17: Σύμπραξη και συνεργασίες για την επίτευξη των στόχων.

Το ΕΚΠΑ αξιολογήθηκε, κατόπιν δήλωσής του, σε πέντε από τους έντεκα στόχους, και η βαθμολογία που έλαβε του έδωσε μια θέση μεταξύ των 300 Πανεπιστημίων με τη σημαντικότερη θετική οικονομική και κοινωνική επίδραση. Πιο συγκεκριμένα το Πανεπιστήμιο Αθηνών δήλωσε τους στόχους SDG3, 4, 5, 10, και 17.

Αξίζει να σημειωθεί ότι κάθε Πανεπιστήμιο έπρεπε να θέσει στον φορέα κατάταξης μια σειρά ποιοτικών στοιχείων και τεκμηρίων στα αγγλικά (εκθέσεις, κείμενα πολιτικών και διαδικασιών, υπερσυνδέσμους στην ιστοσελίδα κ.ά) που να αποδεικνύουν τις προσπάθειές του για τη βιώσιμη ανάπτυξη. Επίσης κάθε Πανεπιστήμιο για να αξιολογηθεί θα έπρεπε να υποβάλλει στοιχεία για τουλάχιστον τέσσερις από τους έντεκα στόχους, με υποχρεωτικό στόχο τον SDG17 -Σύμπραξη και συνεργασίες για την επίτευξη των στόχων.

Ισίδωρος Ρούσσος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα