28 C
Athens
Πέμπτη, 6 Αυγούστου, 2020

Εθνικό ζήτημα οι εξαγωγές – Τι είπαν κυβέρνηση, αντιπολίτευση και φορείς στο Διεθνές Συνέδριο

✚ ΑΘΗΝΑ

Υπό την αιγίδα της Προέδρου της Δημοκρατίας, «το παιδί, η πόλη και τα μνημεία»

Υπό την αιγίδα της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου, τέθηκε το εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Δήμου Αθηναίων «Το παιδί, η πόλη και τα μνημεία», σφραγίζοντας...

Αthens Film Office: Η Αθήνα διεκδικεί να γίνει πόλος έλξης για τη διεθνή κινηματογραφική παραγωγή

Τη λειτουργία Γραφείου εξυπηρέτησης των γυρισμάτων κινηματογραφικών παραγωγών στη χώρα, σε συνεργασία με το γραφείο Συνεδρίων και Επισκεπτών του Δήμου Αθηναίων, εξήγγειλε μέσω του...

Μουσεία και Πολιτιστικά Κέντρα του Δήμου Αθηναίων ανοίγουν αυλές και κήπους για τα παιδιά

Στις όμορφες αυλές και τους πράσινους κήπους των Μουσείων και Πολιτιστικών Κέντρων του, ο Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας δήμου Αθηναίων (ΟΠΑΝΔΑ) εγκαινιάζει μια...

Κίνημα προσβασιμότητας στην Αθήνα – Συνεργασία για τη βελτίωση της διαβίωσης των ατόμων με αναπηρία

Πρωτόκολλο συνεργασίας υπέγραψαν την Τρίτη 22 Ιουλίου ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία (ΕΣΑμεΑ) Ιωάννης Βαρδακαστάνης και ο δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης,...

Το 1ο καλοκαιρινό φεστιβάλ του περιοδικού δρόμου «Σχεδία» είναι γεγονός

Αυτό το καλοκαίρι συναντιόμαστε στο κέντρο της πόλης, στην οδό Κολοκοτρώνη, στο νούμερο 56 και στον πεζόδρομο της Νικίου για τη μεγάλη γιορτή πολιτισμού...

Οι σημαντικές επιδόσεις της Ελλάδας στον τομέα των εξαγωγών, ωστόσο και οι πολιτικές για το πώς θα συνεχιστούν με εντονότερους ρυθμούς στα επόμενα χρόνια και οι ελληνικές επιχειρήσεις να εδραιωθούν στις διεθνείς αγορές βρέθηκαν στο επίκεντρο του συνέδριο του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων (ΠΣΕ) με θέμα «Πορεία προς το μέλλον: Ανάπτυξη με επίκεντρο τις Εξαγωγές».

Σίγουρα, οι επιδόσεις αυτές σε ένα πολύ μεγάλο βαθμό οφείλονται στις προσπάθειες του ιδιωτικού τομέα, οποίος μετέτρεψε την κρίση σε ευκαιρία, επενδύοντας στην εξωστρέφεια. Αρχικά ως λύση ανάγκης, λόγω της καθίζησης της εσωτερικής ζήτησης, ωστόσο μετά τα θετικά αποτελέσματα, η εξωστρέφεια, όπως αναφέρθηκε από τους ομιλητές, θα πρέπει να είναι επιλογή.

Βεβαίως, η αύξηση των εξαγωγικών επιδόσεων, δεν εξαρτάται μόνο από την προσπάθεια των επιχειρήσεων και της πολιτείας, καθώς στον ζωτικής αυτής σημασίας τομέα, καθοριστικό ρόλο έχει το διεθνές περιβάλλον και οι σημερινές συνθήκες, κάθε άλλο παρά ευοίωνες είναι. Για αυτό και θα πρέπει να υπάρξει μία συγκροτημένη εθνική στρατηγική.

Στη διαμόρφωση αυτής της στρατηγικής, στάθηκε στην ομιλία της η πρόεδρος του ΠΣΕ Χριστίνα Σακελλαρίδη. «Εμείς ότι ήταν να κάναμε και κάνουμε ό,τι μπορούμε» ανέφερε χαρακτηριστικά, τονίζοντας ότι τώρα θα πρέπει να υπάρξει μια εθνική στρατηγική.

Σημειώνοντας ότι οι εξαγωγές αποτελούν έναν από τους κυριότερους παράγοντες για την ανάπτυξη, υπογράμμισε ότι η τάση για την αύξηση των εξαγωγών πρέπει να συνεχιστεί, ανεξάρτητα από τις γεωπολιτικές συνθήκες και τα εγχώρια αντικίνητρα. Χρειάζεται ακόμα πολύ μεγάλος αγώνας και πρέπει να δημιουργήσουμε ακόμα πολλά πράγματα, συνέχισε η ίδια, ώστε να μπούμε στον ενάρετο κύκλο.

Στο συνέδριο παρευρέθηκε και ο Αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα Τζέφρυ Πάιατ, ο οποίος αναφέρθηκε με θετικά σχόλια στο αυξανόμενο ενδιαφέρον των Ελλήνων επιχειρηματιών για τις εξαγωγές και σημείωσε ότι οι ΗΠΑ βλέπουν την Ελλάδα σαν ένα κόμβο για όλη την Ανατολική Μεσόγειο για το εμπόριο, τις υποδομές και την ενέργεια.

Ο κ. Πάιατ αναφέρθηκε και στις συνεργασίες που προωθεί το Ελληνοαμερικανικό Επιμελητήριο για να ενισχυθεί η θέση των ελληνικών εξαγωγών, αλλά και των διεθνών συνεργασιών με έμφαση στην ενέργεια, τις τηλεπικοινωνίες και την αγροδιατροφή.

«Οι εξαγωγές προϊόντων και υπηρεσιών μαζί με τις διμερείς επενδύσεις Ελλάδας και ΗΠΑ είναι σε καλό κλίμα και το εμπορικό ισοζύγιο αυξάνεται και είναι ισορροπημένο», υπογράμμισε ο κ. Πάιατ

Κάνοντας μια επιγραμματική αναφορά στις εξαγωγικές επιδόσεις που καταγράφονται τα τελευταία χρόνια στη χώρα, ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος υπογράμμισε ότι η η χώρα αφήνει πίσω της μια σκληρή περίοδο για την κοινωνική πλειοψηφία αλλά και χαμένα χρόνια ως προς τις αναπτυξιακές ευκαιρίες που χάθηκαν μέσα στο δυσμενές περιβάλλον της ύφεσης και της γενικότερης αστάθειας που προκάλεσε η κρίση και οι πολιτικές επιλογές που την επέτειναν.

Είμαστε σήμερα, σε ένα ιστορικό σταυροδρόμι για την πορεία του τόπου, συνέχισε ο ίδιος, τονίζοντας ότι δική μας επιλογή είναι να βαδίσουμε στην κατεύθυνση που ορίζουν οι ανάγκες της κοινωνικής πλειοψηφίας και οι τεράστιες δυνατότητες της ελληνικής οικονομίας.

Σύμφωνα με τον κ. Τζανακόπουλο, σε αυτή την προσπάθεια, η εξωστρέφεια των ελληνικών επιχειρήσεων και ο ρόλος των ανθρώπων που η επιχειρηματική τους δραστηριότητα δεν είναι κατ’ επίφαση αλλά αντανακλάται στην πραγματική οικονομία, είναι στοιχεία κομβικά.

«Δύσκολη επιλογή» που όμως δείχνει την αποφασιστικότητα της Αθήνας «να διαμορφώσει μία στρατηγική που ανοίγει ορίζοντες» χαρακτήρισε την επίλυση του Μακεδονικού ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Στέργιος Πιτσιόρλας μιλώντας στο ετήσιο συνέδριο του Πανελλήνιου Συνεδρίου Εξαγωγέων.

Αναφερόμενος στη χθεσινή επίσκεψη του Πρωθυπουργού στη Βόρεια Μακεδονία, ο κ. Πιτσιόρλας σημείωσε πως η ελληνική κυβέρνηση έχει βάλει τις βάσεις για τη διαμόρφωση μιας νηφάλιας πολιτικής.

«Η επίλυση του χρόνιου προβλήματος με τη γείτονά μας ήταν μια επιλογή δύσκολη και αντιλαμβανόμαστε ότι έχει συνέπειες, αλλά συγχρόνως είναι μια επιλογή που δείχνει πόσο βαθιά πόσο είμαστε αποφασισμένοι να διαμορφώσουμε μια στρατηγική που ανοίγει ορίζοντες και δεν μένει κολλημένη στο παρελθόν» είπε.

Σημείωσε ακόμη πως η γεωστρατηγική θέση της χώρας αποτελεί σαφώς ένα μεγάλο στρατηγικό πλεονέκτημα, συγχρόνως όμως και πρόβλημα όπως η ιστορία έχει αποδείξει, καθώς η μοίρα του τόπου σφραγίστηκε κυρίως από τους ανταγωνισμούς των μεγάλων δυνάμεων στην περιοχή.

«Η Ελλάδα σήμερα και όχι τυχαία προσελκύει το ενδιαφέρον όλων των μεγάλων παικτών της διεθνούς σκηνής, ακριβώς λόγω της γεωστρατηγικής της θέσης» είπε, προσθέτοντας ότι είναι αναγκαία η διαμόρφωση συγκροτημένης και σοβαρής γεωστρατικής αντίληψης και πολιτικής, παρακολουθώντας στενά τις ισορροπίες που διαμορφώνονται.

Στην άμεση ανάγκη της ψηφιοποίησης των κρατικών υπηρεσιών στάθηκε ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Νίκος Παπάς επισημαίνοντας πως άμεσα 21.000 φορείς του δημοσίου θα συνδέονται μεταξύ τους για ανταλλαγή εγγράφων και ηλεκτρονική υπογραφή.

«Η Εθνική ψηφιακή πύλη» όπως είπε ο κ. Παπάς «θα αφορά τους πολίτες και θα είναι στα πρότυπα της υπηρεσίας μιας στάσης, αλλάζοντας δραματικά τον τρόπο που συναλλάσσονται οι πολίτες με τις δημόσιες υπηρεσίες».

Για ταχεία επιστροφή του Φ.Π.Α. στους εξαγωγείς δεσμεύτηκε ο βουλευτής της ΝΔ Κωστής Χατζηδάκης, και σημείωσε πως η ΝΔ , «στοχεύει στην ενοποίηση των επιμέρους δημοσίων δομών για την εξωστρέφεια σε ένα ενιαίο φορέα, ο οποίος θα έχει διοικητική αυτονομία και διευθύνοντα σύμβουλο προερχόμενο από την αγορά».

Στην παραδοχή ότι η γεωπολιτική θέση της Ελλάδας έχει πράγματι αναβαθμιστεί, προέβη ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Γιώργος Κουμουτσάκος, τονίζοντας ότι η χώρα αποτελεί σημείο σταθερότητας για την περιοχή.

Όπως ανέφερε η Shamma Jain, Πρέσβειρα της Ινδίας στην Ελλάδα, η οποία θα είναι η τιμώμενη χώρα στη ΔΕΘ, υπάρχει ανάγκη να συσφίξουμε και τις οικονομικές μας σχέσεις σε συγκεκριμένους τομείς ενδιαφέροντος:

Σ’ αυτούς , ανέφερε τους τομείς του πετρελαίου, της ναυτιλίας, των αγροτικών προϊόντων και των τροφίμων. Μάλιστα ανέφερε ότι η Ινδία εισάγει από τη χώρα μας μήλα, πορτοκάλια, κατεψυγμένες φράουλες, λάδι, ενώ στάθηκε και στην επένδυση της Chipita στην Ινδία.

Υπάρχουν περιθώρια σε πολλούς τομείς συνέχισε η ίδια επισημαίνοντας τη συνεργασία της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ με ινδική εταιρεία GMR και ελπίζουμε ότι ανοίγει ο δρόμος και για άλλες συνεργασίες.

«Οι Έλληνες εξαγωγείς με τις επιδόσεις τους, έδειξαν ότι έχουν ικανότητες και επιμονή. Έδειξαν ότι μπορούν να αξιοποιήσουν κάθε θετική παρέμβαση, κάθε μέτρο προς τη σωστή κατεύθυνση, ώστε να ενισχύσουν τη θέση τους στις διεθνείς αγορές» σημείωσε ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Κωνσταντίνος Μίχαλος.

Χριστάννα Κούσιου

Ο Παναθηναϊκός ανακοίνωσε την απόκτηση του Βιγιαφάνιες

Παίκτης του Παναθηναϊκού και επίσημα είναι ο Λούκας Βιγιαφάνιες. Παίκτης του Παναθηναϊκού και επίσημα είναι ο Λούκας Βιγιαφάνιες. Η ΠΑΕ Παναθηναϊκός ανακοίνωσε τον Αργεντινό, ο...

Τη διεξαγωγή διεθνούς έρευνας για τις εκρήξεις στη Βηρυτό ζητά ο Μακρόν

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν ζήτησε να διεξαχθεί μια «διαφανής» διεθνής έρευνα σχετικά με τις εκρήξεις στη Βηρυτό που στοίχισαν τη ζωή σε...

Η Ελλάδα μέσα στις χώρες για τις «ουδέτερες έδρες» σε Champions League και Europa League

Ελλάδα, Κύπρος, Ουγγαρία και Πολωνία οι τέσσερις χώρες για τις «ουδέτερες έδρες» σε Champions League και Europa League όπως ανακοίνωσε η UEFA. Μέσα στις τέσσερις...

Ακατάλληλες παραλίες για κολύμπι στην Αττική

Με απόφαση του υπουργού Υγείας Βασίλη Κικίλια, απαγορεύεται η κολύμβηση στα θαλάσσια νερά των περιοχών της Περιφέρειας Αττικής, στις οποίες δεν πληρούνται τα ποιοτικά...

Κορονοϊός: 153 νέα κρούσματα – 5.123 στο σύνολο – 40 στην Αττική

Νέο άλμα του κορονοϊού.΄Ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας ανακοίνωσε άλλα 153 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων τα 11 εντοπίστηκαν...

Υπεγράφη συμφωνία οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών μεταξύ Ελλάδας – Αιγύπτου

Υπεγράφη την Πέμπτη η συμφωνία για την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου από τους υπουργούς Εξωτερικών των δύο χωρών, Νίκο Δένδια και...

Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια: Κλείσιμο με πτώση

Με αρνητικό πρόσημο έκλεισαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Ακολουθεί πίνακας με την τελική διαμόρφωση («κλείσιμο») των δεικτών δυτικοευρωπαϊκών χρηματιστηρίων, την αριθμητική διαφορά και την ποσοστιαία μεταβολή...

ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

Συγκέντρωση για τα 75 χρόνια από τις βόμβες σε Χιροσίμα – Ναγκασάκι

Αντιιμπεριαλιστική συγκέντρωση για τα 75 χρόνια από τη ρίψη των ατομικών βομβών στη Χιροσίμα και στο Ναγκασάκι πραγματοποιείται αυτή την ώρα στην πλατεία Ζακλίν...

Δέκα νέες ηλεκτρονικές υπηρεσίες από τον Δήμο Αθηναίων με λίγα μόνο «κλικ»

Ο ψηφιακός μετασχηματισμός των υπηρεσιών του Δήμου Αθηναίων συνεχίζεται με ταχύτατους ρυθμούς κάνοντας πιο εύκολη την καθημερινότητα χιλιάδων ανθρώπων και μειώνοντας δραστικά την γραφειοκρατία...

Κοινή δράση ενημέρωσης από Περιφέρεια, τον Δήμο Αλίμου και τον ΙΣΑ για την εφαρμογή των μέτρων προστασίας

Ο Περιφερειάρχης Αττικής και Πρόεδρος του ΙΣΑ Γ. Πατούλης συνοδευόμενος από τον Δήμαρχο Αλίμου Α. Κονδύλη, βρέθηκαν σήμερα το πρωί στην παραλία του Αλίμου,...

Καλοκαίρι με design αγορές από τo Industrial Gas Museum Shop

Το Industrial Gas Museum Shop στηρίζει την εγχώρια καλλιτεχνική παραγωγή και προτείνει για το καλοκαίρι μοναδικά αντικείμενα,  και πρωτότυπα δώρα με έμφαση στη σύγχρονη...

Youth for Love: Ένα online παιχνίδι κατά της βίας και του εκφοβισμού  

H ActionAid παρουσιάζει το Youth for Love – the game, ένα διαδικτυακό παιχνίδι που έρχεται να υπογραμμίσει τη δυναμική των προσωπικών μας, επιλογών στην...

Bottom Fullwidth