back to top
16.7 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

16.7 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Ένταση ΗΠΑ- Τουρκίας με φόντο τους S-400

Διαβάστε επίσης

Αυστηρές προειδοποιήσεις προς συμμάχους που κινούνται εκτός γραμμής απηύθυναν οι ΗΠΑ δια του αντιπροέδρου τους Μάικ Πενς στην εκδήλωση για τα 70χρονα του ΝΑΤΟ στην Ουάσιγκτον.

Σε «συμμάχους που αγοράζουν όπλα από τους αντιπάλους και απειλούν τη συνοχή της συμμαχίας» αναφέρθηκε ο κ. Πενς, ενώ κάλεσε ευθέως την Τουρκία να επιλέξει αν θέλει ή όχι να διακινδυνεύσει την ασφάλεια της εταιρικής σχέσης με το ΝΑΤΟ με παράτολμες αποφάσεις όπως η προμήθεια των ρωσικών S-400. Παράλληλα ζήτησε από τη Γερμανία να αυξήσει τις στρατιωτικές δαπάνες και χαρακτήρισε απαράδεκτο ότι το Βερολίνο δεν εγκαταλείπει το σχέδιο του ρωσικού αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 2.

Άμεση ήταν η απάντηση, μέσω Twitter, του αντιπρόεδρου της Τουρκίας. «Οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να επιλέξουν αν θέλουν να παραμείνουν σύμμαχος της Τουρκίας ή να διακινδυνεύσουν τη φιλία μας ενώνοντας τις δυνάμεις τους με τρομοκράτες για να υπονομεύσουν την άμυνα του συμμάχου τους στο ΝΑΤΟ εναντίον των εχθρών του», δήλωσε ο Φουάτ Οκτάι.

Η Τουρκία δεν πρόκειται να παραιτηθεί από την αγορά του ρωσικού αντιπυραυλικού συστήματος S-400 παρά τις πιέσεις των Ηνωμένων Πολιτειών, που ανέστειλαν την παράδοση στην Άγκυρα εξοπλισμού που συνδέεται με τα F-35, προειδοποίησε από την Ουάσιγκτον και ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Το ΝΑΤΟ δεν επιθυμεί μια νέα κούρσα εξοπλισμών ή έναν νέο Ψυχρό Πόλεμο με τη Ρωσία, αλλά ξέρει πώς να αμυνθεί αν χρειαστεί, δήλωσε ο γενικός γραμματέας της Συμμαχίας, με την ευκαιρία της 70ής επετείου από την ίδρυση της. Σε ομιλία του στο Κογκρέσο, στην Ουάσινγκτον, ο Γενς Στόλτενμπεργκ απηύθυνε επίσης έκκληση “να διατηρηθεί η ενότητα” των χωρών-μελών του ΝΑΤΟ.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα