back to top
18.3 C
Athens
Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

18.3 C
Athens
Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

Αρχαιολογικός χώρος ο μισός Πειραιάς – Αντιδράσεις ΟΛΠ

Διαβάστε επίσης

Ομόφωνα το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο ενέκρινε, την Τρίτη το βράδυ στη μαραθώνια συνεδρίασή του, την κήρυξη τμήματος του Πειραιά ως αρχαιολογικού χώρου.

Η έκταση του αρχαιολογικού χώρου που υιοθετήθηκε από τα μέλη του ΚΑΣ είναι περίπου η μισή από εκείνη που είχε προτείνει η αρμόδια Εφορεία Αρχαιοτήτων Πειραιώς και Νήσων και η οποία ήταν περίπου 11,5 τ. χλμ.

Πρόκειται για το πρώτο, δεύτερο και μέρος του 3ου από τα 5 δημοτικά διαμερίσματα του Πειραιά. Ξεχωριστή πρόταση αναμένεται για τα μακρά τείχη της πόλης, ενώ θα συνεχιστεί η αρχαιολογική έρευνα για να διαπιστωθεί αν στο μέλλον χρειαστεί να γίνει συμπληρωματική κήρυξη για το 4ο και 5ο δημοτικό διαμέρισμα της πόλης.

Οι αρχαιολογικοί χώροι

Ειδικότερα ως αρχαιολογικός χώρος κηρύσσεται η εντός των τειχών αρχαία πόλη του Πειραιά, με όρια βόρεια και δυτικά από το χερσαίο τμήμα του Κονώνειου τείχους και τον σταθμό του ΗΣΑΠ, καθώς και από ζώνη 20 μ. εξωτερικά από το τείχος στα σημεία όπου αυτό δεν είναι ορατό, στα ανατολικά από την περιοχή όπου εκτιμάται ότι βρισκόταν το Κονώνειο τείχος, ενώ στα νότια το όριο είναι η θαλάσσια ακτή, από τη Ναυτική Διοίκηση Αιγαίου ως το Μικρολίμανο.

Επίσης, εντός της κήρυξης βρίσκονται ο θαλάσσιος χώρος Ζέας και Μικρολίμανου, οι πλαζ «Βοτσαλάκια» και «Φρεαττύδας», η χερσαία ζώνη του εμπορικού λιμανιού, καθώς και ο λόφος Καστράκι στη Δραπετσώνα.

Εξαιρούνται

Από την κήρυξη εξαιρούνται το θαλάσσιο τμήμα του λιμένως Πειραιά, το στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, το γήπεδο Καραϊσκάκη καθώς και οι νεότερες επιχώσεις, οι οποίες ωστόσο πρέπει να οριοθετηθούν από το αρμόδιο τμήμα του υπουργείου Πολιτισμού.

Μόραλης και ΟΛΠ

Στη χθεσινή συνεδρίαση του ΚΑΣ ο Δήμαρχος του Πειραιά, Γιάννης Μόραλης εξέφρασε την την απορία του για το γεγονός ότι το ΚΑΣ, ενώ δέχτηκε την αναβολή που είχε ζητήσει ο ΟΛΠ δεν έκανε το ίδιο με το αντίστοιχο αίτημα του δήμου. «Δεν μπορεί να ζητάει αναβολή μια ολόκληρη πόλη και να μην το δέχεται το ΚΑΣ», είπε χαρακτηριστικά.

Ενστάσεις για την κήρυξη διατύπωσαν και εκπρόσωποι του ΟΛΠ, υποστηρίζοντας ότι κάτι τέτοιο θα τους εμποδίσει στην τήρηση των αυστηρών χρονοδιαγραμμάτων για την ολοκλήρωση των αναπτυξιακών έργων.

Μαρία Βλαζάκη

Απαντώντας η πρόεδρος του ΚΑΣ, Μαρία Ανδρεαδάκη Βλαζάκη τόνισε ότι η κήρυξη είναι υπέρ της επένδυσης, αφού τη θωρακίζει από μελλόντικες προσφυγές στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Επίσης, είπε ότι με βάση τον αρχαιολογικό νόμο δεν θα μπορούσε να συζητηθεί το master plan του ΟΛΠ, εάν δε γινόταν η αναριοθέτηση του αρχαιολογικού χώρου στην πόλη του Πειραιά.

Master plan ΟΛΠ

Τώρα, όσον αφορά στο αρχικό αναπτυξιακό πρόγραμμα και μελέτη διαχείρισης (master plan) του ΟΛΠ το ΚΑΣ με ομόφωνη γνωμοδότησή του δεν ενέκρινε τη δημιουργία εμπορικού κέντρου. Για το ξενοδοχείο «Πόρτο Λεόνε», το οποίο βρίσκεται σε οριακό σημείο με το Κονώνειο τείχος, ζητήθηκε η μείωση του όγκου και του ύψους του. Για το Σιλό, το ΚΑΣ γνωμοδότησε ότι κρίνεται απαραίτητη η λειτουργία μουσείου εναλίων αρχαιοτήτων. Επίσης προτάθηκε το κλείσιμο της ναυπηγοεπισκευαστικής ζώνης στη Σαλαμίνα, καθώς και να αλλάξει το σημείο εγκατάστασης της πλωτής βάσης που επρόκειτο να κατασκευαστεί κοντά στην Ψυττάλεια.

Βίκυ Παπαστεφάνου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα