back to top
20 C
Athens
Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

20 C
Athens
Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

Τσίπρας – Ζάεφ: Σημαντική μέρα για τα Βαλκάνια

Διαβάστε επίσης

Η σημερινή επίσκεψη αποτελεί την απαρχή της οικοδόμησης μιας μακρόπνοης στρατηγικής συνεργασίας, με την υπογραφή σημαντικών συμφωνιών, δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, από την πρωτεύουσα της Βόρειας Μακεδονίας, όπου πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη.

«Εμείς εδώ χτίζουμε γέφυρες και γκρεμίζουμε τα τείχη», τόνισε ο κ. Τσίπρας και υπενθύμισε τη ρήση του Πάπα ότι όσοι χτίζουν τείχη στο τέλος εγκλωβίζονται σε αυτά.

«Με περισσότερα από 1 δισ. ευρώ επενδύσεις και 20.000 θέσεις απασχόλησης, η Ελλάδα παίζει ήδη έναν σημαντικό ρόλο στην οικονομία της Βόρειας Μακεδονίας», υπογράμμισε.

https://twitter.com/PrimeministerGR/status/1113050676022702080

Στον διπλωματικό τομέα, ο Ελληνας  πρωθυπουργός, ανακοίνωσε την υπογραφή μνημονίου συνεργασίας για την προώθηση της ενταξιακής πορείας της Βόρειας Μακεδονίας, με την ίδρυση Πρεσβείων προς αντικατάσταση των Γραφείων Συνδέσμου.

«Η υπογραφή της Συμφωνίας συνεργασίας στον αμυντικό τομέα, μεταξύ των δύο αρμόδιων υπουργών, αποτελεί έμπρακτη απόδειξη της βούλησης της χώρας μας να συμβάλει στην οικοδόμηση των αμυντικών δυνατοτήτων της Βόρειας Μακεδονίας, στην μεταφορά τεχνογνωσίας και στην ενίσχυση της διαλειτουργικότητας με τις δομές και διαδικασίες του ΝΑΤΟ», είπε ο Αλέξης Τσίπρας.

Όπως ανέφερε η συνεργασία αυτή περιλαμβάνει τομείς εκπαίδευσης, αμυντικής βιομηχανίας και τεχνολογίας, κυβερνο-άμυνας, στρατιωτικών πληροφοριών και, κυρίως, την επιτήρηση του εναέριου χώρου.

Στον τομέα μεταφορών και υποδομών αποφασίστηκε η αναβάθμιση των οδικών και σιδηροδρομικών διασυνδέσεων μεταξύ των δύο χωρών.

Δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στη σιδηροδρομική σύνδεση Πειραιά- Θεσσαλονίκης- Σκοπίων- Βελιγραδίου και τηνδιασύνδεση των λιμανιών Πειραιά και Θεσσαλονίκης με τις αγορές της Κεντρικής Ευρώπης, μέσω της Βόρειας Μακεδονίας.

«Οι αντιπολιτεύσεις στην Ελλάδα και τη Βόρεια Μακεδονία χρησιμοποίησαν τα ίδια επιχειρήματα εναντίον της Συμφωνίας των Πρεσπών», είπε ο κ. Τσίπρας, αλλά σημείωσε πως ο ίδιος βρίσκεται σήμερα στα Σκόπια εκπροσωπώντας όλους τους Έλληνες και αυτούς που διαφωνούν και αυτούς που διαφωνούν.

Παρατήρησε πως «η διαφωνία είναι δικαίωμα στις δημοκρατίες, όμως υπάρχουν και οι διαδικασίες που πρέπει να τηρούνται και η Συμφωνία των Πρεσπών είναι πια μια Διεθνής Συμφωνία η οποία θα εφαρμοστεί».

Ζάεφ: «Ένα ταξίδι προς το μέλλον με κοινά συμφέροντα»

«Από την υπογραφή της Συμφωνίας των Πρεσπών και μετά γράφουμε διαρκώς ιστορία» τόνισε ο Ζόραν Ζάεφ στις κοινές δηλώσεις του με τον Αλέξη Τσίπρα, αμέσως μετά την υπογραφή των συμφωνιών ανάμεσα στην Ελλάδα και τη Βόρεια Μακεδονία, στα Σκόπια.

Όπως είπε, η χώρα του φιλοξενεί σήμερα την πολυάριθμη αντιπροσωπεία από την Ελλάδα παρουσία πολλών επιχειρηματιών, γεγονός που συνιστά «ιστορικό ορόσημο».

https://twitter.com/Zoran_Zaev/status/1113037110062264321

«Προσπαθούμε να αναπληρώσουμε τον χαμένο χρόνο, αφήνουμε πίσω μας τις διαφορές, ξεκινούμε ένα ταξίδι προς το μέλλον με κοινά συμφέροντα. Είμαστε δύο λαοί που δείξαμε στον κόσμο ότι με θαρραλέες αποφάσεις, επιθυμία και ενότητα όλα είναι πιθανά» είπε ο κ. Ζάεφ.

Ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας υπογράμμισε ότι «η Συμφωνία των Πρεσπών υλοποιήθηκε πλήρως», δίνει τη δυνατότητα στις δύο χώρες να αξιοποιήσουν πλήρως τις εμπορικές σχέσεις τους.

«Ο κ. Τσίπρας κι εγώ υπογράψαμε το σχέδιο δράσης. Θα δημιουργηθεί ειδική επιτροπή για τη χρήση εμπορικών σημάτων. Υπογράψαμε μνημόνια συνεργασίας και κοινά πρότζεκτ. Υπογράψαμε συνεργασία για ένα νέο διασυνοριακό σημείο διέλευσης, για περαιτέρω εγγύτητα μεταξύ των δύο χωρών» ανέφερε.

Όπως είπε, σήμερα το απόγευμα οι δύο πρωθυπουργοί θα υπογράψουν την έναρξη του πρώτου επιχειρηματικού φόρουμ μεταξύ των δύο χωρών.

«Τους προηγούμενους μήνες έκανα έναν πολύ καλό φίλο. Ο κ. Τσίπρας είναι δικός μου φίλος και φίλος της χώρας μου» δήλωσε ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας.

Δείτε παρακάτω τις κοινές δηλώσεις με τον Πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας, Ζόραν Ζάεφ

Newsroom Αθήνα 9.84

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα