back to top
15.8 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

15.8 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Ο Αλ.Τσίπρας στη Βόρεια Μακεδονία-Συμφωνίες συνεργασίας σε οικονομία, άμυνα, ενέργεια και υποδομές

Διαβάστε επίσης

Με σειρά συμφωνιών που θα υπογραφούν με στόχο την ενίσχυση των διμερών σχέσεων στην οικονομία, την άμυνα, την ενέργεια και τις υποδομές θα πλαισιωθεί η επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα σήμερα στη Βόρεια Μακεδονία, η πρώτη Έλληνα πρωθυπουργού στα Σκόπια.

Η ελληνική πλευρά εκτιμά ότι με την επίσκεψη αυτή και την πραγματοποίηση του πρώτου Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας θα αξιοποιηθούν οι πολλές και σημαντικές δυνατότητες συνεργασίας και συνανάπτυξης που διανοίγονται ως αποτέλεσμα της Συμφωνίας των Πρεσπών, ενώ θα εξετασθούν και ζητήματα εφαρμογής της Συμφωνίας.

Πεποίθηση της Αθήνας είναι ότι η επίσκεψη αυτή αποτελεί ένα ακόμα βήμα για την εμπέδωση του ηγετικού ρόλου της Ελλάδας στη Νοτιο-Ανατολική Ευρώπη, ως πυλώνα ειρήνης, σταθερότητας και ανάπτυξης.

Από την πλευρά της Βόρειας Μακεδονίας υπάρχουν προσδοκίες ότι η επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού θα ενισχύσει το προφίλ του Ζόραν Ζάεφ εν μέσω προεκλογικής περιόδου ενόψει των προεδρικών εκλογών, στις 21 Απριλίου.

Οι εκλογές αυτές είναι ιδιαίτερα σημαντικές για τον Ζάεφ διότι ανάμεσα σε άλλα παρέχουν την ευκαιρία ανάδειξης ενος προέδρου που δεν θα έχει την αρνητική στάση του νυν Γκέοργκι Ιβάνοφ που επιχειρεί να υπονομεύσει τη Συμφωνία των Πρεσπών με κάθε ευκαιρία.

 

Στο πλαίσιο του πρώτου Ανώτατου Συμβουλίου Ελλάδας – Βόρειας Μακεδονίας αναμένεται να υπογραφούν συμφωνίες αμυντικής συνεργασίας, η διάνοιξη συνοριακής διάβασης στους Προμάχους Πέλλας. Τα δύο υπουργεία Εξωτερικών θα υπογράψουν μνημόνιο για την επιτάχυνση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Β. Μακεδονίας στην Ε.Ε.

Μνημόνιο συνεργασίας θα υπογραφεί και μεταξύ ΔΕΣΦΑ και Mer αλλά και μεταξυ των υπηρεσιών πολιτικής αεροπορίας, καθώς επίσης και συμφωνία για την ανάπτυξη οδικής και σιδηροδρομικής σύνδεσης Θεσσαλονίκης – Σκοπίων – Ταμπάνοφσε.

Τον κ Τσίπρα συνοδεύουν δέκα υπουργοί (Άμυνας, Ευάγγελος Αποστολάκης, Εξωτερικών, αναπληρώτρια υπουργός, Σία Αναγνωστοπούλου, υφυπουργός, Μάρκος Μπόλαρης, Οικονομίας, Γιάννης Δραγασάκης, Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, Υποδομών, Χρήστος Σπίρτζης, Ψηφιακής Πολιτικής, Νίκος Παππάς, Υγείας, Ανδρέας Ξάνθος, Αγροτικής Ανάπτυξης, Σταύρος Αραχωβίτης και Μακεδονίας – Θράκης, Ελευθερία Χατζηγεωργίου) προκειμένου να μετάσχουν στην πρώτη συνεδρίαση του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας

Στα Σκόπια αναμένεται επίσης να ανακοινωθεί και η συγκρότηση μεικτής επιτροπής, που θα λειτουργεί συμβουλευτικά προκειμένου να επιλύονται διαφορές που προκύπτουν στον κρίσιμο εμπορικό τομέα.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων, ΜΙΑ ο Έλληνας πρωθυπουργός υπερασπίστηκε την επιλογή του να προχωρήσει με τη συμφωνία των Πρεσπών. “Αν η κυβέρνηση μου φοβόταν το πολιτικό κόστος δεν θα ήταν σε θέση να βγάλει τη χώρα από την κρίση και τα οικονομικά προγράμματα, να βρει λύση στο ασφαλιστικό σύστημά, να αντιμετωπίσει την προσφυγική κρίση, να επιλύσει το ζήτημα της ονομασίας, ούτε να προωθήσει τον απαραίτητο διάλογο με την Τουρκία.

Ζάεφ-Τσίπρας

Επιχειρηματική αποστολή

Ο Πρωθυπουργός θα συνοδεύεται από πολυάριθμη επιχειρηματική αποστολή που θα καλύπτει μεγάλο φάσμα τομέων όπως των κατασκευών, ενέργειας, τροφίμων, βιομηχανίας και νέων τεχνολογιών, ενώ θα πραγματοποιηθεί επιχειρηματικό φόρουμ, το οποίο θα χαιρετίσουν οι δύο Πρωθυπουργοί.

Υπενθυμίζεται ότι ο Πρωθυπουργός στη συνάντηση που είχε με επιχειρηματίες από τη βόρεια Ελλάδα τόνισε ότι η ελληνική επιχειρηματικότητα μπορεί και οφείλει να παίξει ηγεμονικό ρόλο στην οικονομική ανάπτυξη της Βόρειας Μακεδονίας μετά και τη θετική δυναμική που δημιούργησε η Συμφωνία των Πρεσπών.

Στόχος του φόρουμ είναι να διερευνηθούν οι δυνατότητες επέκτασης της επιχειρηματικής τους δραστηριότητας και να υπογραφούν και σχετικές συμφωνίες μετά τις προοπτικές που άνοιξε η Συμφωνία των Πρεσπών.

Πρόγραμμα επίσκεψης

Ο κ Τσίπρας έφθασε στην πρωτεύουσα της Βόρειας Μακεδονίας λίγο πριν από τις 11 το πρωί, ώρα Ελλάδας

Αμέσως μετά, στο κτίριο της κυβέρνησης θα πραγματοποιηθεί η τελετή επίσημης υποδοχής και λίγο αργότερα θα έχει κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας, Ζόραν Ζάεφ.

Στις 11:55 πραγματοποιείται η Ολομέλεια Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας και θα ακολουθήσει στις 13:00 η υπογραφή διμερών συμφωνιών. Στις 13:30 οι κ.κ. Τσίπρας και Ζάεφ θα προχωρήσουν σε κοινές δηλώσεις προς τους εκπροσώπους του Τύπου.

Εν συνεχεία, στις 14:30 ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Βουλής της Βόρειας Μακεδονίας. Στις 17:30 ο κ. Τσίπρας θα συμμετέχει και θα απευθύνει χαιρετισμό στο επιχειρηματικό Φόρουμ Ελλάδας και Βόρειας Μακεδονίας, ενώ η επίσκεψη του πρωθυπουργού ολοκληρώνεται με το επίσημο δείπνο το οποίο έχει προγραμματιστεί για τις 19:30.

Αλεξάνδρα Βουδούρη

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα