back to top
11.5 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

11.5 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Στη Βόρεια Μακεδονία ο πρωθυπουργός συνοδευόμενος από υπουργούς και επιχειρηματίες

Διαβάστε επίσης

Με σειρά συμφωνιών που υπογράφονται με στόχο την ενίσχυση των διμερών σχέσεων στην οικονομία, την άμυνα, την ενέργεια και τις υποδομές πλαισιώνεται η σημερινή ιστορική επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα σήμερα στη Βόρεια Μακεδονία, η πρώτη Έλληνα πρωθυπουργού στα Σκόπια.

Λίγη ώρα μετά την υπογραφή διμερών μνημονίων συνεργασίας ο πρωθυπουργός έγραψε στο Twitter: «Προσγειωθήκαμε σήμερα στο Διεθνές Αεροδρόμιο των Σκοπίων, για μια ιστορική επίσκεψη. Διασχίζουμε τον αυτοκινητόδρομο της Φιλίας, ανοίγουμε το δρόμο της συνεργασίας για τους λαούς μας και τα Βαλκάνια».

https://twitter.com/PrimeministerGR/status/1113026792393183232

«Άφιξη στα Σκόπια για μια επίσκεψη ιστορικής σημασίας που βασίζεται σε ένα νέο στρατηγικό όραμα: Ελλάδα και Βόρεια Μακεδονία οφείλουν να είναι εταίροι και σύμμαχοι», έγραψε στον λογαριασμό του στο Twitter, ο πρωθυπουργός.

Η selfie φωτό του Ζόραν Ζάεφ

O πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, έφθασε στο κυβερνητικό κτίριο της Βόρειας Μακεδονίας, όπου τον υποδέχθηκε θερμά ο ομόλογός του της Βόρειας Μακεδονίας, Ζόραν Ζάεφ.

Στη συνέχεια, οι δύο ηγέτες προχώρησαν προς τους φωτορεπόρτερς και τους υπουργούς των δύο χωρών, όπου έβγαλαν σέλφι με το κινητό τηλέφωνο του πρωθυπουργού της Βόρειας Μακεδονίας.

Ακολούθως οι δύο πρωθυπουργοί και οι υπουργοί τους εισήλθαν στο εσωτερικό του κυβερνητικού κτιρίου για μια σύντομη τελετή υποδοχής, έξω από το οποίο κυματίζουν οι σημαίες των δύο χωρών.

Δείτε το βίντεο της τελετής επίσημης υποδοχής

Σύμφωνα με το πρόγραμμά του, ο πρωθυπουργός είχε κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον πρωθυπουργό της Β. Μακεδονίας Ζόραν Ζάεφ.

Μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας, οι υπουργοί, οι οποίοι συνοδεύουν τον πρωθυπουργό υπέγραψαν με τους ομολόγους τους διμερείς συμφωνίες.

Υπογραφή διμερών συμφωνιών Ελλάδας-Β. Μακεδονίας 02/04/2019

Η κατ’ ιδίαν συνάντηση

Φωτογραφίες από την κατ’ ιδίαν συνάντησή του με τον Ζόραν Ζάεφ ανέβασε ο πρωθυπουργός στον λογαριασμό του στο Twitter.

Τον κ Τσίπρα συνοδεύουν δέκα υπουργοί (Άμυνας, Ευάγγελος Αποστολάκης, Εξωτερικών, αναπληρώτρια υπουργός, Σία Αναγνωστοπούλου, υφυπουργός, Μάρκος Μπόλαρης, Οικονομίας, Γιάννης Δραγασάκης, Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, Υποδομών, Χρήστος Σπίρτζης, Ψηφιακής Πολιτικής, Νίκος Παππάς, Υγείας, Ανδρέας Ξάνθος, Αγροτικής Ανάπτυξης, Σταύρος Αραχωβίτης και Μακεδονίας – Θράκης, Ελευθερία Χατζηγεωργίου) προκειμένου να μετάσχουν στην πρώτη συνεδρίαση του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας.

 

Επιχειρηματικές συνεργασίες

Στα Σκόπια αναμένεται επίσης να ανακοινωθεί και η συγκρότηση μεικτής επιτροπής, που θα λειτουργεί συμβουλευτικά προκειμένου να επιλύονται διαφορές που προκύπτουν στον κρίσιμο εμπορικό τομέα.

Ο Πρωθυπουργός συνοδεύεται από πολυάριθμη επιχειρηματική αποστολή που θα καλύπτει μεγάλο φάσμα τομέων όπως των κατασκευών, ενέργειας, τροφίμων, βιομηχανίας και νέων τεχνολογιών, ενώ το απόγευμα θα πραγματοποιηθεί επιχειρηματικό φόρουμ, το οποίο θα χαιρετίσουν οι δύο Πρωθυπουργοί.

Υπενθυμίζεται ότι ο Πρωθυπουργός στη συνάντηση που είχε με επιχειρηματίες από τη βόρεια Ελλάδα τόνισε ότι η ελληνική επιχειρηματικότητα μπορεί και οφείλει να παίξει ηγεμονικό ρόλο στην οικονομική ανάπτυξη της Βόρειας Μακεδονίας μετά και τη θετική δυναμική που δημιούργησε η Συμφωνία των Πρεσπών.

Στόχος του φόρουμ είναι να διερευνηθούν οι δυνατότητες επέκτασης της επιχειρηματικής τους δραστηριότητας και να υπογραφούν και σχετικές συμφωνίες μετά τις προοπτικές που άνοιξε η Συμφωνία των Πρεσπών.

Δείτε το βίντεο της άφιξης του πρωθυπουργού στα Σκόπια

Newsroom Αθήνα 9.84

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα