back to top
21.3 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

21.3 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

«Κόψε τα μούσια» κατά των fake news

Διαβάστε επίσης

Πρωταπριλιάτικη δράση της Αντιπροσωπείας της Κομισιόν κατά των fake news

«Κόψε τα μούσια – δες το καθαρό πρόσωπο της αλήθειας»

Ένα μπαρμπέρικο στήθηκε στο Μετρό Σύνταγμα, σήμερα, ανήμερα της Πρωταπριλιάς από την Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα. Περαστικοί άντρες καλούνταν να καθίσουν στην καρέκλα του κουρέα και να τους ξυρίσουν το μούσι ή το μουστάκι τους. Οι περισσότεροι αρνούνταν να ξυριστούν, ωστόσο, ενημερώνονταν για τον συμβολισμό και το στόχο της δράσης, δηλαδή, την καταπολέμηση των fake news. Υπήρξαν, ωστόσο, εθελοντές οι οποίοι ξυρίστηκαν μπροστά στα έκπληκτα μάτια των περαστικών και τις κάμερες των Μ.Μ.Ε.

Ο στόχος

Η δράση «Κόψε τα μούσια – δες το καθαρό πρόσωπο της αλήθειας» διοργανώθηκε από την Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα με στόχο να ευαισθητοποιήσει τους πολίτες απέναντι στο φαινόμενο των fake news και της παραπληροφόρησης, τόσο σε μέσα ενημέρωσης όσο και σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

«Είναι ο ευρωπαϊκός τρόπος και το δημοκρατικό μας καθήκον να μην επιτρέπουμε σε κανέναν να διαδίδει ψευδείς ειδήσεις και να εκμεταλλεύεται την ελευθερία του τύπου προς ίδιο όφελος και κυρίως, προς χειραγώγηση της δημοκρατίας μας στην Ευρώπη» δήλωσε ο επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα Γιώργος Μαρκοπουλιώτης.

Fake_news

Εναλλακτική, σύγχρονη, μοντέρνα, με μια πινελιά τσαχπινιάς χαρακτήρισε την δράση ο αναπληρωτής επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα Γιώργος Μοσχόβης μιλώντας στον Αθήνα 9.84.

«Προσπαθήσαμε να βρούμε έναν εύσχημο και παιχνιδιάρικο τρόπο για να ευαισθητοποιήσουμε τον κόσμο για την μάστιγα των ψευδών ειδήσεων και της παραπληροφόρησης, η οποία είναι επικίνδυνη για το δημοκρατικό πολίτευμα. Πρέπει ο κόσμος να είναι υποψιασμένος έτσι ώστε με μια απλή και γρήγορη αναζήτηση στο διαδίκτυο να διασταυρώνει την είδηση».

Η Πρωταπριλιάτικη είδηση της Αντιπροσωπείας της Ε.Ε.

Κατά την διάρκεια της εκδήλωσης εκτός του ότι κάποιοι εθελοντές ξυρίστηκαν, αποκαλύφθηκε και η πρωταπριλιάτικη είδηση την οποία «διέρρευσε» η Αντιπροσωπεία, σε μέσα μαζικής ενημέρωσης ότι επιβάλλεται πρόστιμο στην Ελλάδα για παραβίαση της ευρωπαϊκής νομοθεσίας σχετικά με την αλλαγή της ώρας, καθώς η αλλαγή της ώρας έχει καταργηθεί από φέτος. Η διείσδυση της «είδησης» πολλαπλασιάστηκε στο twitter, στα λοιπά μέσα κοινωνικής δικτύωσης και στο δημόσιο διάλογο, όπως ακριβώς συμβαίνει στην πραγματική διάδοση μιας ψευδούς είδησης.

Παρά την εύθυμη ατμόσφαιρα που δημιουργήθηκε στον χώρο του Μετρό στο Σύνταγμα πολλά ήταν τα κοροϊδευτικά και επικριτικά σχόλια που ακούστηκαν από τους Αθηναίους για την δράση.

Καλλιόπη Ασλανίδου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα