back to top
21.6 C
Athens
Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

21.6 C
Athens
Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

Καθυστερήσεις στις διαπραγματεύσεις για την 3η έκθεση Ενισχυμένης Εποπτείας

Διαβάστε επίσης

Το Eurogroup της ερχόμενης Παρασκευής θα αποτελέσει την τελευταία πράξη σε ό,τι αφορά ένα χρονοβόρο κύκλο διαπραγματεύσεων που σχετίζονται με την δεύτερη μεταμνημονιακή έκθεση των ευρωπαϊκών θεσμών για την ελληνική οικονομία.

Οι υπουργοί οικονομικών της Ευρωζώνης, εκτός απροόπτου, αναμένεται να εγκρίνουν την εκταμίευση περίπου 1 δισεκατομμυρίου ευρώ προς την ελληνική πλευρά αποδεχόμενοι ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει εν γένει εκπληρώσει την αντίστοιχη λίστα των δεσμεύσεων της.

Αυτό μάλλον δεν αποτελεί είδηση μετά και την ψήφιση του νέου πλαισίου προστασίας της πρώτης κατοικίας που αφορά σε στεγαστικά και επιχειρηματικά δάνεια.

Αυτό που σίγουρα αποτελεί είδηση είναι ότι οι ευρωπαϊκοί θεσμοί φαίνεται να αναβάλουν την ολοκλήρωση της επόμενης έκθεσης, με τους επικεφαλής τους να αναβάλουν την επίσκεψή τους στην Αθήνα πριν από το Πάσχα και να τη μεταφέρουν για τις αρχές Μαΐου, με πιθανότερη ημερομηνία την 6η του μήνα.

Έτσι, τα τεχνικά κλιμάκια που θα βρεθούν αυτήν την εβδομάδα στην Αθήνα, αναμένεται να καταγράψουν την πρόοδο μίας σειράς δεσμεύσεων της ελληνικής πλευράς που έχουν αναληφθεί έως τα μέσα του 2019.

Η επόμενη έκθεσή τους θα συμπέσει με την έκδοση των συστάσεων της ευρωπαϊκής επιτροπής στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού εξαμήνου (CSR). Αυτό σημαίνει ότι το ελληνικό ζήτημα δε θα συζητηθεί στο Eurogroup της Ιουνίου όπως ήταν αρχικά προγραμματισμένο, αλλά αργότερα, πιθανότατα τον Ιούλιο.

Δεν είναι λίγοι αυτοί που σε Αθήνα και Βρυξέλλες συνέδεαν την ελαστικότητα των ευρωπαϊκών θεσμών απέναντι σε μεταμνημονιακές υποχρεώσεις της ελληνικής πλευράς με την ανάγκη να μην δημιουργηθεί οποιοδήποτε “ελληνικό ζήτημα” στους κόλπους της Ένωσης πριν από την διεξαγωγή των ευρωεκλογών. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι το Eurogroup της ερχόμενης Παρασκευής θα είναι πιθανότατα και το τελευταίο που θα ισχύει η παράμετρος αυτή.

Απομένει λοιπόν να φανεί αν “ο μήνας του μέλιτος” που ξεκίνησε πέρσι το καλοκαίρι -και δοκιμάστηκε τις προηγούμενες εβδομάδες- ολοκληρώνεται ή οι εσωτερικές μετεκλογικές διαδικασίες στους ευρωπαϊκούς θεσμούς θα οδηγήσουν σε περαιτέρω παράτασή του.

Και μία… λεπτομέρεια: Η επόμενη (τρίτη) Έκθεση Ενισχυμένης Εποπτείας δε συνδέεται με εκταμίευση από κέρδη ελληνικών ομολόγων. Συνδέεται η τέταρτη.

Γιάννης Παπαγεωργίου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα