back to top
13 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

13 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Σαουδική Αραβία: επιχείρηση ανασκευής της δημόσιας εικόνας

Διαβάστε επίσης

Στην αποφυλάκιση τριών από τις 11 αγωνίστριες για τα ανθρώπινα δικαιώματα που είχαν συλληφθεί πριν από σχεδόν έναν χρόνο προχώρησαν οι αρχές της Σαουδικής Αραβίας.

Οι 11 γυναίκες δικάζονται από τη 13η Μαρτίου σε δικαστήριο του Ριάντ. Σύμφωνα με διεθνή ΜΜΕ και ΜΚΟ, διώκονται μεταξύ άλλων διότι είχαν έλθει «σε επαφή με οργανισμούς, ξένα μέσα ενημέρωσης και ακτιβιστές» του εξωτερικού. Διώκονται επίσης διότι αγωνίζονταν υπέρ των δικαιωμάτων των γυναικών, διεκδικώντας μεταξύ άλλων το τέλος του συστήματος της κηδεμονίας στη Σαουδική Αραβία, που υποχρεώνει τις γυναίκες στο βασίλειο να ζητούν την άδεια του πατέρα, του συζύγου ή άλλου άρρενα «κηδεμόνα» τους για κάθε είδους δραστηριότητες.

Η μπλόγκερ Ιμάν αλ Ναφτζάν, η συνταξιούχος καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Βασιλιάς Σαούντ του Ριάντ Αζίζα αλ Γιούσεφ και η πανεπιστημιακός Ρουκάγια Μουχάρεμπ αποφυλακίστηκαν την Πέμπτη, την επομένη της δεύτερης ημέρας της ακροαματικής διαδικασίας, όπως δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο συγγενής μιας από τις αγωνίστριες.

«Το ποινικό δικαστήριο του Ριάντ ανακοίνωσε την προσωρινή αποφυλάκιση τριών κρατουμένων γυναικών», μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων SPA, χωρίς να τις κατονομάσει. Κατά την ίδια πηγή, «το δικαστήριο θα συνεχίσει να εξετάζει τις υποθέσεις τους και θα παρίστανται στις ακροαματικές διαδικασίες  ωσότου εκδοθεί η ετυμηγορία».

Καταγγελίες για βασανιστήρια

Η ALQST, μια οργάνωση υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο βασίλειο, επιβεβαίωσε μέσω Twitter τα ονόματα των τριών γυναικών και πρόσθεσε ότι οι υπόλοιπες οκτώ ακτιβίστριες που δικάζονται αναμένεται να αποφυλακιστούν μεθαύριο Κυριακή.

Στην ακροαματική διαδικασία της Τετάρτης, ορισμένες από τις κρατούμενες αδυνατούσαν να συγκρατήσουν τα δάκρυά τους – όπως αφηγήθηκαν στο Γαλλικό Πρακτορείο δύο άνθρωποι που παρακολούθησαν τη συνεδρίαση- καθώς κατήγγειλαν ότι υπέστησαν σεξουαλική κακοποίηση, ηλεκτροσόκ, μαστιγώσεις. Η κυβέρνηση διαψεύδει κατηγορηματικά ότι οι γυναίκες βασανίστηκαν.

Η δίκη εντείνει τις επικρίσεις σε βάρος της Σαουδικής Αραβίας, ενώ ήδη η εικόνα της έχει αμαυρωθεί από το περασμένο φθινόπωρο εξαιτίας της υπόθεσης του Τζαμάλ Κασόγκι, του δημοσιογράφου και επικριτή αποφάσεων του παλατιού που δολοφονήθηκε μέσα στο προξενείο του βασιλείου στην Κωνσταντινούπολη.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα