back to top
16.8 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

16.8 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Enterprise Greece: Εγκρίσεις για επενδύσεις ύψους 2,2 δισ. ευρώ το 2019

Διαβάστε επίσης

Επενδύσεις ύψους 2,2 δισ. ευρώ αναμένεται να εγκριθούν το 2019 από τον Οργανισμό Enterprise Greece και προέρχονται από 10 έργα, τα οποία θα υλοποιηθούν με την διαδικασία Fast Track, όπως αποκάλυψε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Οργανισμού Γρηγόρης Στεργιούλης σε συνάντηση που είχε με δημοσιογράφους, επισημαίνοντας ότι τα επενδυτικά σχέδια προβλέπουν τη δημιουργία 10.000 θέσεων εργασίας.

Ένα μέρος των έργων αναμένεται να εγκριθούν από την αρμόδια επιτροπή πριν το Πάσχα έτσι ώστε να αρχίσει να τρέχει ο χρόνος υλοποίησης των έργων.

Οι επενδύσεις αφορούν τους τομείς του τουριστικού κλάδου της ενέργειας όπως και άλλους τομείς της οικονομίας.

Ωστόσο η επένδυση που αναμένεται να υλοποιηθεί και έκανε ιδιαίτερη αίσθηση ήταν η ανέγερση 100 κατοικιών στη Μύκονο με τη μέθοδο Leasing. Σύμφωνα με τον κ. Στεργιούλη, επενδυτής πλήρωσε 10.000 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο για να αποκτήσει την έκταση για 99 χρόνια.

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Enterprise Greece είπε ότι η Ελλάδα είναι σε θέση να προσελκύσει επενδυτές και ειδικότερα στο ξενοδοχειακό κλάδο, οι οποίοι έχουν πρόθεση να φτιάξουν ξενοδοχεία 6 και 7 αστέρων.

Πάντως οι ξένοι δεν επιθυμούν να ξεκινήσουν την ανέγερση ενός ξενοδοχείου από το μηδέν αλλά να βρουν κάποιο έτοιμο και στη συνέχεια να προχωρήσουν σε ανακατασκευή καθώς θέλουν να αποφύγουν την γραφειοκρατία που συνδέεται με την έκδοση αδειών.

Αξίζει να αναφερθεί ότι και στη διαδικασία Fast Track η αξιολόγηση του φακέλου απαιτεί τουλάχιστον 14 μήνες. Υπογράμμισε ότι θα υπάρξουν μικρές τροποποιήσεις στο νομοθετικό πλαίσιο για τα έργα Fast Track.

Με νομοθετική παρέμβαση θα θεσμοθετηθεί η διαδικασία του «πέναλτι» για όσες επενδύσεις δεν υλοποιούνται μέσα στα όρια του χρονοδιαγράμματος.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις η νομοθετική προσθήκη έχει σκοπό να περιορίσει τη σημερινή «φάμπρικα» που θέλει την κατάθεση των επενδυτικών σχεδίων χωρίς να διαθέτουν την αναγκαία χρηματοδότηση, με την προοπτική να την αναζητήσουν στη συνέχεια με πιο ευνοϊκούς όρους αφού θα έχουν εξασφαλίσει τις άδειες.

Είναι ενδεικτικό πως ,από το 2010, οπότε και ψηφίστηκε η σχετική νομοθεσία για τις στρατηγικές επενδύσεις καμία εξ αυτών που έχουν ενταχθεί δεν βρίσκεται σε λειτουργία.

Συγκεκριμένα από τις 19 επενδύσεις που έχουν ενταχθεί στο fast track, οι 16 βρίσκονται ακόμη στο …συρτάρι ενώ μόνο σε τρεις και συγκεκριμένα οι επενδύσεις στον Σκορπιό, το project του Kilada Hills και η επένδυση της Vodafone έχουν μπει μπουλντόζες.

Οι λόγοι της καθυστέρησης πολλοί και όχι μόνο γραφειοκρατικοί υποστήριξαν στελέχη του Enterprise Greece, σημειώνοντας πως σε κάποια project τα προβλήματα είναι χρηματοδοτικά.

Ο Οργανισμός Enterprise Greece για το 2018 πραγματοποίησε συναντήσεις με 3.500 διεθνείς επενδυτές και ελληνικές επιχειρήσεις, εκ των οποίων, περίπου 31 εταιρείες έχουν ήδη αναπτύξει συγκεκριμένα επενδυτικά σχέδια για την Ελλάδα.

Συνέβαλλε στην προώθηση 61 στοχευμένων επενδυτικών προτάσεων μέσω του χαρτοφυλακίου ιδιωτικών επενδυτικών έργων.

Όπως την υποδοχή 17 οργανωμένων αποστολών στελεχών ξένων επιχειρήσεων, επιχειρηματικών φορέων και κρατικών φορέων.

Χώρες προέλευσης των αποστολών μεταξύ άλλων ήταν οι: Κίνα, ΗΠΑ, Αγγλία, Ρωσία, Αίγυπτος, Αυστραλία και Γαλλία.

Ο βασικός κλάδος ενδιαφέροντος ήταν και αυτή την χρονιά ο τουρισμός (7 έργα), ακολουθούν οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (2 έργα) και η ανάπτυξη εμπορικών ακινήτων (1 έργο).

Ο προϋπολογισμός των υπό αξιολόγηση και ωρίμανση έργων ξεπερνά τα 2 δια. ευρώ ενώ με την υλοποίηση τους θα δημιουργηθούν πάνω από 3.000 νέες θέσεις εργασίας.

Χριστιάννα Κούσιου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα