back to top
16.8 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

16.8 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Οι φοροπαγίδες για χιλιάδες ιδιοκτήτες και εισοδηματίες ακινήτων

Διαβάστε επίσης

Ιδιαίτερα προσεκτικοί ,ενόψει της υποβολής των φορολογικών δηλώσεων ,θα πρέπει να είναι φέτος οι φορολογούμενοι καθώς σε αρκετούς κωδικούς του φορολογικού εντύπου κρύβονται παγίδες (κρυφές και φανερές) που μπορούν να οδηγήσουν στην καταβολή πρόσθετου φόρου.  Αντίστοιχες φορο-παγίδες υπάρχουν και για τις εκατοντάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων οι οποίοι δηλώνουν εισοδήματα από μισθώματα στην εφορία..

Ειδικότερα ..
*Όσοι φορολογούμενοι εισπράττουν ενοίκια και δεν έχουν δηλώσει ηλεκτρονικά τα μισθωτήρια (συμβόλαια) στην εφορία κινδυνεύουν να πιαστούν στην αγχόνη της,καθώς χιλιάδες ενοικιαστές έσπευσαν ,μέσω της ΗΔΙΚΑ,και υπέβαλλαν αίτηση για να λάβουν το επίδομα στέγασης.

Από τις μέχρι σήμερα διασταυρώσεις διαπιστώθηκε ότι σημαντικός αριθμός εκμισθωτών ακινήτων έστειλαν στην εφορία ανακριβή συμβόλαια (δεν ανέγραφαν δηλαδή το πραγματικό μίσθωμα) ,ενώ άλλοι ιδιοκτήτες ακινήτων δεν ανέγραφαν στα μισθωτήρια τον πραγματικό χρόνο μίσθωσης ενός ακινήτου.

*Ανάλογη παγίδα έχει στηθεί και για τους ιδιοκτήτες ακινήτων(περίπου 55.000) που έχουν ενταχθεί στην οικονομία του διαμοιρασμού (δηλαδή στις διαδικτυακές πλατφόρμες τύπου Airbnb για την βραχυχρόνια μίσθωση των ακινήτων τους).Στις φορολογικές δηλώσεις θα πρέπει να δηλώσουν σε κωδικούς στο έντυπο Ε2 τα συγκεντρωτικά ποσά που εισέπραξαν ανά ακίνητο το 2018,καθώς αυτά θα φορολογηθούν ,όπως και τα παραδοσιακά μισθώματα από ενοίκια, δηλαδή σε ποσοστό 15%-45% ανάλογα με το ύψος των εισοδημάτων.

Στα μισθώματα που θα δηλώσουν θα έχουν έκπτωση σε ποσοστό 5% για δαπάνες επισκευής,συντήρησης, ανακαίνισης και λοιπές λειτουργικές δαπάνες. Όσοι αμελήσουν να δηλώσουν τα πραγματικά εισοδήματα από μισθώματα κινδυνεύουν με πρόσθετο φόρο από την εφορία καθώς η τελευταία θα προχωρήσει σε διασταύρωση των δηλωθέντων εισοδημάτων μέσω των διαδικτυακών πλατφορμών με τις οποίες έχει ανοίξει “παράθυρο” συνεργασίας με την παράδοση στοιχείων.

Ανείσπρακτα ενοίκια, “κενά” και φιλοξενία

*Όσοι ιδιοκτήτες έχουν ανείσπρακτα ενοίκια θα πρέπει ,προκειμένου να αποφύγουν την καταβολή φόρου,να το δηλώσουν προσκομίζοντας σχετική αγωγή έξωσης που έχουν υποβάλει κατά των ενοικιαστών η δικαστική απόφαση η φωτοαντίγραφο διαταγών πληρωμής..

*Όσοι ιδιοκτήτες ακινήτων έχουν κενά τα ακίνητά τους θα πρέπει κι αυτοί να το δηλώσουν στο έντυπο E2 ώστε να απαλλαγούν από το τεκμήριο διαβίωσης..Αυτό θα πρέπει να αποδεικνύεται με κάποιοι λογαριασμό κοινής ωφέλειας (π.χ ΔΕΗ) η άλλο αποδεικτικό στοιχείο..

*Φιλοξενούμενοι και φιλοξενούντες θα πρέπει ο καθείς από την πλευρά του να αναγράψει στη φορολογική δήλωση το ΑΦΜ του άλλου και το χρόνο φιλοξενίας. Άλλως οι φορολογικές δηλώσεις μπλοκάρονται.. Σύμφωνα με στοιχεία τουλάχιστον 2,5 εκατομμύρια φορολογούμενοι δηλώνουν ότι φιλοξενούνται ως προστατευόμενα μέλη,φίλοι ,συγγενείς κλπ προκειμένου αρκετοί από αυτούς να γλιτώσουν το τεκμήριο κατοικίας…
*Όσοι απέκτησαν πέρυσι με αγορά ακίνητο θα πρέπει ,εκτός από το ύψος των χρημάτων που διέθεσαν για την αγορά του ακινήτου,να δηλώσουν στο έντυπο Ε1 της φορολογικής δήλωσης και το “πόθεν έσχες” των χρημάτων που κατέβαλαν,δηλαδή να δικαιολογήσουν πως απέκτησαν τα ποσά της αγοράς ,έτσι ώστε να καλύψουν το τεκμήριο απόκτησης κατοικίας..

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα