back to top
24.8 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

24.8 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Μοιράστηκαν τις εντυπώσεις οι τέσσερις υποψήφιοι δήμαρχοι Αθηναίων στο πρώτο τηλεοπτικό ντιμπέιτ

Διαβάστε επίσης

Οι τέσσερις υποψήφιοι δήμαρχοι Κώστας Μπακογιάννης από την ΝΔ, ο Νάσος Ηλιόπουλος από τον ΣΥΡΙΖΑ, ο Παύλος Γερουλάνος από το ΚΙΝΑΛ και ο Νίκος Σοφιανός από το ΚΚΕ μίλησαν για τα ζητήματα της ασφάλειας, της καθαριότητας, των αρμοδιοτήτων, των μετακινήσεων καθώς και για την καταπολέμηση της εγκληματικότητας στην πρωτεύουσα.

Ωστόσο και οι τέσσερις δεσμεύτηκαν ότι θα παραμείνουν στο δήμο για τα επόμενα τέσσερα χρόνια, ενώ υπήρξαν και δεσμεύσεις συνεργασίας μεταξύ τους μετά τις εκλογές.

Ο κ. Μπακογιάννης είπε ότι μπορεί να συνεργαστεί με όλους όπως και ο κ. Γερουλάνος, ενώ ο κ. Ηλιόπουλος τόνισε ότι μπορεί σε κάποια θέματα να συνεργαστεί με κάποιον από τους συνυποψήφιους του.

Από την πλευρά του ο κ. Σοφιανός, υπογράμμισε ότι ήδη στηρίζει όλα τα κοινωνικά θέματα στο Δημοτικό Συμβούλιο Αθήνας αλλά ως ΚΚΕ είναι αντίθετος με τα κόμματα που πρεσβεύουν οι συνυποψήφιοι του.

Οι τέσσερις υποψήφιοι δήμαρχοι αναφέρθηκαν κυρίως σε ζητήματα καθαριότητας, ασφάλειας και μετακινήσεων.

Ο Παύλος Γερουλάνος έκανε λόγο για έλλειψη συντονισμού που δεν επιτρέπει στην Αθήνα να είναι μια καθαρή πόλη. Πρότεινε τη δημιουργία συμβουλίων γειτονιάς, τα οποία θα εστιάζουν σε ζητήματα καθαριότητας, ενώ έθεσε ως προτεραιότητα της παράταξής του την εξυπηρέτηση των πεζών.

Προς αυτήν την κατεύθυνση, πρότεινε την άμεση δημιουργία 10.000 θέσεων στάθμευσης δικύκλων, προκειμένου να μην σταθμεύουν σε πεζοδρόμια. Σε ό,τι αφορά την ασφάλεια, εξέφρασε την εκτίμηση ότι δεν μπορεί να την εμπιστεύεται κανείς σε ιδιώτες και τάχθηκε υπέρ του να περιέλθει στον δήμο της Αθήνας το Πεδίον του Άρεως.

Ο Νάσος Ηλιόπουλος ανέφερε ότι η καθαριότητα στον δήμο Αθηναίων είναι ζήτημα αξιοπρέπειας, ενώ τάχθηκε κατά της συμμετοχής των ιδιωτών στις υπηρεσίες καθαριότητας.

Στάθηκε επιπλέον στην ανάγκη δικτύου δημοτικής συγκοινωνίας, ενώ υπογράμμισε ότι ασφαλείς γειτονιές είναι οι ζωντανές γειτονιές, γι’ αυτό και υπογράμμισε ότι πρέπει να υπάρχει φωτισμός.

Παράλληλα, καταλόγισε στη ΝΔ ότι κατάργησε τη δημοτική αστυνομία και επεσήμανε ότι η ασφάλεια είναι καθολικό δικαίωμα για όλους τους πολίτες. Δήλωσε, εξάλλου, ότι υπάρχει περιουσία του δήμου που παραμένει αναξιοποίητη.

Από την πλευρά του ο Κώστας Μπακογιάννης ανέφερε ότι έχει αποτύχει το σύστημα καθαριότητας της πόλης, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «η Αθήνα βρωμάει».

Τάχθηκε υπέρ της συμμετοχής ιδιωτών στις υπηρεσίες καθαριότητας της Αθήνας, ενώ στάθηκε στις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν τα άτομα με αναπηρία κατά τις μετακινήσεις τους.

Πρότεινε, δε, τη δημιουργία τοπικών δρομολογίων εντός των δημοτικών διαμερισμάτων και υπογράμμισε ότι οι Αθηναίοι πρέπει να αισθάνονται ασφαλείς.

Ο Νίκος Σοφιανός ανέφερε ότι έχει «κατακρεουργηθεί» η κρατική χρηματοδότηση της Αθήνας, καθώς και ότι έχουν συρρικνωθεί οι υπηρεσίες καθαριότητας του δήμου. Αναφέρθηκε επίσης στην ανάγκη να υπάρχουν συχνά δρομολόγια αστικών συγκοινωνιών. Σε ό,τι αφορά τα ζητήματα ασφάλειας, εξέφρασε την εκτίμηση ότι υπάρχει πρόβλημα σε συγκεκριμένες περιοχές της Αθήνας.

Και οι τέσσερις όμως υποψήφιοι αναγνώρισαν ότι υπάρχει πρόβλημα ασφάλειας στην πόλη το οποίο μπορεί να λυθεί με συνεργασίες, αστυνόμευση και δρώμενα στις γειτονιές.

Αρμοδιότητες και πόροι

Η διαφορετική ιδεολογία που διακατέχει τους τέσσερις υποψηφίους δημάρχους φάνηκε ξεκάθαρα όταν τέθηκε το θέμα της αξιοποίησης των πόρων της Αθήνας.

Ο κ. Γερουλάνος υπερασπίστηκε την θητεία του Γιώργου Καμίνη τονίζοντας ότι υπάρχουν αυτή την στιγμή στο δήμο 200 εκατ. Ευρώ τα οποία πρέπει να αξιοποιηθούν σε έργα υποδομής και ανάπτυξης της πόλης και ταυτόχρονα να αναζητηθούν όλα τα χρηματοδοτικά εργαλεία.

Ο κ. Γερουλάνος έδωσε έμφαση στην στήριξη της κατοικίας και της επιχειρηματικότητας. Επίσης ο υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων με τον ΚΙΝΑΛ τάχθηκε υπέρ της μεταφοράς της αρμοδιότητας του Πεδίου τους Άρεως στο δήμο Αθηναίων.

Ο κ. Ηλιόπουλος άσκησε κριτική στις προηγούμενες διοικήσεις του δήμου τονίζοντας ότι έχουμε να κάνουμε με έναν πλούσιο δήμο αλλά με φτωχή διαχείριση επισημαίνοντας ότι υπάρχει πρόβλημα αποτελεσματικότητας.

Επιπλέον υπογράμμισε ότι θα δώσει μεγάλη έμφαση στην αύξηση του πρασίνου καθώς και στην αξιοποίηση του κτιριακού πλούτου του δήμου. Σε ότι αφορά το Πεδίον του Άρεως ο κ. Ηλιόπουλος υπογράμμισε ότι με τις παρούσες συνθήκες δεν μπορεί να περιέλθει στην αρμοδιότητα του δήμου.

Ο κ. Μπακογιάννης αναφέρθηκε στο πρόγραμμα του τονίζοντας ότι έχει υπολογίσει να ξεκινήσει έργα 30 εκατ. Ευρώ τα οποία θα έχουν να κάνουμε με την ανάπτυξη της πόλης. Μάλιστα δήλωσε ότι έχει κάνει συναντήσεις με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για την χορήγηση άτοκων δανείων μεγάλη διάρκειας για την αναβάθμιση των κτιρίων της πόλης από τους ιδιοκτήτες τους.

Ο υποψήφιος δήμαρχος με την ΝΔ δήλωσε υπέρ της μεταφοράς της αρμοδιότητας του Πεδίου του Αρεως στο δήμο.

Ο κ. Σοφιανός τόνισε ότι το πρόγραμμα του προβλέπει την μείωση κατά 30% των δημοτικών τελών και την φορολόγηση ως επαγγελματικών ακινήτων των ενοικιαζόμενων σπιτιών της Αθήνας σε τουρίστες.

Σχετικά με το Πεδίον του Αρεως ο υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων με το ΚΚΕ τόνισε ότι δεν το θέλει στο δήμο αν έρθει με τους ίδιους πόρους και αρμοδιότητες που ήρθε και το Εθνικός Κήπος.

Γιώργος Μανουσακάκης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα