back to top
16.8 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

16.8 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Περιδιάβαση στον διεθνή Τύπο

Διαβάστε επίσης

Το χθεσινό νέο πλήγμα που δέχθηκε η Τερέζα Μέι στη Βουλή των Κοινοτήτων που πλέον αναλαμβάνει τον πλήρη έλεγχο της διαδικασίας του Brexit είναι ένα από τα βασικά θέματα του διεθνούς Τύπου.

Στη Βρετανία

Τα πρωτοσέλιδα του βρετανικού Τύπου κάνουν λόγο για ανάληψη του πλήρους ελέγχου της διαδικασίας του Brexit από τους βουλευτές μετά από μια ακόμα κυβερνητική ήττα στη Βουλή των Κοινοτήτων.
Η φράση “οι βουλευτές έχουν πλέον τον πλήρη έλεγχο” χρησιμοποιείται και από τους Times, που εκτιμούν ότι η κίνηση αυτή θα οδηγήσει το Κοινοβούλιο να στηρίξει ένα πιο ‘ήπιο” Brexit, που σημαίνει μια πιο στενή σχέση με την Ε.Ε από εκείνη που είχε σχεδιάσει η πρωθυπουργός. Η ίδια εφημερίδα προσθέτει ότι κάποιοι από τους στενούς συνεργάτες της Μέι φαίνεται ότι την εγκαταλείπουν με τον πρώην ντε φάκτο αντιπρόεδρο Ντάμιεν Γκριν να ψηφίζει χθες εναντίον της κυβερνητικής γραμμής.
Η Daily Express κατηγορεί τους υπέρμαχους της παραμονής για το χθεσινό αποτέλεσμα: “Έκλεψαν ακόμα και ό,τι απέμεινε από το Brexit”. Θεωρεί ότι οι βουλευτές επιχειρούν να ανατρέψουν το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος και αναφέρει πως η παράταση του αδιεξόδου θα οδηγήσει τελικά σε εκλογές.
Από την πλευρά του, ο Guardian αναφέρει πως η χώρα βυθίζεται περαιτέρω σε αυτό που αποκαλεί “παράλυση του Brexiτ”, με την πρωθυπουργό να αποσύρει το σχέδιο για τρίτη ψηφοφορία επί της συμφωνίας της. Προσθέτει πως απέτυχε να παρουσιάσει εναλλακτική για το σχέδιο της, αλλά αρνήθηκε να πει αν θα τηρησει το αποτέλεσμα των ψηφοφοριών στο Κοινοβούλιο επι των διαφορετικών επιλογών.
“Έχασε τον έλεγχο γιατί δεν έχει ιδέα του τι να κάνει από εδώ και πέρα” αναφέρει η Daily Mirror. Αναφέρει ότι η πρωθυπουργός βρίσκεται υπό αυξανόμενη πίεση να παραδεχθεί ότι η προτεινομενη συμφωνία της είναι ήδη νεκρή και πως τελικά πρέπει η ίδια να παρουσιάσει σχέδιο Β. Εκτιμά ότι προκάλεσε οργή στους θερμούς υποστηρικτές του Brexit και κατ’ επέκταση αποξένωσή τους καθώς είπε πως η πιθανότητα μιας εξόδου χωρίς συμφωνία δεν αποτελεί επιλογή.
Από την πλευρά της η Sun ισχυρίζεται ότι μπορεί να αποδείξει ότι η Μέι για πρώτη φορά υπονόησε πως θα μπορούσε να παραιτηθεί με αντάλλαγμα να περάσει η συμφωνία της. Λέει πως έκανε αυτή την πρόταση σε συνάντηση που είχε με βουλευτές, θερμούς υποστηρικτές της εξόδου από την Ε.Ε, στο Τσέκερς την περασμένη Κυριακή. Όμως, όπως αναφέρει το δημοσίευμα, αρκετοί Συντηρητικοί θέλουν δημόσια δήλωση από την πρωθυπουργό πριν την όποια ψηφοφορία επί της συμφωνίας της.
Και οι Financial Times αναφέρουν πως υπάρχουν πολύ λιγες ενδείξεις ότι μπορεί να περάσει η συμφωνία καθώς οι σχέσεις της Μει με τους Συντηρητικούς, υπέρμαχους του Brexit αλλά και με το DUP επιδεινώνονται.
Στο βασικό της άρθρο η Daily Telegraph κάνει λόγο για “μια μνημειώδη αποτυχία μιας πολιτικής διαδικασίας” αναφερόμενη στο γεγονός ότι η χώρα δεν θα βγει από την Ε.Ε την Παρασκευή.
Τροπολογία η οποία τους επιτρέπει να επηρεάσουν τη διαδικασία του Brexit, ενέκριναν τα μέλη της Βουλής των Κοινοτήτων στη Βρετανία, καταφέρνοντας νέο ακόμη πλήγμα στην κυβέρνηση της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι. Η τροπολογία, που εγκρίθηκε με 329 ψήφους υπέρ έναντι 302 κατά, δίνει τη δυνατότητα στα μέλη του κοινοβουλίου να οργανώσουν την Τετάρτη σειρά ενδεικτικών ψηφοφοριών για τη μορφή που θα πάρει η αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Στις επιλογές προς εξέταση συγκαταλέγονται η παραμονή στην ενιαία αγορά, η διεξαγωγή νέου δημοψηφίσματος, ακόμη και η ακύρωση της αποχώρησης από την Ε.Ε. Η έγκριση της τροπολογίας επιδεινώνει την πολιτική κρίση στη Βρετανία, με την πρωθυπουργό να έχει πλέον απολέσει σχεδόν κάθε εξουσία και έλεγχο επί του Brexit και να μοιάζει πιο κοντά παρά ποτέ κοντά στην πτώση. Επιτείνοντας τη δραματική ατμόσφαιρα, τρεις υφυπουργοί ανακοίνωσαν τις παραιτήσεις τους: ο Ρίτσαρντ Χάρινγκτον (Βιομηχανίας) μέσω twitter, καθώς και ο Άλιστερ Μπερτ (Εξωτερικών) και ο Στιβ Μπράιν (Υγείας).
Τα επόμενα βήματα: Σύμφωνα με την DW το κοινοβούλιο θα έχει σειρά μη δεσμευτικών ψηφοφοριών την Τετάρτη για να αποφασιστεί ποιες επιλογές θα μπορούσαν να αφορούν εναλλακτικές γύρω από το Brexit options. Και ενώ η λίστα δεν έχει ολοκληρωθεί οι επιλογές αναμένεται να περιλαμβάνουν: ανάκληση Brexit, δεύτερο δημοψήφισμα, στήριξη της συμφωνίας με τη Μέι, μια συμφωνία τύπου Νορβηγίας που θα διατηρήσει το Ηνωμένο Βασίλειο στην ενιαία αγορά, στήριξη ενός Brexit χωρίς συμφωνία.
Στο μεταξύ… η Ε.Ε “προετοιμάζεται για μια τρελή κούρσα” σχολιάζει το Politico. H Κομισιόν στο μεταξύ δημοσιοποίησε τις δικές της εναλλακτικές σε περίπτωση αποχώρησης της Βρετανίας χωρίς συμφωνία. Για τα πραγματικά δύσκολα θέματα όπως η ρύθμιση για τα ιρλανδικά σύνορα υπάρχει ακόμα πολύ δουλειά να γίνει. “Είμαστε σε εντατικές διαβουλεύσεις με τις ιρλανδικές αρχές για αυτά τα θέματα” δήλωσε ευρωπαίος αξιωματούχος. “Φυσικά θα συνεχίσουμε και θα εντατικοποιήσουμε τις συζητήσεις τις επόμενες μέρες” προσέθεσαν, σημειώνοντας ότι η Ε.Ε εξετάζει τις οικονομικές επιλογές για να ενισχύσει την Ιρλανδία σε περίπτωση εξοδου της Βρετανίας χωρίς συμφωνία.

Για Μέρκελ

H E.E χρειάζεται κάποιον στο τιμονι της ώστε να μιλάει με τον Τραμπ “σε ισότιμο επίπεδο” σύμφωνα με τον πρώην πρωθυπουργό της Ιταλίας, Ενρίκο Λέτα, που τώρα είναι επικεφαλής της Σχολής Διεθνών Σχέσεων στο Sciences Po. “Είμαι ανάμεσα σε εκείνους που πιστεύουν ότι η Αγκελα Μέρκελ θα ήταν περίφημη για τον ρόλο του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου” δήλωσε ο Λέτα σε κλειστή συνάντηση στο Παρίσι.

Για Σι Ζινπίνγκ

Σήμερα η γερμανίδα καγκελάριος και ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλωντ Γιούνκερ θα συναντηθούν με τον φιλοξενούμενο του Εμανουέλ Μακρόν, Κινέζο πρόεδρο Σι Ζινπίνγκ στο Παρίσι. Ο Σι θα γίνει δεκτός με τιμές, όπως συνέβη και στην Ιταλία (για να μην αναφερθούμε στο πριγκιπάτο του Μονακό, που έχει σκοπό να γίνει πρωτοπόρο σε ευρωπαϊκό επίπεδο σε ό,τι αφορά τη διάθεση του ευρυζωνικού δικτύου 5G μέσω της κινεζικής Huawei). Το μήνυμα του Παρισιού στον Σι είναι μια προσπάθεια να υπάρχει μια ισοορροπημένη προσέγγιση ως προς την Κίνα: Είστε προσκεκλημένοι να κάνετε δουλειές μαζί μας και θα είναι πιο εύκολο να το πετύχετε από ό,τι με τον πρόεδρο Τραμπ… Αλλά δεν θα μας χωρίσετε… καθώς γνωρίζουμε ότι η Κίνα είναι ανταγωνιστής μας, σχολιάζει το Politico. “Σε μια στιγμή που η Ε.Ε είναι αντιμέτωπη με επιλογές… θέλουμε “τον δρόμο του μεταξιού να είναι διπλής κατεύθυνσης” είπε χθες μετά τη διμερή συνάντηση τους ο Μακρόν. Προσέθεσε ότι Κινα και Γαλλία “θα έχουν την ευθύνη να χαράξουν δρομους ισορροπίας και συνεργασίας με σεβασμό στις κυριαρχίες αλλά στη βάση κοινών και προσδιορισμένων κανόνων του παιχνιδιού. Σε αυτό το πνεύμα θα κινηθεί η αυριανή συνάντηση με την Μέρκελ και τον Γιούνκερ” είπε ο Μακρόν. Την ίδια στιγμή η Κίνα συμφώνησε να αγοράσει 300 αεροπλάνα από την Airbus.

Στη Γαλλία

“Ανασχηματισμός”. Ο Εμανουέλ Μακρόν χρειάζεται νέο υπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων καθώς η Ναταλί Λουαζό θα παραιτηθεί για να ηγηθεί της λίστας του κόμματος La République En Marche στις επικείμενες ευρωεκλογές. Σε συνέντευξη της στην Le Figaro είπε πως η πρώτη της προτεραιότητα είναι να κερδίσει το Εθνικό Μέτωπο της Μαρίν Λεπέν. Η λίστα με τους ευρωβουλευτές θα ανακοινωθεί σήμερα. Στο μεταξύ, η Λουαζό δήλωσε στην εφημερίδα, σχετικά με το ποια ευρωομάδα θα επιλέξει να συνταχθεί το κόμμα στο ευρωκοινοβουλίο, πως ”έχουμε συχνές επαφές με άλλα κόμματα και μέλη του ALDE αλλά και με κόμματα, που δεν αποτελούν μέλη του”. “Ένα μεγάλο μέρος του ALDE θα έρθει μαζί μας αλλά υπάρχουν κάποιοι που δεν ανήκουν στην ευρωομάδα και θα έρθουν επίσης”. Ο Μακρόν επίσης αναζητά νέο κυβερνητικό εκπροσωπο καθώς ο νυν Μπενζαμίν Γκριβό προετοιμάζεται να διεκδικήσει τον δήμο του Παρισιού, το 2020.

Στις ΗΠΑ

“Οι Δημοκρατικοί δεν υποχωρούν για τα νομικά θέματα γύρω από τον Τραμπ παρά την απογοήτευση που προκάλεσε το πόρισμα Μιούλερ” αναφέρει ο Guardian. Παρά το γεγονός ότι ο Ντ. Τραμπ διακήρυξε νίκη εξαιτίας του πορίσματος του ειδικού ανακριτή Ρόμπερτ Μιούλερ οι Δημοκρατικοί δεν έδειξαν κανένα σημάδι υποχώρησης για τις αναρίθμητες υποθέσεις που αφορούν τον πρόεδρο και τους συνεργάτες του. Η ολοκλήρωση της πολυαναμενόμενης έρευνας του Μιούλερ προκάλεσε χθες έντονη διαμάχη στην Ουάσινγκτον για το πώς θα συνεχιστεί η διαδικασία καθώς οι Δημοκρατικοί δήλωσαν ευθέως ότι το πόρισμα του ειδικού ανακριτη και η περίληψη του από τον υπουργό Δικαιοσύνης, Ουίλιαμ Μπαρ “προκαλεί περισσότερα ερωτηματικά από απαντήσεις” παρά το γεγονός ότι αποκλείει την εμπλοκή της Ρωσίας στην προεκλογική εκστρατεία του 2016. Άλλωστε από τη στιγμή που πήραν τον έλεγχο της Βουλής των Αντιπροσώπων οι Δημοκρατικοί έχουν ξεκινήσει σειρά ερευνών γύρω απο τον πρόεδρο, την κυβέρνηση του αλλά και υποθέσεις που αφορούν την οικογενειακή επιχείρηση. Παρά το γεγονός ότι αναμφισβήτητα το πόρισμα του Μιούλερ προκαλεί πλήγμα στους Δημοκρατικούς καθώς δεν εντοπίστηκαν επαρκή στοιχεία πως υπήρξε συνέργεια μεταξύ συνεργατών του Τραμπ με τη Μόσχα το 2016 ή ότι ο πρόεδρος ενεπλάκη σε εγκληματική ενέργεια (λόγω της απόλυσης του διευθυντή του FBI). Οι Δημοκρατικοί χθες έστειλαν το μήνυμα ότι οι πολιτικές και νομικες πτυχές διαφόρων υποθέσεων δεν έχουν κλείσει για εκείνους και ιδιαίτερα λόγω του γεγονότος ότι ο υπουργός Δικαιοσύνης δεν θέλησε τελικά να διερευνηθεί περισσότερο πιθανή παρακώλυση του έργου της Δικαιοσύνης από τον Αμερικανό πρόεδρο. (…) Χθες το απογευμα έξι πρόεδροι επιτροπών της Βουλής απέστειλαν επιστολή στον Μπαρ ζητώντας την πλήρη δημοσιοποίηση του πορίσματος έως τις 2 Απριλίου. Ζήτησαν επίσης να παραδοθεί το σχετικό υλικό στις αρμόδιες επιτροπές. Ο υπουργός Δικαιοσύνης όμως δεν έχει ξεκαθαρίσει το ποια στοιχεία του πορίσματος θα δημοσιοποιηθούν κάτι που μπορεί να προκαλέσει ευθεία σύγκρουση και τελικά αυτό να αποφασιστεί απο τα αρμόδια δικαστήρια. Πάντως τον περασμένο μήνα η Βουλή των Κοινοτήτων με απόλυτη πλειοψηφία 420-0 ψήφισε την πλήρη δημοσιοποίηση του πορίσματος του Μιούλερ. Όμως την ίδια ώρα οι Δημοκρατικοι έριξαν τους τόνους σχετικά με μια πιθανή διαδικασία αποπομπής του προέδρου, κάτι που έχει πολώσει την αμερικανική κοινωνία. Η πρόεδρος της Βουλής Νάνσι Πελόζι το έχει ήδη υπονοήσει λέγοντας εμμέσως πλην σαφώς ότι ο λαος θα αποφασίσει τη μοίρα του Τραμπ στις εκλογές του 2020.

Επιμέλεια: Αλεξάνδρα Βουδούρη

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα