back to top
14.4 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

14.4 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Κληρονομιές ακινήτων: Τρεις στους τέσσερις τις αποποιούνται

Διαβάστε επίσης

“Δεν κληρονομώ-Δεν κληρονομώ” είναι το σύνθημα και η πρακτική που κυριαρχεί από μέρους δεκάδων χιλιάδων κληρονόμων ακινήτων σχεδόν σε όλα τα Ειρηνοδικεία της χώρας καθώς, σύμφωνα με στοιχεία των τελευταίων χρόνων, τρεις στους τέσσερις αποποιούνται τις κληρονομιές αρνούμενοι να επωμιστούν τα “βάρη” ( δανειακά χρέη, οφειλές ΕΝΦΙΑ κλπ) που φέρουν τα κληρονομούμενα ακίνητα.

Άλλοι επίσης κληρονόμοι, παρότι τα ακίνητα είναι “καθαρά”, δεν εμφανίζονται διατεθειμένοι να τα κληρονομήσουν (δηλώντας αποδοχή) καθώς, εκτός του ότι θα συμπεριληφθούν στη φορολογία εισοδήματος ως πρόσθετα τεκμήρια , θα πρέπει οι αποδέκτες της κληρονομιάς ενός ακινήτου ή ακινήτων να καταβάλουν τον αναλογούντα φόρο κληρονομιάς και στο εξής τους φόρους επί του ακινήτου/των (ΕΝΦΙΑ κλπ).

Για να γίνει αποδοχή κληρονομιάς ενός ακινήτου σημαντικό ρόλο, εκτός της έλλειψης “βαρών”, παίζει το εάν το ακίνητο ή τα ακίνητα βρίσκονται σε καλή περιοχή ή αν έχουν ζήτηση στην αγορά ώστε να μπορούν εύκολα να πωληθούν ή να ενοικιαστούν.

Τους πρώτους μήνες του 2019 οι αιτήσεις αποποίησης κληρονομιών μόνο στο Ειρηνοδικείο της Αθήνας ξεπέρασαν τις 2.000 ,ενώ οι αποδοχές μετά βίας έφτασαν τις 1.000. Αντίστοιχη εικόνα καταγράφεται και στα υπόλοιπα Ειρηνοδικεία. Η πορεία των αιτήσεων αποποίησης κληρονομιάς είναι ιδιαίτερα αυξητική μετά το 2016 χρονιά κατά την οποία οι αποποιήσεις έφτασαν πανελλαδικά στις 54.000. ‘Ομως το 2017 ο αριθμός τους εκτινάχθηκε στις 130.000 και πέρυσι περίπου στις 150.000.

Η αποποίηση (και η αποδοχή) από νομική άποψη είναι μονομερής και αμετάκλητη δικαιοπραξία και γίνεται μέσω αίτησης στη γραμματεία του δικαστηρίου (Μονομελή Πρωτοδικεία).

Ωστόσο μπορεί να ακυρωθεί εφόσον ο κληρονόμος επικαλεστεί πλάνη, απάτη ή απειλές. Δικαίωμα αποποίησης έχει κάθε κληρονόμος είτε εκ διαθήκης ,είτε εξ αδιαθέτου.Εάν δεν βρεθεί ο πλησιέστερος συγγενής της κληρονομιάς και όλοι την αποποιηθούν κληρονόμος καθίσταται υποχρεωτικά το δημόσιο ,το οποίο δεν δύναται να αποποιηθεί κληρονομιές.

Newsroom Αθήνα 9.84

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα