32.3 C
Athens
Κυριακή, 12 Ιουλίου, 2020

Φωτιές άναψε στην Ουάσιγκτον η ενημέρωση του υπουργού Δικαιοσύνης για το πόρισμα Μιούλερ -Τη δημοσίευση της “πλήρους” έκθεσης ζητούν οι Δημοκρατικοί

✚ ΑΘΗΝΑ

Το 1ο καλοκαιρινό φεστιβάλ του περιοδικού δρόμου «Σχεδία» είναι γεγονός

Αυτό το καλοκαίρι συναντιόμαστε στο κέντρο της πόλης, στην οδό Κολοκοτρώνη, στο νούμερο 56 και στον πεζόδρομο της Νικίου για τη μεγάλη γιορτή πολιτισμού...

Δήμος Αθηναίων: Στήριξη σε 140 οικογένειες με ανήλικα παιδιά που έπληξε η πανδημία

Το Κέντρο Υποδοχής και Αλληλεγγύης του Δήμου Αθηναίων (Κ.Υ.Α.Δ.Α.), στην πρώτη γραμμή της στήριξης των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων της πόλης, ιδιαίτερα αυτή την περίοδο...

Και με ψηφιακή βιτρίνα η Δημοτική Αγορά Κυψέλης 

Η Δημοτική Αγορά Κυψέλης online Μια online Αγορά η Κypsel-e ετοιμάζεται να μπει στο cloud δίνοντας την ευκαιρία σε μικρούς επιχειρηματίες της Κυψέλης και άλλων...

Δήμος Αθηναίων: Ανανεωμένο ξεκινάει φέτος το πρόγραμμα «υιοθέτησης» νεοφυτευμένων δέντρων

Ανανεωμένο και ενταγμένο στο σύνολο δράσεων με τίτλο «Υιοθέτησε την Πόλη σου» ξεκινάει φέτος του πρόγραμμα του Δήμου Αθηναίων «Adopt-A-Tree / Υιοθέτησε νεοφυτεμένα δέντρα», μετά...

Χρυσό βραβείο για το πρόγραμμα «Το παιδί, η πόλη και τα μνημεία» 

Μεγάλη διάκριση έλαβε το καινοτόμο εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Δήμου Αθηναίων «Το παιδί, η πόλη και τα μνημεία», αποσπώντας το χρυσό βραβείο στην κατηγορία «Εκπαιδευτικές...

Με ανάμεικτα συναισθήματα έγιναν δεκτά στην Ουάσιγκτον τα βασικά ευρήματα του πορίσματος του ειδικού εισαγγελέα Ρόμπερτ Μιούλερ για τη φερόμενη συνέργεια της προεκλογικής ομάδας του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ με τη Ρωσία στις προεδρικές εκλογές του 2016.

Για την ακρίβεια, ο υπουργός Δικαιοσύνης Ουίλιαμ Μπαρ σε επιστολή του προς τις αρμόδιες επιτροπές του Κογκρέσου παρέθεσε τη σύνοψη των πορισμάτων του ειδικού εισαγγελέα και της ομάδας του για το μείζον πολιτικό θέμα.

Σε αυτά λοιπόν τη σύνοψή του Υπουργού Δικαιοσύνης καταγράφεται:

Πρώτον, ότι ο ειδικός εισαγγελέας δεν εξακριβώνει συνωμοσία η συνεργασία με τη Ρωσία.

Δεύτερον, ο Υπουργός Δικαιοσύνης καταλήγει ότι τα στοιχεία που συνοψίζονται στην έκθεση Μιούλερ «δεν είναι επαρκή για να εξακριβώσουν ότι ο πρόεδρος διέπραξε το αδίκημα της παρακώλυσης της δικαιοσύνης ”

Προκειμένου να υποστηρίξει την θέση του αυτή ο υπουργός Δικαιοσύνης σημειώνει στην επιστολή του προς το Κογκρέσο ότι «στον κατάλογο των ενεργειών του προέδρου, πολλές εκ των οποίων έγιναν δημοσίως, η έκθεση δεν προσδιορίζει καμία ενέργεια, που, κατά την κρίση μας ( την κρίση δηλαδή του Υπουργού Δικαιοσύνης) , συνιστά διάπραξη του αδικήματος της παρακώλυσης» . Στο σημείο αυτό βρίσκεται το πλέον αμφιλεγόμενο στοιχείο της σύνοψης του Υπουργού Δικαιοσύνης καθώς ενώ ο Μπαρ καταλήγει στο ότι ο πρόεδρος δεν παρακώλυσε το έργο της δικαιοσύνης, αναγνωρίζει ότι ο ίδιος ο ειδικός εισαγγελέςα Μιούλερ στο πόρισμα του δεν καταλήγει στο ερώτημα της παρακώλυσης.

Γράφει συγκεκριμένα ο Υπουργός Δικαιοσύνης « Ο ειδικός εισαγγελέας συνεπώς δεν κατέληξε σε ένα συμπέρασμα – είτε με τον έναν, είτε με τον άλλο τρόπο – για το κατά πόσον η υπό εξέταση πράξη συνιστά παρακώλυση».

Τελικώς, εάν ο εισαγγελέας Μιούλερ απαλλάσσει τον Τραμπ και το περιβάλλον του από την κατηγορία για συμπαιγνία με τη Ρωσία, “δεν απαλλάσσει” τον Αμερικανό πρόεδρο από την κατηγορία για παρακώλυση της δικαιοσύνης στην υπόθεση αυτή. Εξ ου οι αμφιβολίες των αντιπάλων του, που θέλουν να μάθουν περισσότερα για το περιεχόμενό του πορίσματος και όχι να παραμείνουμε μόνο στην επιστολή του υπουργού Δικαιοσύνης.

Οι ηγέτες των Δημοκρατικών στο Κογκρέσο απαίτησαν τη δημοσίευση της “πλήρους” έκθεσης, εκτιμώντας πως ο υπουργός Δικαιοσύνης “δεν είναι ένας ουδέτερος παρατηρητής”. “Η επιστολή του υπουργού Δικαιοσύνης (Μπιλ) Μπαρ, όσες απαντήσεις δίνει, τόσες ερωτήσεις δημιουργεί”, έγραψαν η Δημοκρατική πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι και ο επικεφαλής της μειοψηφίας στη Γερουσία Τσακ Σούμερ. “Επείγει να δημοσιοποιηθούν η πλήρης έκθεση και όλα τα έγγραφα που συνδέονται μ’ αυτή”, πρόσθεσαν.

“Μακράν της ‘πλήρους απαλλαγής’ για την οποία μιλάει ο πρόεδρος, η έκθεση Μιούλερ δεν αθωώνει ξεκάθαρα τον πρόεδρο”, αντέδρασαν από την πλευρά τους οι Δημοκρατικοί Τζέρολντ Νάντλερ, Άνταμ Σιφ και Ιλάιτζα Κάμινγκς, οι οποίοι διευθύνουν τρεις ισχυρές κοινοβουλευτικές επιτροπές του Κογκρέσου. Επέμειναν στο γεγονός ότι, στο ζήτημα της ενδεχόμενης παρεμπόδισης της δικαιοσύνης εκ μέρους του Αμερικανού προέδρου, ο Μάλερ δεν δίνει κάποιο οριστικό συμπέρασμα.

“Ο ειδικός εισαγγελέας ερευνούσε σε περιορισμένο πλαίσιο (…) Αυτό που πρέπει να κάνει το Κογκρέσο είναι να έχει μια συνολική εικόνα”, υπογράμμισε στο CNN ο Τζέρι Νάντλερ, Δημοκρατικός πρόεδρος της ισχυρής Δικαστικής Επιτροπής της Βουλής των Αντιπροσώπων.

«Θα προχωρήσουμε μπροστά με τις έρευνές μας για την παρακώλυση Δικαιοσύνης, την κατάχρηση εξουσίας και τη διαφθορά, υπερασπιζόμενοι το κράτος Δικαίου. Αυτή είναι η δουλειά μας» τόνισε ο επικεφαλής της Επιτροπής Δικαιοσύνης της Βουλής των Αντιπροσώπων, Τζέρολντ Νάντλερ. «Ήταν ευρύτερη η εντολή, που είχε ο ειδικός εισαγγελέας» πρόσθεσε.

Ο πρόεδρος της Δικαστικής Επιτροπής της Βουλής των Αντιπροσώπων, ο Δημοκρατικός Τζέρι Νάντλερ, ανακοίνωσε πως θέλει να καλέσει τον Μπαρ σε ακροαματική συνεδρίαση. Δήλωσε πως επιθυμεί να μάθει απ’ αυτόν “ποιο ήταν το κίνητρο των αποφάσεών του” και να δει “όλες τις αποδείξεις που υπάρχουν από πίσω, ώστε οι Αμερικανοί να γνωρίζουν τα γεγονότα στο σύνολό τους”.

Η έρευνα του ειδικού εισαγγελέα και της ομάδας του διήρκεσε 675 ημέρες, και χρησιμοποίησε περισσότερες από 2.800 κλητεύσεις, περίπου 500 εκτελεσμένα εντάλματα ερευνών, καταθέσεις περίπου 500 μαρτύρων, περισσότερες από 230 παραγγελίες για αρχεία συνομιλιών, 13 αιτήματα σε ξένες κυβερνήσεις για αποστολή αποδεικτικών στοιχείων, καθώς και 37 διώξεις. Στην έρευνα συμμετείχαν 19 δικηγόροι και 40 πράκτορες του FBI και άλλοι αναλυτές που εργάστηκαν στην ομάδα του ειδικού ανακριτή.

Όπως αναφέρει ο Υπουργός Δικαιοσύνης ο ειδικός ανακριτής Ρομπερτ Μιούλερ αποφάνθηκε ότι υπάρχουν πειστικά αποδεικτικά στοιχεία ότι η Ρωσία όντως αναμίχθηκε στις εκλογές του 2016, μέσα από μια συντονισμένη εκστρατεία παραπληροφόρησης και με ηλεκτρονική παρείσφρηση σε μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου της προεκλογικής ομάδας της Χίλαρι Κλίντον.

Μάλιστα σύμφωνα με την επιστολή Μπαρ ο Μιούλερ ” διαπίστωσε ότι υπήρξαν πολυάριθμες προσφορές από άτομα που συνδέονται με Ρώσους για να βοηθήσουν την εκστρατεία Τραμπ ” . Ωστόσο, παραθέτοντας την ακριβή αναφορά από το πόρισμα του ειδικού εισαγγελέα, ο υπουργός υπογραμμίζει ότι το πόρισμα «δεν εξακριβώνει ότι μέλη της εκστρατείας Τραμπ συνωμότησαν είτε συνεργάστηκαν με την ρωσική κυβέρνηση στις δραστηριότητές της ανάμιξης στις αμερικανικές εκλογές».

Οι πολιτικοί αναλυτές στις ΗΠΑ είχαν εκτιμήσει ότι ο μεγαλύτερος κίνδυνος για τον Ντόναλντ Τραμπ στην υπόθεση της εμπλοκής της Ρωσίας στις προεδρικές εκλογές του 2016 θα προερχόταν από την ενδεχόμενη κατηγορία για παρακώλυση της δικαιοσύνης εκ μέρους του Προέδρου , ειδικά για την απόφασή του να απολύει τον διευθυντή του FBI Τζέιμς Κόμει, που ηγείτο της έρευνας πριν τον Μάλερ.

Αμέσως μετά την δημοσιοποίηση της τετρασέλιδης επιστολής Μπαρ ήρθε μέσω Twitter η πρώτη αντίδραση του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ: “Καμιά συνέργεια, καμιά παρακώλυση, πλήρης και ολοκληρωτική ΑΠΑΛΛΑΓΗ”, έγραψε ο ένοικος του Λευκού Οίκου και δήλωσε στην συνέχεια “ειλικρινά είναι ντροπή που ο πρόεδρός σας χρειάστηκε να το υποστεί αυτό” , καταγγέλλοντας ταυτόχρονα μια “παράνομη επιχείρηση κατεδάφισης που απέτυχε”.

Αμερικανικά μέσα ενημέρωσης εκτιμούν επίσης πως τα συμπεράσματα του ειδικού εισαγγελέα ενισχύουν προς το παρόν τον Ντόναλντ Τραμπ.

Σύμφωνα τους New York Times, η χθεσινή Κυριακή “μπορεί θαυμάσια να ήταν η καλύτερη της θητείας του. Το πιο σκοτεινό και πιο απειλητικό σύννεφο που πλανιόταν πάνω από την προεδρία του ουσιαστικά διαλύθηκε”.

Όμως η ρωσική έρευνα “δεν ήταν κυνήγι μαγισσών”, εκτιμά η Washington Post, και “το Κογκρέσο και η κοινή γνώμη θα χρειαστούν πολύ περισσότερες πληροφορίες για να διαμορφώσουν τη δική τους άποψη”.

Ο ειδικός εισαγγελέας Ρόμπερτ Μιούλερ έβαλε τέλος στις έρευνές του έπειτα από σχεδόν δυο χρόνια διάρκεια των οποίων πολύ λίγα στοιχεία διέρρευσαν, αλλά οι οποίες κράτησαν τη χώρα με κομμένη την ανάσα, φέρνοντας στο νου την έρευνα του Γουοτεργκέιτ που ώθησε τον Ρίτσαρντ Νίξον στην παραίτηση τον Αύγουστο του 1974. Ο διακριτικός και μεθοδικός πρώην επικεφαλής του FBI μετέβη το πρωί της Κυριακής στην επισκοπική εκκλησία Saint-John που βρίσκεται ακριβώς απέναντι από τον Λευκό Οίκο. Χαμογέλασε στους φωτογράφους χωρίς να πει λέξη.

Λευκός Οίκος: «Κανένα πρόβλημα» με την πλήρη δημοσιοποίηση της έκθεσης

«Κανένα πρόβλημα» με την πλήρη δημοσιοποίηση της έκθεσης του ειδικού εισαγγελέα Ρόμπερτ Μιούλερ, η οποία άλλωστε τον δικαιώνει πλήρως καταλήγωντας στο συμπέρασμα πως δεν υπήρξε συνωμοσία με τη Ρωσία κατά την προεκλογική εκστρατεία του 2016, δεν έχει ο Ντόναλντ Τραμπ.

«Νομίζω ότι ο πρόεδρος δεν έχει κανένα πρόβλημα με αυτό. Είναι περισσότερο από ευτυχής που όλα όσα αφορούν το συγκεκριμένο θέμα δημοσιοποιούνται, καθώς ξέρει ακριβώς τι συνέβη και τι δεν συνέβη, και ειλικρινά όλη η Αμερική το ξέρει πλέον», δήλωσε στο δίκτυο NBC η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Σάρα Σάντερς.

Η έρευνα Μάλερ είχε δύο σκέλη. Το πρώτο αφούσε το ερώτημα κατά πόσον η ομάδα, που ανέλαβε την προεκλογική του καμπάνια συνωμότησε ή συντόνισε τη δράση της με οποιονδήποτε τρόπο με τους Ρώσους. Εδώ η αθώωση ήταν 100%, όπως έπευσε να επισημάνει και ο ίδιος ο Αμερικανός πρόεδρος στο Twitter.

Παρόλα αυτά, ο Μάλερ αναφέρει ότι υπάρχουν πειστικά αποδεικτικά στοιχεία ότι η Ρωσία όντως αναμείχθηκε στις εκλογές του 2016, μέσα από μια συντονισμένη εκστρατεία παραπληροφόρησης και με την παρείσφρηση σε μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου της προεκλογικής ομάδας της Χίλαρι Κλίντον. Παράλληλα κάνει λόγο για πολυάριθμες προσφορές από άτομα που συνδέονται με Ρώσους να βοηθήσουν την εκστρατεία Τραμπ.

Ιωάννα Παπαδημητροπούλου

Κορονοϊός: 31 νέα κρούσματα στην Ελλάδα το τελευταίο 24ωρο- Τα 4 στις πύλες εισόδου

  Στα 31 ανέρχονται τα νέα κρούσματα κορονοϊού στη χώρα μας το τελευταίο 24ωρο, εκ των οποίων τα 4 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου,...

Κυριακάτικη δράση καθαριότητας του Δήμου Αθηναίων στα Σεπόλια 

  «Το σημαντικό δεν είναι να μιλάμε εμείς για την προσπάθειά μας να καθαρίσει η Αθήνα. Αντιθέτως, σημαντικό είναι ότι οι κάτοικοι της πόλης και...

ΚΙΝΑΛ: “Επικίνδυνες οι δηλώσεις Βορίδη”

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφων για τις δηλώσεις Βορίδη, ο Παύλος Χρηστίδης, Εκπρόσωπος Τύπου του Κινήματος Αλλαγής, δήλωσε: Οι πρόσφατες δηλώσεις του κ. Βορίδη περί κλεισίματος...

Στις Βρυξέλλες ο Νίκος Δένδιας – Η Τουρκία στο επίκεντρο της συνάντησης των ΥΠΕΞ της Ε.Ε

  Στις Βρυξέλλες βρίσκεται σήμερα, Δευτέρα ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας προκειμένου να μετάσχει στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, στο οποίο θα συζητηθούν μεταξύ...

Δελτίο Ειδήσεων στις 16.00

Συνεχίζονται οι αντιδράσεις αναφορικά με την απόφαση του Ταγίπ Ερντογάν να μετατρέψει την Αγία Σοφία σε τζαμί. Στο μνημείο ξεκίνησαν ήδη εργασίες για την...

Δελτίο Ειδήσεων στις 15.00

Πυρκαγιά σε δασική έκταση στην περιοχή Τσουκαλιό Κέρκυρας. Επιχειρούν 24 πυροσβέστες με 5 οχήματα, δυο ομάδες πεζοπόρο τμήμα και δύο αεροπλάνα. Στην κατάσβεση συνδράμουν...

Υεμένη: Έκτακτη σύνοδος του ΟΗΕ εντός της εβδομάδας καθώς υπάρχει κίνδυνος πρόκλησης πετρελαιοκηλίδας από εγκαταλελειμμένο πετρελαιοφόρο

Υπάρχει κίνδυνος ένα πετρελαιοφόρο που βρίσκεται εγκαταλελειμμένο στα ανοιχτά της Υεμένης με φορτίο 1,1 εκατομμύρια βαρέλια αργού να βυθιστεί, προκαλώντας μια άνευ προηγουμένου ρύπανση...

ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

Κυριακάτικη δράση καθαριότητας του Δήμου Αθηναίων στα Σεπόλια 

  «Το σημαντικό δεν είναι να μιλάμε εμείς για την προσπάθειά μας να καθαρίσει η Αθήνα. Αντιθέτως, σημαντικό είναι ότι οι κάτοικοι της πόλης και...

Κυριακάτικη δράση καθαριότητας του Δήμου Αθηναίων στα Σεπόλια

Στα Σεπόλια συνεχίστηκαν σήμερα οι συντονισμένες προσπάθειες καθαριότητας του Δήμου Αθηναίων. «Κάθε Κυριακή σε κάθε γειτονιά της Αθήνας, καθαρίζουμε σε βάθος δρόμους, πεζοδρόμια και δημόσιους...

Συνεχίζει να «επιμηκύνεται» ο «Μεγάλος Περίπατος» της Αθήνας

Συνεχίζει να «επιμηκύνεται» ο «Μεγάλος Περίπατος» της Αθήνας. Απόψε θα ξεκινήσουν οι ήπιες παρεμβάσεις στο κάτω τμήμα της οδού Ερμού (από Αιόλου έως Αγίων Ασωμάτων)...

Είκοσι καλοκαιρινές ιστορίες από τον Αθήνα 9.84 και τον Γιώργο Νανούρη – Τη Δευτέρα 13 Ιουλίου: Διαβάζει η Αμαλία Μουτούση «Όνειρο στο κύμα» απόσπασμα...

Τη Δευτέρα 13 Ιουλίου: Διαβάζει η Αμαλία Μουτούση «Όνειρο στο κύμα» απόσπασμα από το διήγημα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη Ο Δήμος της Αθήνας και ο Αθήνα...

Κώστας Μπακογιάννης : “θα εισηγηθώ στο Δ.Σ ψήφισμα για την Αγία Σοφία”

Με ανάρτηση στην προσωπική του σελίδα στο facebook ο δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης κάνει αναφορά στο μνημείο της Αγίας Σοφίας επισημαίνοντας ότι θα εισηγηθεί...