26.2 C
Athens
Πέμπτη, 6 Αυγούστου, 2020

Φωτιές άναψε στην Ουάσιγκτον η ενημέρωση του υπουργού Δικαιοσύνης για το πόρισμα Μιούλερ -Τη δημοσίευση της “πλήρους” έκθεσης ζητούν οι Δημοκρατικοί

✚ ΑΘΗΝΑ

Υπό την αιγίδα της Προέδρου της Δημοκρατίας, «το παιδί, η πόλη και τα μνημεία»

Υπό την αιγίδα της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου, τέθηκε το εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Δήμου Αθηναίων «Το παιδί, η πόλη και τα μνημεία», σφραγίζοντας...

Αthens Film Office: Η Αθήνα διεκδικεί να γίνει πόλος έλξης για τη διεθνή κινηματογραφική παραγωγή

Τη λειτουργία Γραφείου εξυπηρέτησης των γυρισμάτων κινηματογραφικών παραγωγών στη χώρα, σε συνεργασία με το γραφείο Συνεδρίων και Επισκεπτών του Δήμου Αθηναίων, εξήγγειλε μέσω του...

Μουσεία και Πολιτιστικά Κέντρα του Δήμου Αθηναίων ανοίγουν αυλές και κήπους για τα παιδιά

Στις όμορφες αυλές και τους πράσινους κήπους των Μουσείων και Πολιτιστικών Κέντρων του, ο Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας δήμου Αθηναίων (ΟΠΑΝΔΑ) εγκαινιάζει μια...

Κίνημα προσβασιμότητας στην Αθήνα – Συνεργασία για τη βελτίωση της διαβίωσης των ατόμων με αναπηρία

Πρωτόκολλο συνεργασίας υπέγραψαν την Τρίτη 22 Ιουλίου ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία (ΕΣΑμεΑ) Ιωάννης Βαρδακαστάνης και ο δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης,...

Το 1ο καλοκαιρινό φεστιβάλ του περιοδικού δρόμου «Σχεδία» είναι γεγονός

Αυτό το καλοκαίρι συναντιόμαστε στο κέντρο της πόλης, στην οδό Κολοκοτρώνη, στο νούμερο 56 και στον πεζόδρομο της Νικίου για τη μεγάλη γιορτή πολιτισμού...

Με ανάμεικτα συναισθήματα έγιναν δεκτά στην Ουάσιγκτον τα βασικά ευρήματα του πορίσματος του ειδικού εισαγγελέα Ρόμπερτ Μιούλερ για τη φερόμενη συνέργεια της προεκλογικής ομάδας του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ με τη Ρωσία στις προεδρικές εκλογές του 2016.

Για την ακρίβεια, ο υπουργός Δικαιοσύνης Ουίλιαμ Μπαρ σε επιστολή του προς τις αρμόδιες επιτροπές του Κογκρέσου παρέθεσε τη σύνοψη των πορισμάτων του ειδικού εισαγγελέα και της ομάδας του για το μείζον πολιτικό θέμα.

Σε αυτά λοιπόν τη σύνοψή του Υπουργού Δικαιοσύνης καταγράφεται:

Πρώτον, ότι ο ειδικός εισαγγελέας δεν εξακριβώνει συνωμοσία η συνεργασία με τη Ρωσία.

Δεύτερον, ο Υπουργός Δικαιοσύνης καταλήγει ότι τα στοιχεία που συνοψίζονται στην έκθεση Μιούλερ «δεν είναι επαρκή για να εξακριβώσουν ότι ο πρόεδρος διέπραξε το αδίκημα της παρακώλυσης της δικαιοσύνης ”

Προκειμένου να υποστηρίξει την θέση του αυτή ο υπουργός Δικαιοσύνης σημειώνει στην επιστολή του προς το Κογκρέσο ότι «στον κατάλογο των ενεργειών του προέδρου, πολλές εκ των οποίων έγιναν δημοσίως, η έκθεση δεν προσδιορίζει καμία ενέργεια, που, κατά την κρίση μας ( την κρίση δηλαδή του Υπουργού Δικαιοσύνης) , συνιστά διάπραξη του αδικήματος της παρακώλυσης» . Στο σημείο αυτό βρίσκεται το πλέον αμφιλεγόμενο στοιχείο της σύνοψης του Υπουργού Δικαιοσύνης καθώς ενώ ο Μπαρ καταλήγει στο ότι ο πρόεδρος δεν παρακώλυσε το έργο της δικαιοσύνης, αναγνωρίζει ότι ο ίδιος ο ειδικός εισαγγελέςα Μιούλερ στο πόρισμα του δεν καταλήγει στο ερώτημα της παρακώλυσης.

Γράφει συγκεκριμένα ο Υπουργός Δικαιοσύνης « Ο ειδικός εισαγγελέας συνεπώς δεν κατέληξε σε ένα συμπέρασμα – είτε με τον έναν, είτε με τον άλλο τρόπο – για το κατά πόσον η υπό εξέταση πράξη συνιστά παρακώλυση».

Τελικώς, εάν ο εισαγγελέας Μιούλερ απαλλάσσει τον Τραμπ και το περιβάλλον του από την κατηγορία για συμπαιγνία με τη Ρωσία, “δεν απαλλάσσει” τον Αμερικανό πρόεδρο από την κατηγορία για παρακώλυση της δικαιοσύνης στην υπόθεση αυτή. Εξ ου οι αμφιβολίες των αντιπάλων του, που θέλουν να μάθουν περισσότερα για το περιεχόμενό του πορίσματος και όχι να παραμείνουμε μόνο στην επιστολή του υπουργού Δικαιοσύνης.

Οι ηγέτες των Δημοκρατικών στο Κογκρέσο απαίτησαν τη δημοσίευση της “πλήρους” έκθεσης, εκτιμώντας πως ο υπουργός Δικαιοσύνης “δεν είναι ένας ουδέτερος παρατηρητής”. “Η επιστολή του υπουργού Δικαιοσύνης (Μπιλ) Μπαρ, όσες απαντήσεις δίνει, τόσες ερωτήσεις δημιουργεί”, έγραψαν η Δημοκρατική πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι και ο επικεφαλής της μειοψηφίας στη Γερουσία Τσακ Σούμερ. “Επείγει να δημοσιοποιηθούν η πλήρης έκθεση και όλα τα έγγραφα που συνδέονται μ’ αυτή”, πρόσθεσαν.

“Μακράν της ‘πλήρους απαλλαγής’ για την οποία μιλάει ο πρόεδρος, η έκθεση Μιούλερ δεν αθωώνει ξεκάθαρα τον πρόεδρο”, αντέδρασαν από την πλευρά τους οι Δημοκρατικοί Τζέρολντ Νάντλερ, Άνταμ Σιφ και Ιλάιτζα Κάμινγκς, οι οποίοι διευθύνουν τρεις ισχυρές κοινοβουλευτικές επιτροπές του Κογκρέσου. Επέμειναν στο γεγονός ότι, στο ζήτημα της ενδεχόμενης παρεμπόδισης της δικαιοσύνης εκ μέρους του Αμερικανού προέδρου, ο Μάλερ δεν δίνει κάποιο οριστικό συμπέρασμα.

“Ο ειδικός εισαγγελέας ερευνούσε σε περιορισμένο πλαίσιο (…) Αυτό που πρέπει να κάνει το Κογκρέσο είναι να έχει μια συνολική εικόνα”, υπογράμμισε στο CNN ο Τζέρι Νάντλερ, Δημοκρατικός πρόεδρος της ισχυρής Δικαστικής Επιτροπής της Βουλής των Αντιπροσώπων.

«Θα προχωρήσουμε μπροστά με τις έρευνές μας για την παρακώλυση Δικαιοσύνης, την κατάχρηση εξουσίας και τη διαφθορά, υπερασπιζόμενοι το κράτος Δικαίου. Αυτή είναι η δουλειά μας» τόνισε ο επικεφαλής της Επιτροπής Δικαιοσύνης της Βουλής των Αντιπροσώπων, Τζέρολντ Νάντλερ. «Ήταν ευρύτερη η εντολή, που είχε ο ειδικός εισαγγελέας» πρόσθεσε.

Ο πρόεδρος της Δικαστικής Επιτροπής της Βουλής των Αντιπροσώπων, ο Δημοκρατικός Τζέρι Νάντλερ, ανακοίνωσε πως θέλει να καλέσει τον Μπαρ σε ακροαματική συνεδρίαση. Δήλωσε πως επιθυμεί να μάθει απ’ αυτόν “ποιο ήταν το κίνητρο των αποφάσεών του” και να δει “όλες τις αποδείξεις που υπάρχουν από πίσω, ώστε οι Αμερικανοί να γνωρίζουν τα γεγονότα στο σύνολό τους”.

Η έρευνα του ειδικού εισαγγελέα και της ομάδας του διήρκεσε 675 ημέρες, και χρησιμοποίησε περισσότερες από 2.800 κλητεύσεις, περίπου 500 εκτελεσμένα εντάλματα ερευνών, καταθέσεις περίπου 500 μαρτύρων, περισσότερες από 230 παραγγελίες για αρχεία συνομιλιών, 13 αιτήματα σε ξένες κυβερνήσεις για αποστολή αποδεικτικών στοιχείων, καθώς και 37 διώξεις. Στην έρευνα συμμετείχαν 19 δικηγόροι και 40 πράκτορες του FBI και άλλοι αναλυτές που εργάστηκαν στην ομάδα του ειδικού ανακριτή.

Όπως αναφέρει ο Υπουργός Δικαιοσύνης ο ειδικός ανακριτής Ρομπερτ Μιούλερ αποφάνθηκε ότι υπάρχουν πειστικά αποδεικτικά στοιχεία ότι η Ρωσία όντως αναμίχθηκε στις εκλογές του 2016, μέσα από μια συντονισμένη εκστρατεία παραπληροφόρησης και με ηλεκτρονική παρείσφρηση σε μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου της προεκλογικής ομάδας της Χίλαρι Κλίντον.

Μάλιστα σύμφωνα με την επιστολή Μπαρ ο Μιούλερ ” διαπίστωσε ότι υπήρξαν πολυάριθμες προσφορές από άτομα που συνδέονται με Ρώσους για να βοηθήσουν την εκστρατεία Τραμπ ” . Ωστόσο, παραθέτοντας την ακριβή αναφορά από το πόρισμα του ειδικού εισαγγελέα, ο υπουργός υπογραμμίζει ότι το πόρισμα «δεν εξακριβώνει ότι μέλη της εκστρατείας Τραμπ συνωμότησαν είτε συνεργάστηκαν με την ρωσική κυβέρνηση στις δραστηριότητές της ανάμιξης στις αμερικανικές εκλογές».

Οι πολιτικοί αναλυτές στις ΗΠΑ είχαν εκτιμήσει ότι ο μεγαλύτερος κίνδυνος για τον Ντόναλντ Τραμπ στην υπόθεση της εμπλοκής της Ρωσίας στις προεδρικές εκλογές του 2016 θα προερχόταν από την ενδεχόμενη κατηγορία για παρακώλυση της δικαιοσύνης εκ μέρους του Προέδρου , ειδικά για την απόφασή του να απολύει τον διευθυντή του FBI Τζέιμς Κόμει, που ηγείτο της έρευνας πριν τον Μάλερ.

Αμέσως μετά την δημοσιοποίηση της τετρασέλιδης επιστολής Μπαρ ήρθε μέσω Twitter η πρώτη αντίδραση του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ: “Καμιά συνέργεια, καμιά παρακώλυση, πλήρης και ολοκληρωτική ΑΠΑΛΛΑΓΗ”, έγραψε ο ένοικος του Λευκού Οίκου και δήλωσε στην συνέχεια “ειλικρινά είναι ντροπή που ο πρόεδρός σας χρειάστηκε να το υποστεί αυτό” , καταγγέλλοντας ταυτόχρονα μια “παράνομη επιχείρηση κατεδάφισης που απέτυχε”.

Αμερικανικά μέσα ενημέρωσης εκτιμούν επίσης πως τα συμπεράσματα του ειδικού εισαγγελέα ενισχύουν προς το παρόν τον Ντόναλντ Τραμπ.

Σύμφωνα τους New York Times, η χθεσινή Κυριακή “μπορεί θαυμάσια να ήταν η καλύτερη της θητείας του. Το πιο σκοτεινό και πιο απειλητικό σύννεφο που πλανιόταν πάνω από την προεδρία του ουσιαστικά διαλύθηκε”.

Όμως η ρωσική έρευνα “δεν ήταν κυνήγι μαγισσών”, εκτιμά η Washington Post, και “το Κογκρέσο και η κοινή γνώμη θα χρειαστούν πολύ περισσότερες πληροφορίες για να διαμορφώσουν τη δική τους άποψη”.

Ο ειδικός εισαγγελέας Ρόμπερτ Μιούλερ έβαλε τέλος στις έρευνές του έπειτα από σχεδόν δυο χρόνια διάρκεια των οποίων πολύ λίγα στοιχεία διέρρευσαν, αλλά οι οποίες κράτησαν τη χώρα με κομμένη την ανάσα, φέρνοντας στο νου την έρευνα του Γουοτεργκέιτ που ώθησε τον Ρίτσαρντ Νίξον στην παραίτηση τον Αύγουστο του 1974. Ο διακριτικός και μεθοδικός πρώην επικεφαλής του FBI μετέβη το πρωί της Κυριακής στην επισκοπική εκκλησία Saint-John που βρίσκεται ακριβώς απέναντι από τον Λευκό Οίκο. Χαμογέλασε στους φωτογράφους χωρίς να πει λέξη.

Λευκός Οίκος: «Κανένα πρόβλημα» με την πλήρη δημοσιοποίηση της έκθεσης

«Κανένα πρόβλημα» με την πλήρη δημοσιοποίηση της έκθεσης του ειδικού εισαγγελέα Ρόμπερτ Μιούλερ, η οποία άλλωστε τον δικαιώνει πλήρως καταλήγωντας στο συμπέρασμα πως δεν υπήρξε συνωμοσία με τη Ρωσία κατά την προεκλογική εκστρατεία του 2016, δεν έχει ο Ντόναλντ Τραμπ.

«Νομίζω ότι ο πρόεδρος δεν έχει κανένα πρόβλημα με αυτό. Είναι περισσότερο από ευτυχής που όλα όσα αφορούν το συγκεκριμένο θέμα δημοσιοποιούνται, καθώς ξέρει ακριβώς τι συνέβη και τι δεν συνέβη, και ειλικρινά όλη η Αμερική το ξέρει πλέον», δήλωσε στο δίκτυο NBC η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Σάρα Σάντερς.

Η έρευνα Μάλερ είχε δύο σκέλη. Το πρώτο αφούσε το ερώτημα κατά πόσον η ομάδα, που ανέλαβε την προεκλογική του καμπάνια συνωμότησε ή συντόνισε τη δράση της με οποιονδήποτε τρόπο με τους Ρώσους. Εδώ η αθώωση ήταν 100%, όπως έπευσε να επισημάνει και ο ίδιος ο Αμερικανός πρόεδρος στο Twitter.

Παρόλα αυτά, ο Μάλερ αναφέρει ότι υπάρχουν πειστικά αποδεικτικά στοιχεία ότι η Ρωσία όντως αναμείχθηκε στις εκλογές του 2016, μέσα από μια συντονισμένη εκστρατεία παραπληροφόρησης και με την παρείσφρηση σε μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου της προεκλογικής ομάδας της Χίλαρι Κλίντον. Παράλληλα κάνει λόγο για πολυάριθμες προσφορές από άτομα που συνδέονται με Ρώσους να βοηθήσουν την εκστρατεία Τραμπ.

Ιωάννα Παπαδημητροπούλου

Αυξήθηκαν τα κρούσματα των εργαζομένων του παραλιακού μπαρ της Μυκόνου

Πληροφορίες αναφέρουν ότι αυξήθηκαν σε 7 τα κρούσματα ανάμεσα σε εργαζόμενους γνωστού παραλιακού μπαρ της Μυκόνου. Μετά τον εντοπισμό του πρώτου κρούσματος το βράδυ της...

Έτοιμος να γράψει ιστορία στο “Μολινό” ο Ολυμπιακός

Έτοιμος να γράψει μια χρυσή σελίδα στην ιστορία του είναι απόψε ο Ολυμπιακός που κοντράρεται στο "Μολινό" με τη Γουλβς για την πρόκριση στους...

Εκατόν τριάντα πέντε νεκροί, 5.000 τραυματίες και δεκάδες αγνοούμενοι – Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Βηρυτός για δύο εβδομάδες

Μεγαλώνει η λίστα των θυμάτων της καταστροφικής έκρηξης στο λιμάνι της Βηρυτού. Τουλάχιστον135 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, 5.000 τραυματίστηκαν και δεκάδες άλλοι αγνοούνται,...

Η επέτειος του πυρηνικού ολοκαυτώματος σε Χιροσίμα και Ναγκασάκι. Τι θα είχε συμβεί αν …

 Με αφορμή την τραγική επέτειο που πυρηνικού ολοκαυτώματος σε Χιροσίμα και το Ναγκασάκι. Το τελευταίο επεισόδιο στην ιστορία του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, είναι η...

Δελτίο ειδήσεων στις 09:00

Υπεράνθρωπες προσπάθειες καταβάλλουν τα σωστικά συνεργεία στην Βηρυτό για τον εντοπισμό επιζώντων και αγνοούμενων μετά τις φονικές εκρήξεις στο λιμάνι της πόλης. Μέχρι στιγμής οι...

Φραγκογιάννης από Βηρυτό: Η Ελλάδα είναι στο πλευρό του Λιβάνου – Μία Ελληνίδα νεκρή

«Η Βηρυτός είναι ένα βομβαρδισμένο τοπίο, η εικόνα είναι καταστροφική», τόνισε ο υφυπουργός Εξωτερικών Κώστας Φραγκογιάννης, από τη Βηρυτό. «Εμείς σαν Πολιτεία κάνουμε και θα...

Αυξημένη κίνηση στο λιμάνι του Πειραιά

Αυξημένη είναι η κίνηση στο λιμάνι του Πειραιά, καθώς όλο και περισσότεροι Αθηναίοι εγκαταλείπουν την πρωτεύουσα για τις καλοκαιρινές διακοπές τους. Στο λιμάνι του Πειραιά...

ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

Καλοκαίρι με design αγορές από τo Industrial Gas Museum Shop

Το Industrial Gas Museum Shop στηρίζει την εγχώρια καλλιτεχνική παραγωγή και προτείνει για το καλοκαίρι μοναδικά αντικείμενα,  και πρωτότυπα δώρα με έμφαση στη σύγχρονη...

Πυρκαγιά σε παλιά αποθήκη στον Βοτανικό

Πυρκαγιά από άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία, εκδηλώθηκε λίγο μετά 8 το απόγευμα σε παλιά εγκαταλελειμμένη αποθήκη στην οδό Αγίου Πολυκάρπου 116, στον Βοτανικό. Σύμφωνα με...

Μειωμένη η κίνηση στον πεζόδρομο της οδού Ερμού

Μειωμένη είναι από το πρωί η κίνηση στον πεζόδρομο της οδού Ερμού, με την πλειοψηφία των καταστηματαρχών να μιλούν για πτώση του τζίρου τους...

Youth for Love: Ένα online παιχνίδι κατά της βίας και του εκφοβισμού  

H ActionAid παρουσιάζει το Youth for Love – the game, ένα διαδικτυακό παιχνίδι που έρχεται να υπογραμμίσει τη δυναμική των προσωπικών μας, επιλογών στην...

Δήμος Αθηναίων: Παραδίδονται 19 πλήρως ανακατασκευασμένες παιδικές χαρές 

Δεκαεννέα (19) πλήρως ανακατασκευασμένες παιδικές χαρές, παραδίδονται για να παίζουν και να αθλούνται τα παιδιά σε ένα ασφαλές και σύγχρονο περιβάλλον. Ήδη εδώ και λίγες...

Bottom Fullwidth