back to top
23.1 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

23.1 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Λονδίνο: Διαδήλωση κατά του Brexit με νέο δημοψήφισμα

Διαβάστε επίσης

Χιλιάδες άνθρωποι, που αντιτίθενται στην αποχώρηση της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, θα πραγματοποιήσουν πορεία σήμερα στο κέντρο του Λονδίνου ζητώντας να διεξαχθεί νέο δημοψήφισμα, ενώ η κρίση του Brexit που βαθαίνει απειλεί την πρωθυπουργία της Τερέζα Μέι.

Έπειτα από τρία χρόνια δύσκολων συνομιλιών, εξακολουθεί να είναι αβέβαιο το πώς, το πότε, ακόμη και το αν θα πραγματοποιηθεί το Brexit, καθώς η Μέι προσπαθεί να καταστρώσει ένα σχέδιο εξόδου από τη σοβαρότερη πολιτική κρίση εδώ και τουλάχιστον μια γενιά.

Η Μέι υπαινίχθηκε χθες, Παρασκευή, πως μπορεί να μη φέρει και πάλι στο κοινοβούλιο την ερχόμενη εβδομάδα την καταψηφισθείσα δύο φορές συμφωνία της για το διαζύγιο με την Ε.Ε., με τις εφημερίδες «The Times» και «The Daily Telegraph» να αναφέρουν πως αυξάνεται η πίεση για να παραιτηθεί.

Με αίτημα τη διεξαγωγή νέου δημοψηφίσματος, οι διαδηλωτές υπέρ της Ε.Ε. θα συγκεντρωθούν το μεσημέρι στην Μαρμπλ Αρτς, στην άκρη του Χάιντ Παρκ, και θα πραγματοποιήσουν πορεία μπροστά από το πρωθυπουργικό γραφείο στον αριθμό 10 της Ντάουνινγκ Στριτ πριν καταλήξουν έξω από το κοινοβούλιο.

Ο Τζέιμς Μακγκρόρι, ο διευθυντής της εκστρατείας People’s Vote υπέρ της διεξαγωγής νέου δημοψηφίσματος και ένας από τους οργανωτές της πορείας, δήλωσε πως η εκστρατεία για τη διεξαγωγή νέου δημοψηφίσματος για το Brexit αποτελεί σήμερα τη μαζικότερη κινητοποίηση στη Βρετανία και είναι κατά πολύ μεγαλύτερη από τη δύναμη των κύριων πολιτικών κομμάτων.

Άλλωστε έχουν συγκεντρωθεί τέσσερα εκατομμύρια υπογραφές με αίτημα την πλήρη ακύρωση του Brexit.

Οι οργανωτές είναι πεπεισμένοι πως το μέγεθος του πλήθους θα υπερβεί εκείνο παρόμοιας συγκέντρωσης που είχε πραγματοποιηθεί τον Οκτώβριο, όταν οι οργανωτές είχαν πει πως είχαν συμμετάσχει περίπου 700.000 άνθρωποι.

Η Μέι πάντως έχει επανειλημμένα αποκλείσει ένα νέο δημοψήφισμα, με το σκεπτικό ότι θα βάθαινε τις διαιρέσεις και θα υπονόμευε την υποστήριξη της δημοκρατίας. Οι υποστηρικτές του Brexit λένε πως ένα δεύτερο δημοψήφισμα θα πυροδοτούσε μείζονα συνταγματική κρίση.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα