back to top
20.4 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

20.4 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Τεχνοδρομώντας στις φυλακές

Διαβάστε επίσης

Στο νοσοκομείο Άγιος Παύλος των φυλακών του Κορυδαλλού από το 2012 λειτουργεί η θεατρική ομάδα οροθετικών κρατουμένων με 5 παραστάσεις στο ενεργητικό της.

Υπεύθυνοι για την δημιουργία της είναι τα μέλη της ΜΚΟ «Τεχνοδρομώ». Μία οργάνωση, που μέσω της τέχνης του Θεάτρου, προσεγγίζει αποκλεισμένες κοινωνικές ομάδες με στόχο την κοινωνική ένταξη και την άρση του κοινωνικού στίγματος. Απευθύνεται σε ανθρώπους  οι οποίοι, λόγω οικονομικού και κοινωνικού αποκλεισμού τους, δεν έχουν την δυνατότητα πρόσβασης στις πηγές διαφόρων μορφών τέχνης.

«Τεχνοδρομώ»

Με όπλο τους, λοιπόν, την Τέχνη του Θεάτρου τα μέλη της ΜΚΟ «Τεχνοδρομώ» ενδυναμώνουν και ενεργοποιούν ευάλωτες ομάδες πληθυσμών. Σχεδιάζουν και υλοποιούν δράσεις σε Κέντρα Φιλοξενίας ασυνόδευτων ανηλίκων, κοινότητες μεταναστών, φυλακές και δράσεις με άτομα με ειδικές ανάγκες. Σύνθημά τους «Ο δρόμος για τον εαυτό μας και τους άλλους με όχημα την τέχνη».

Παράσταση «Το κουτί» από τη θεατρική ομάδα οροθετικών κρατουμένων

Η θεατρική ομάδα οροθετικών κρατουμένων

«Κάθε Σεπτέμβρη ξεκινά να συγκροτείται η καινούργια θεατρική ομάδα καθώς τα μέλη της ανανεώνονται, λόγω αποφυλακίσεων» λέει στον Αθήνα 9.84 ο Γιάννης Νικολόπουλος μέλος της «Τεχνοδρομώ». «Γίνεται προετοιμασία με τον εμψυχωτή ηθοποιό και σκηνοθέτη μας, διαλέγουν μαζί κείμενα. Οι κρατούμενοι προτείνουν κι εκείνοι κάποια έργα και αφού συμφωνήσουν, ετοιμάζεται η παράσταση. Συνήθως από Μάιο έως Ιούνιο αναλόγως των συνθηκών, οι οποίες σημειωτέον είναι δύσκολες και τα προβλήματα αρκετά, ανεβαίνει η παράσταση».

Πρόβα της θεατρικής ομάδας

Οι καρποί της θεατρικής εμπειρίας και της ομαδικής δουλειάς

«Για αυτούς είναι ένα παράθυρο στο κόσμο» επισημαίνει ο κ. Νικολόπουλος. «Είναι πολύ σημαντικό για αυτούς τους ανθρώπους που βιώνουν εγκλεισμό να έρχονται σε επαφή με κόσμο και να συνεργάζονται μαζί τους είτε για μια θεατρική παράσταση είτε για κάποια εικαστική δράση, που διοργανώνουμε. Ένας άνθρωπος που συμμετέχει σε μια θεατρική ομάδα κατά αρχήν δουλεύει με τον εαυτό του. Για να σταθείς επάνω στη σκηνή κι να πεις ακόμα και μία φράση, αυτό προϋποθέτει μια δουλειά με τον εαυτό σου, με τα εκφραστικά σου μέσα, με το συναίσθημα σου, με το λόγο σου. Προσφέρει αυτή η διαδικασία ένα ερέθισμα να σκύψεις μέσα σου, συνεπώς βλέπεις και κάποια πράγματα που ίσως πρέπει να βελτιώσεις ως άνθρωπος. Τα δεύτερο όφελος είναι η συνεργασία μεταξύ τους και ο κοινός στόχος. Η συνεργασία δεν είναι εύκολη πάντα, ιδίως με ανθρώπους, που είναι αποκλεισμένοι, είναι στο περιθώριο, έχουν ένα αρνητικό στίγμα και μια αρνητική, από τους υπόλοιπους ανθρώπους, εντύπωση. Έχουμε παραδείγματα όλα αυτά τα χρόνια με ανθρώπους που δεν τα πηγαίναν καλά μεταξύ τους ωστόσο αποφάσισαν παρά τις διαφωνίες τους να συνεργαστούν για να βγει η παράσταση.

Κερδίζοντας το χειροκρότημα των επικριτών σου

«Επίσης πολύ σημαντικό για την ενδυνάμωσή τους είναι η επιβεβαίωση, που παίρνουν στο τέλος της παράστασης. Το χειροκρότημα κάποιων ανθρώπων που ήρθαν για να τους δουν. Κάποιων ανθρώπων ίσως και προκατειλημμένων αρνητικά. Παίρνουν την αποδοχή του άλλου εκείνη την στιγμή που παρήγαν ένα καλλιτεχνικό έργο. Αυτό είναι ένα θετικό ερέθισμα για να δουν τη ζωή αλλιώς και να κάνουν μια στροφή στις προσωπικές τους επιλογές».

«Θαύματα δεν γίνονται και η τέχνη δεν σώζει τον κόσμο» αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Νικολόπουλος «αλλά δίνει ερεθίσματα σημαντικά και είναι στο χέρι του συμμετέχοντα σε αυτές τις δράσεις, πως θα τα χρησιμοποιήσει αυτά τα ερεθίσματα, αν θα τα πάει παραπέρα ή θα τα αφήσει».

Περίπατος με ασυνόδευτα ανήλικα

Οι δράσεις της ΜΚΟ «Τεχνοδρομώ»

  • Διαπολιτισμικές συναντήσεις στην Αθήνα. Ένα πρόγραμμα ένταξης ανηλίκων
    ασυνόδευτων μέσω συναντήσεων σε ιστορικούς και αρχαιολογικούς τόπους
    στην Αθήνα και θεατρικές παραστάσεις το οποίο έληξε πριν λίγες μέρες.
  • Θεατρική ομάδα Φάρου Τυφλών Ελλάδας – Διδασκαλία θεατρικής ομάδας
    (κίνηση, αυτοσχεδιασμός, ορθοφωνία, υποκριτική). Από το 2012 έως σήμερα.
  • Θεατρική ομάδα οροθετικών κρατουμένων στο νοσοκομείο Άγιος Παύλος των
    φυλακών του Κορυδαλλού – Εμψύχωση και ενδυνάμωση της ομάδας μέσω
    διδασκαλίας θεατρικών πρακτικών. Από το 2012 έως σήμερα.
Δράση με ασυνόδευτα ανήλικα παιδιά στο Μουσείο της Ακρόπολης

Καλλιόπη Ασλανίδου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα