back to top
23.4 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

23.4 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Παναγιώτης Λιαργκόβας στον Αθήνα 9.84: “Βλέπουμε συνεχώς παροχές, φιλολαϊκά μέτρα, τα οποία είναι προσωρινά θετικά για κοινωνικές ομάδες, αλλά σε βάθος χρόνου στρέφονται κατά της οικονομίας, συνολικά”

Διαβάστε επίσης

Αθήνα, 2019/03/22

Για τις συνθήκες επίσπευσης της μόνιμης επιστροφής της χώρας στις αγορές και την ρύθμιση που αφορά στην πρώτη κατοικία, μίλησε στον Αθήνα 9.84 και στους Νεκτάριο Νώτη και Τζίνα Μοσχολιού, ο καθηγητής του Παν/μίου Πελοποννήσου και πρώην επικεφαλής του γραφείου προϋπολογισμού του κράτους στη Βουλή, Παναγιώτης Λιαργκόβας.

*ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΚΑΤΟΙΚΙΑ

Ο κ Λιαργκόβας δήλωσε ότι οποιαδήποτε ρύθμιση βοηθάει στη λύση του προβλήματος, το οποίο χαρακτήρισε τεράστιο. Ταυτόχρονα επισήμανε ότι το ποσοστό ικανοποίησης και οι τεχνικές λεπτομέρειες κάθε ρύθμισης θα πρέπει να αντιμετωπισθούν στην πράξη.
Σε ερώτηση για το τι θέλουν οι θεσμοί, ο πρώην επικεφαλής του γραφείου προυπολογισμού της Βουλής εκτίμησε ότι “σίγουρα οι θεσμοί θέλουν κάτι περισσότερο. Μάλλον το ζητούν αυτό για να μην φανεί ότι η συγκεκριμένη ρύθμιση αποτελεί ενίσχυση των τραπεζών και αντίκειται στους κανόνες ανταγωνισμού.Την τελική απάντηση θα την δώσει η επιτροπή ανταγνωνισμού της ΕΕ, κατά πόσο δηλαδή ο κάθε νόμος που έρχεται είναι συμβατός και δεν δημιουργεί ευνοϊκές ρυθμίσεις αποκλειστικά για τις ελληνικές τράπεζες.”
Οπως είπε ο κ Λιαργόβας “Ενα θέμα είναι να λυθεί το πρόβλημα και το άλλο να μη νοθευτούν οι κανόνες ανταγωνισμού της ΕΕ.”

*ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΟΔΟ ΣΤΙΣ ΑΓΟΡΕΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΕΣ ΠΑΡΟΧΕΣ

Ερωτηθείς για την επίσπευση της μόνιμης επιστροφής της χώρας στις αγορές, απάντησε πως όλα είναι στο χέρι της κυβέρνησης.

“Εάν η κυβέρνηση συμπεριφέρεται με βάση την παλαιοκομματική λογική, κάνοντας συνεχώς διορισμούς και παροχές, σε αυτή την χρονική περίοδο που είναι προεκλογική και οι αγορές θα το εκλάβουν ως -κατά κάποιο τρόπο- επιστροφή στο κακό παρελθόν και τότε τα πράγματα θα είναι δύσκολα. Είναι πραγματικά στο χέρι της κυβέρνησης το πως συμπεριφέρεται και το πως θα συμπεριφερθεί στο επόμενο διάστημα” είπε ο κ Λιαργκόβας τονίζοντας πως τα πρώτα δείγματα δεν είναι καλά.

“Βλέπουμε συνεχώς παροχές, φιλολαϊκά μέτρα, τα οποία είναι προσωρινά θετικά για κοινωνικές ομάδες, αλλά σε βάθος χρόνου στρέφονται κατά της οικονομίας, συνολικά” και κατέληξε: “Μπορεί κανείς να διαμορφώσει ένα πακέτο μέτρων το οποίο να έχει βρει ισοδύναμα. Σε περίπτωση που δεν βρεθούν, τότε είναι στον αέρα. Δηλαδή, όλοι συμφωνούν στην ανάγκη μείωσης της φορολογίας. Εφόσον γίνει όμως θα έχει ένα δημοσιονομικό κόστος. Άρα,από την άλλη πλευρά θα πρέπει να γίνει η αντίστοιχη εξοικονόμηση από τις δαπάνες. Δεν υπάρχει μαγική λύση.”

«ΑΘΗΝΑ 9.84» – ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα