back to top
23.1 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

23.1 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

«Τα καΐκια που πληγώναμε» μετακομίζουν στο πάρκο «Αντώνης Τρίτσης»

Διαβάστε επίσης

Η εικαστική έκθεση που στοχεύει να σώσει τα παραδοσιακά ξύλινα καΐκια της χώρας μας

Η ομαδική εικαστική έκθεση με τίτλο «Τα Καΐκια που Πληγώναμε», είναι αφιερωμένη στην άυλη πολιτιστική κληρονομιά και στην ενεργοποίηση, ευαισθητοποίηση και διάσωση των μικρών αλιευτικών.

Η έκθεση που βρίσκεται σε διαρκή κίνηση ανά την Ελλάδα, ενσωματώνοντας μαρτυρίες, εμπειρίες και συμμετοχές μεταφέρεται στο πάρκο «Αντώνης Τρίτσης». Τα εγκαίνια πραγματοποιήθηκαν στις 16 Μαρτίου με τραγούδια για την θάλασσα από το Μουσικό Σχολείο Ιλίου. Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 7 Απριλίου.

150 καλλιτέχνες

Στην έκθεση που οργανώνεται από την καλλιτεχνική ανοικτή πλατφόρμα «Ορίζοντας Γεγονότων» συμμετέχουν 150 καλλιτέχνες με έργα ζωγραφικής, φωτογραφίας, γλυπτά, video art, έργα ξυλογραφίας, κεραμικής και ένα ντοκιμαντέρ.

«Aυτή η έκθεση είναι μια κραυγή αγωνίας για την άδικη καταστροφή των παραδοσιακών ξύλινων σκαφών μας αναφέρει στον Αθήνα 9.84 ο εικαστικός Τζίμης Ευθυμίου ένας εκ των επιμελητών της έκθεσης. «Από το 1994 που λειτουργεί αυτή η επιδότηση της Ε.Ε., τα 2/3 του στόλου αυτού έχουν καταστραφεί. Επίσης βρίσκουμε και ένα παραλογισμό που είναι κομμάτι και του ελληνικού παραλογισμού αλλά και του τεχνοκρατικού παραλογισμού των Βρυξελλών. Το γεγονός  ότι δεν επιτρέπεται η αλλαγή χρήσης, δηλαδή, ένα καΐκι πρέπει να καταστραφεί. Μονόδρομος». 

«Αποτέλεσμα αυτού του παραλογισμού είναι ότι χάνεται μια παράδοση χάνεται ένας τρόπος ζωής και χάνεται και μία τέχνη, η ναυπηγική τέχνη, καθώς το ένα μετά το άλλο τα παραδοσιακά ναυπηγεία, τα καρνάγια, κλείνουν. Απέναντι σε αυτόν τον παραλογισμό έχουμε κάνει αυτήν την έκθεση μεταφέροντας την σε όλη την Ελλάδα.
Θέλουμε να αναδείξουμε το θέμα, θέλουμε να βοηθήσουμε την πολιτεια να το δει, γιατι μέχρι στιγμής δυσκολεύεται να το δει», επισημαίνει ο κ. Ευθυμίου.

Η οδηγία της Ε.Ε.

Το πρόγραμμα απόσυρσης αλιευτικών σκαφών ξεκίνησε το 1991, όταν η Ευρωπαϊκή Ενωση με στόχο τη μείωση της υπεραλίευσης στις θάλασσες και την προστασία των αλιευτικών αποθεμάτων εξέδωσε οδηγία για την απόσυρση των καϊκιών και την κατάθεση της επαγγελματικής άδειας, η οποία το 2014 τροποποιήθηκε και ενσωματώθηκε σε αυτήν και το σπάσιμο των καϊκιών.

Οι αλιείς που θα επιλέξουν να πάρουν μέρος στο πρόγραμμα θα πρέπει υποχρεωτικά να κόψουν το καΐκι τους, διαφορετικά χάνουν την επιδότηση.

Ο Ελληνικός Σύνδεσμος Παραδοσιακών Σκαφών

Σύμφωνα με τον Ελληνικό Σύνδεσμο Παραδοσιακών Σκαφών από το 1991 έως τώρα περισσότερα από 12.000 παραδοσιακά σκάφη καταστράφηκαν εξαιτίας μιας απαράδεκτης οδηγίας της Ε.Ε. Με την παράδοση της αλιευτικής άδειας προς επιχορήγηση, με βαρβαρότητα τεμαχίζεται το αντίστοιχο σκάφος. Προκειμένου να διακοπεί αυτό το συστηματικό έγκλημα προσπαθούμε να εισάγουμε ένα πρόγραμμα που αντί να καταστρέφεται κάθε σκάφος, να το διασώσουμε και να αλλάζουμε την χρήση του.

Είναι ο μόνος εφικτός τρόπος διάσωσης, τονίζει ο Σύνδεσμος, καθώς οι απόπειρες κυβερνητικών φορέων κατέληξαν σε ολοκληρωτική αποτυχία. Τα αλιευτικά παραδοσιακά σκάφη που ομορφαίνουν τις θάλασσές μας είναι εθνικοί μας θησαυροί και αναπόσπαστο μέρος της ναυτικής μας παράδοσης και του πολιτισμού μας. Καταστρέφοντας τα σβήνουμε την πολιτισμική μας κληρονομιά και την ιστορία μας. 46 εκατομμύρια ευρώ διατίθενται για καταστροφή αντί για διατήρηση της ναυτικής μας κληρονομιάς.

Συλλογή υπογραφών

Στη διαδικτυακή πλατφόρμα Avaaz πραγματοποιείται συλλογή υπογραφών για τη σωτηρία των παραδοσιακών σκαριών.

Καλλιόπη Ασλανίδου

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα