back to top
23 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

23 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Παγκόσμια ημέρα ποίησης: Η ποίηση θα σε βρει, όπου κι αν είσαι

Διαβάστε επίσης

Με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Ποίησης (21 Μαρτίου)  εκδηλώσεις ποίησηςβρίσκουν στέγη τόσο σε μικρά και μεγάλα βιβλιοπωλεία, όσο και σε γωνιές και στοές της Αθήνας.

Η ποητική άνοιξη- που πλημμυρίζει την πόλη-θα ξαφνιάσει τους διαβάτες Αθηναίους καθως πολλές δράσεις θα λάβουν χώρα σε δημόσιους χώρους. Η Αθήνα 2018 Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου  έχει προγραμματίσει τέσσερις εκδηλώσεις για την Παγκόσμια Ημέρα ποίησης:

Σε συνεργασία με τον Κύκλο Ποιητών,θα πραγματοποιηθεί νυχτερινή ποιητική δράση με προβολή ποιημάτων στο Δημαρχειακό Μέγαρο. Στίχοι σημαντικών Ελλήνων ποιητών «συναντούν» τα ανύποπτα βλέμματα των περαστικών της οδού Αθηνάς.

Έξι ποιητές-σύμβολα τόσο της νέας όσο και της παλιάς γενιάς, όπως οι Γιώργος Χρονάς και Παναγιώτης Μηλιώτης, διαβάζουν και συζητούν με το κοινό ποιήματα τους στο θέατρο Σταθμός του Μεταξουργείου, στο πλαίσιο της σειράς εκδηλώσεων «Κάθε Πέμπτη κύριε Νιάρχο».

Μέλη και φίλοι του Κύκλου των Ποιητών σε συνεργασία με τη Φιλεκπαιδευτική Εταιρεία απαγγέλλουν ποιήματα, συνοδευόμενοι μελωδικά από μουσικούς και συνθέτες απόψε στις 19:00 στη Στοά του Βιβλίου με είσοδο ελεύθερη για το κοινό.

Ολονυχτία ποίησης διοργανώνεται απόψε το βράδυ στον Ιανό με εβδομήντα γνωστές προσωπικότητες από τις τέχνες, τα γράμματα και τις επιστήμες, που θα διαβάσουν τα αγαπημένα τους ποιήματα. Το κοινό θα μπορεί να διαβάσει ένα ποίημα της επιλογής του. Είσοδος ελεύθερη.

Τόσο για την ολονυχτία Ποίησης στον ΙΑΝΟ όσο και για τις υπόλοιπες δράσεις στην πρωτεύουσα μίλησε στον Αθήνα 9.84 και την Έλενα Χατζηιωάννου η Συντονίστρια του Δικτύου Πολιτισμού του Δήμου Αθηναίων ΑthnensCultureNet Εριφύλλη Μαρωνίτη:

«…Περισσότερο γνωστοί αναγνώστες, δηλαδή δημοφιλείς συγγραφείς μαζί με εμάς τους λιγότερο γνωστούς αλλά φανατικούς θιασώτες της ποίησης θα διαβάσουμε το αγαπημένο μας ποίημα. Θα υπάρχουν διαλείμματα μουσικής και νομίζω πολλή κουβέντα και ένα ζωντανός διάλογος που θα τραβήξει μέχρι το πρωί αν το θέλετε κι εσείς κι εμείς» είπε η κα Μαρωνίτη, σημειώνοντας ότι θα υπάρχει μία εκπληξη στην πλατεία Κοτζιά, όπου θα προβάλλονται πάνω στο δημαρχιακό μέγαρο ποιήματα δημοφιλών ποιητών. «Και όλα αυτά γίνονται πάνω σε αυτή την λογική: προσπαθήσαμε να υλοποιήσουμε όλους αυτούς τους μήνες της παγκόσμιας πρωτεύουσας, δηλαδή η ποίηση, ο στίχος, να βρίσκει τον πολίτη, το επισκέπτη, κάθε έναν από εμάς, είτε είναι αναγνώστης, είτε δεν είναι, να το αιφνιδιάζει και κάπως να του δείχνει πόσο απαραίτητοι είναι στη ζωή του».

Η Δήμητρα Χριστοδούλου από τον κύκλο των ποιητών μίλησε στη Βάσια Μπακετέα για τη δράση στο Δημαρχιακό Μέγαρο και τους στόχους της:

«Ο κύκλος των ποιητών σε συνεργασία με την Αθήνα Παγκόσμια Πρωτεύουσα βιβλίου στέλνει από τους τοίχους του Δημαρχείου της Αθήνας ένα μήνυμα ποίησης σε κάθε περαστικό Αθηναίο καθώς θα προβάλλονται από τις εφτά το απόγευμα ως αργά το βράδυ στον τοίχο του δημαρχείου στίχοι ποιητών αγαπημένων παλαιότερων και νεότερων σαν έναν χαιρετισμό της ποίησης προς τον κόσμο που την έχει πάντα ανάγκη. Έχουν επιλεγεί ποιητές που ξεκινούν από τον Παλαμά και φτάνουν μέχρι τον πατρίκιο ή τη Δημουλά ή τη Δαράκη. Καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα της νεότερης ποίησης, προσπαθήσαμε ωστόσο να δώσουμε περισσότερο λόγο σε εκείνους που έχουν ανοίξει τα φτερά τους για αλλού ή είναι ακόμα κοντά μας αλλά αξίζουν έναν αυξημένο σεβασμό καθώς έχουν καταθέσει μέγιστο έργο. 

Αποσπάσματα από ποιήματα των δημιουργών θα προβάλλονται από 3 έως 9 στίχοι. Θα υπάρχει μια ροή, ο σκοπός είναι ο διαβάτης που περνά να αποτυπώσει στην ψυχή του ένα μήνυμα ποίησης και μετά από ώρα κάποιος άλλος να έχει μια ανάλογη ευκαιρία. 

 Καθώς εκείνος που περνά μπροστά από μια εκδήλωση δημόσιας ανάγνωσης ποίησης με οποιονδήποτε τρόπο είναι φορτωμένος με χίλια δυο άλλα στοιχεία προκαθορισμού που δεν είναι εύκολο εκείνη τη στιγμή να διεκδικήσεις την συγκίνηση του ωστόσο και μόνο και να του θυμίσεις ότι ένας άλλος κόσμος, ένας κόσμος ομορφιάς υπάρχει κάπου εδώ δίπλα είναι παρηγορητικό. Αυτή είναι η φιλοδοξία μας και δεν είναι μικρή».

επιμέλεια: Βάσια Μπακετέα

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα