back to top
19 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

19 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Σε 3 δόσεις η πληρωμή του φόρου εισοδήματος ή 12 μηνιαίες μετά τόκου

Διαβάστε επίσης

Νωρίτερα φέτος από κάθε άλλη χρονιά και συγκεκριμένα έως τα τέλη Μαρτίου η στις αρχές Απριλίου πρόκειται να ανοίξει ,εκτός απροόπτου, η ηλεκτρονική εφαρμογή στο taxis για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων εισοδήματος για 8,5 εκατομμύρια φορολογουμένους.

Εάν ισχύσουν τα παραπάνω τότε εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενοι θα αρχίσουν να λαμβάνουν από τον Απρίλιο τα εκκαθαριστικά σημειώματα φόρου τα οποία στην πλειονότητά τους θα είναι χρεωστικά,δηλαδή θα κληθούν να πληρώσουν φόρο στην εφορία.

Η δυνατότητα αποπληρωμής του φόρου εισοδήματος ,σύμφωνα με τη νομοθεσία,παρέχεται με δύο τρόπους.Ο πρώτος είναι η εξόφληση του φόρου με βάση τις 3 διμηνιαίες δόσεις πληρωμής (Ιουλίου,Σεπτεμβρίου και Νοεμβρίου) που θα αναγράφει η ταυτότητα οφειλής του εκκαθαριστικού και ο δεύτερος ,μέσω της πάγιας ρύθμισης των έως 12 μηνιαίων δόσεων που προβλέπει ο νόμος 4152/2013..

Για να ενταχθεί κάποιος οφειλέτης στην πάγια ρύθμιση αποπληρωμής του φόρου εισοδήματος σε έως 12 μηνιαίες δόσεις ,θα πρέπει να ζητήσει την υπαγωγή του στη ρύθμιση με ηλεκτρονική του αίτηση σε ειδική εφαρμογή στο taxis αλλά και σχετική υπεύθυνη δήλωση ,ανεξαρτήτως εάν η οφειλή έχει καταστεί η όχι ληξιπρόθεσμη.Ακόμη και εάν κατά τη διάρκεια εκτέλεσης της ρύθμισης προκύψουν και νέες οφειλές θα μπορεί και αυτές,μετά από αίτησή του,να τις εντάξει στην πάγια ρύθμιση των έως 12 μηνιαίων δόσεων.

Προϋποθέσεις

Ωστόσο θα πρέπει να γνωρίζει και ορισμένους όρους και προυποθέσεις που καθορίζει η υπαγωγή στη συγκεκριμένη ρύθμιση..
*Η εξόφληση του οφειλόμενου ποσού στην εφορία θα επιβαρυνθεί με ετήσιο ποσοστό τόκου 5%.
*θα πρέπει να έχει εξοφλήσει τυχόν άλλες οφειλές η να τις έχει υπαγάγει σε καθεστώς κάποιας τμηματικής ρύθμισης.
* Εάν κατά την εκτέλεση της ρύθμισης δεν καταβάλλει εμπρόθεσμα μια δόση της ρύθμισης πέραν της μιας, θα αποβάλλεται από τη ρύθμιση και θα είναι υποχρεωμένος να εξοφλήσει εξ ολοκλήρου το υπόλοιπο ανεξόφλητο χρέος του,άλλως θα κινηθούν αναγκαστικά μέτρα είσπραξης σε βάρος του.
*Η μία εκπρόθεσμη δόση που δικαιολογείται,καθώς δεν αποβάλλεται από την ρύθμιση, χρεώνεται κατά την εξόφλησή της με προσαύξηση 15%.

*Θα πρέπει να είναι ενήμερος στις τρέχουσες φορολογικές του υποχρεώσεις..

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα