back to top
19.6 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

19.6 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Σταύρος Κοντονής στον Αθήνα 9.84: “Οι ενστάσεις μου αφορούν σε πλήθος προβλέψεων οι οποίες προτάθηκαν από τη νομοπαρασκευαστική Επιτροπή και δεν ξέρω εάν μπορούν να αλλάξουν”

Διαβάστε επίσης

       

Προβληματισμό για τις προτεινόμενες αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα εξέφρασε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργός Σταύρος Κοντονής, με συνέντευξή του στον Αθήνα 9.84 και τον Βασίλη Πάικο. Οπως είπε οι ενστάσεις του αφορούν σε πλήθος προβλέψεων οι οποίες προτάθηκαν από την νομοπαρασκευαστική Επιτροπή και οι οποίες -όπως τόνισε- δεν ξέρει αν μπορούν να αλλάξουν.                                                       

Επεσήμανε ότι επί υπουργίας του είχε πει ότι είναι αδύνατο να πάει στη Βουλή με τον συγκεκριμένο Ποινικό Κώδικα ή να τον θέσει σε διαβούλευση, διότι εκ του Συντάγματος επιβάλλεται όταν συγκροτείται με ειδικό νόμο νομοπαρασκευαστική επιτροπή, το πόρισμά της να πάει αυτούσιο στη Βουλή. Ανεξάρτητα από το τι θα διατυπωθεί στη διαβούλευση, αυτό δεν μπορεί να αλλάξει διότι ψηφίζεται με τη διαδικασία των κωδίκων και στην τελική εισήγηση ο υπουργός δεν μπορεί να επέμβει.

Οπως τόνισε ο κ Κοντονής “Γι αυτό ακριβώς όταν πήρα το σχέδιο του Ποινικού Κώδικα και το σχέδιο της Ποινικής Δικονομίας που και εκεί υπάρχουν σημεία που θέλουν αλλαγές, προέκρινα τη λύση νέας προπαρασκευαστικής. Ομως νομοπαρασκευαστική είχε προβλεφθεί στο σχέδιο νόμου που ουδέποτε ήρθε στη Βουλή, λόγω ανασχηματισμού. Αυτό είναι ένα πόρισμα μιας νομοπαρασκευαστικής, για το οποίο δεν έχει ευθύνη η κυβέρνηση. Το πρόβλημα είναι γιατί ετέθη σε διαβούλευση.”

Σε ερώτηση εάν υπάρχουν περιθώρια αλλαγών όταν μπει στις επιτροπές και την ολομέλεια προς ψήφιση, ο κ Κοντονής απάντησε αρνητικά σε περίπτωση που η ψήφιση γίνει με τη  διαδικασία των κωδίκων. Και τόνισε: “Βέβαια υπάρχει η διαδικασία του Νόμου αλλά τότε δεν θα μιλάμε για νέο Ποινικό Κώδικα,αλλά για τροποποίηση του υφιστάμενου”

 Για τη συνταγματική αναθεώρηση, ο κ Κοντονής εκτίμησε ότι κινήθηκε σε προοδευτική κατεύθυνση και έφερε ως παραδείγματα την απλή αναλογική και την κατάργηση του άρθρου 86 περί της ποινικής ευθύνης υπουργών, την ουδετερότητα του κράτους έναντι των εκκλησιαστικών δογμάτων, όπως και την προστασία του νερού και της ενέργειας.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα