back to top
11.5 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

11.5 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Μετά το Εurogroup της 5ης Απριλίου οι ρυθμίσεις των 120 δόσεων σε εφορία & ταμεία

Διαβάστε επίσης

Ο κύβος από πλευράς Κυβέρνησης ερρίφθη.

Οι πολυαναμενόμενες ρυθμίσεις για την εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών, εκατοντάδων χιλιάδων ή ακόμη και εκατομμυρίων οφειλετών, σε Εφορία και Ασφαλιστικά Ταμεία μέχρι και σε 120 μηνιαίες δόσεις θα ανακοινωθούν και θα προωθηθούν προς ψήφιση στη Βουλή (μετά από συμφωνία με τους δανειστές η ακόμη και μονομερώς) μετά το πέρας της 5ης Απριλίου.

Είναι η ημέρα που συνεδριάζει το Eurogroup προκειμένου να ανάψει, αυτή τη φορά, το «πράσινο» φως για την εκταμίευση των 970 εκατ.ευρώ, τα οποία συνιστούν την πρώτη από τις εξαμηνιαίες δόσεις επιστροφών των κερδών ύψους 2,5 δισ. ευρώ από τα ελληνικά ομόλογα που διακρατούν η ΕΚΤ και οι κεντρικές τράπεζες των χωρών της Ευρωζώνης.

Ρύθμιση περιορισμένου εύρους για χρέη στην Εφορία

Μόνον, λοιπόν, μετά τις 5 Απριλίου και εφόσον όλα λήξουν ομαλά με την εκταμίευση της πρώτης δόσης η Κυβέρνηση θα ανοίξει το κεφάλαιο για τη θεσμοθέτηση των δύο ρυθμίσεων αποπληρωμής σε έως 120 δόσεις των ληξιπρόθεσμων οφειλών σε εφορία και ασφαλιστικά ταμεία.

Η μεν ρύθμιση για τα χρέη στην Εφορία θα είναι περιορισμένου εύρους οφειλετών και χρόνου εφαρμογής (τρίμηνη διάρκεια υποβολής αιτήσεων) και ενδεχομένως να προβλέπει και λιγότερες από 120 μηνιαίες δόσεις αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων χρεών.

Ο αριθμός των δόσεων θα συναρτάται με το ύψος του εισοδήματος του κάθε οφειλέτη ,καθώς οι έχοντες υψηλό εισόδημα θα τυγχάνουν λιγότερων δόσεων από ότι οι έχοντες χαμηλά εισοδήματα.

Η ρύθμιση θα προβλέπει αυστηρά εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια και θα αφορά χρέη που δημιουργήθηκαν πιθανότατα μέχρι στα τέλη του 2018,με την υποχρέωση όμως ότι εντός του 2019 οι ενδιαφερόμενοι οφειλέτες ήταν συνεπείς στις τρέχουσες φορολογικές υποχρεώσεις του έτους.

Τα κέρδη για όσους υπαχθούν, εκτός των πολλών δόσεων αποπληρωμής των χρεών, θα είναι και η διαγραφή έως 85% των προσαυξήσεων.

«Ανοιχτή» η ρύθμιση για οφειλές στα Ασφαλιστικά Ταμεία

Από την άλλη η ρύθμιση για τα ληξιπρόθεσμα χρέη σε ασφαλιστικά ταμεία θα είναι πιο «ανοιχτή» στους οφειλέτες μιας και δεν θα προβλέπει εισοδηματικά η περιουσιακά κριτήρια.

Η ρύθμιση θα είναι έως 120 δόσεις, ενώ για όσους, εν ενεργεία η έχοντες κλείσει τα βιβλία, αυτοαπασχολούμενους (ελεύθεροι επαγγελματίες,επιτηδευματίες,αγρότες ) υπαχθούν σε αυτή το κέρδος θα είναι διπλό. Αφενός μεν διότι η βασική οφειλή των εισφορών θα επανυπολογιστεί με το νόμο Κατρούγκαλου και άρα θα μειωθεί έως 60%,ενώ έως 85% θα διαγραφούν οι προσαυξήσεις.

Στην ρύθμιση εκτός των αυτοαπασχολούμενων θα μπορούν να υπαχθούν και εργοδότες με ληξιπρόθεσμες ασφαλιστικές εισφορές εργαζομένων στο πρώην ΙΚΑ.

Οι εργοδότες θα μπορούν να εξοφλήσουν τις εργοδοτικές οφειλές σε αρκετές δόσεις και με διαγραφή των προσαυξήσεων από 85%-100%.

Η πλήρης διαγραφή των προσαυξήσεων θα ισχύσει μόνον στην περίπτωση που η οι εργοδοτικές οφειλές εξοφληθούν όχι σε δόσεις αλλά εφάπαξ και στο σύνολό τους.

Newsroom Αθήνα 9.84

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα