back to top
23.1 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

23.1 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

«ΦΙΡΝΤΑΟΥΣ» της Ναουάλ Αλ Σααντάουι

Διαβάστε επίσης

Το «Φιρντάους», της διάσημης Αιγύπτιας ψυχιάτρου Ναουάλ Αλ Σααντάουι, είναι ο απολογισμός της ζωής μιας γυναίκας που εξώθησε στο φόνο η πατριαρχία, αφού προηγουμένως την είχε εξωθήσει στην πορνεία, νωρίτερα στην υποδούλωση και από την αρχή σε μια ζωή που της ήταν ανυπόφορη.

Η Φιρντάους εξομολογείται τη ζωή της στην συγγραφέα, γνωστή και ως Σιμόν Ντε Μποβουάρ του Αραβικού κόσμου, λίγες ώρες πριν την εκτέλεσή της, αρνούμενη μάλιστα να ζητήσει χάρη από ένα σύστημα δομημένο πάνω στην πατριαρχική επιβολή. Και η Αλ Σααντάουι μετατρέπει την εξομολόγηση της σε ένα κείμενο σκληρό όσο και αληθές για τη διαδρομή μιας ελεύθερης γυναίκας μέσα στη φυλακή ενός κόσμου φτιαγμένου από άντρες.

Η Ναουάλ Αλ Σααντάουι θύμα όπως και η Φιρντάους της άγριας παράδοσης της κλειτοριδεκτομής, γράφει με αυτεπίγνωση και τραύματα ανεπούλωτα και μεταφέρει στον αναγνώστη τη βεβαιότητα ότι η Φιρντάους δεν είναι ένα μεμονωμένο λυπηρό παράδειγμα, ότι δεν αποτελεί την εξαίρεση. Αντιθέτως, η ζωή της είναι ο κανόνας για πάρα πολλές γυναίκες σε όλο τον κόσμο καθώς οι πατριαρχικές δομές διατρέχουν όλο το φάσμα της γεωγραφίας, της κοινωνικής και ταξικής διαστρωμάτωσης, είναι ενσωματωμένες σε όλες τις θρησκείες.

Παρεμβαίνοντας στην αφήγηση μόνο στην αρχή και στο τέλος η συγγραφέας αφήνει την Φιρντάους να φύγει , κρατώντας πίσω, μέσα της και μέσω των γραπτών της αθάνατη τη γενναιότητά ως ύστατη αρετή της.

Η «Φιρντάους» της Ναουάλ Αλ Σααντάουι, σε μετάφραση Ελένης Καπετανάκη, κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Δώμα.

Ελεωνόρα Π. Ορφανίδου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα