back to top
17.8 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

17.8 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Οι Γερμανοί υπέρ της ολοκλήρωσης της θητείας Μέρκελ στην καγκελαρία

Διαβάστε επίσης

Η πλειοψηφία των Γερμανών επιθυμεί η Άνγκελα Μέρκελ να ολοκληρώσει την θητεία της στην καγκελαρία, σύμφωνα με τη νέα δημοσκόπηση του ινστιτούτου infratest dimap που διενεργήθηκε για λογαριασμό του γερμανικού κρατικού δικτύου ARD. Με τις επιδόσεις του Μεγάλου Συνασπισμού, ωστόσο, κάθε άλλο παρά ικανοποιημένοι είναι οι πολίτες, ακριβώς έναν χρόνο μετά τη συγκρότησή του.

Οι κακές επιδόσεις του Μεγάλου Συνασπισμού

Μόλις τρεις στους δέκα ερωτηθέντες δηλώνουν ικανοποιημένοι με το έργο της μαυροκόκκινης ομοσπονδιακής κυβέρνησης. Αντιθέτως, επτά στους δέκα δηλώνουν λίγο ή καθόλου ικανοποιημένοι. 

Η εικόνα διαφοροποιείται κάπως εάν αξιολογηθούν οι απαντήσεις των ψηφοφόρων του κάθε κυβερνητικού εταίρου μεμονωμένα: το 54% των υποστηρικτών της Ένωσης Χριστιανοδημοκρατών/Χριστιανοκοινωνιστών (CDU/CSU) είναι ικανοποιημένο με το κυβερνητικό έργο, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό στους ψηφοφόρους των Σοσιαλδημοκρατών (SPD) αγγίζει μόλις το 40%.

Η CDU/CSU πιο πιστή στην ατζέντα της

Και στο ερώτημα ποιο κόμμα έμεινε πιο πιστό στην ατζέντα του, η CDU/CSU έχει καλύτερες επιδόσεις. Οι ψηφοφόροι της όλων των κομμάτων, ακόμη και του SPD πιστεύουν ότι επικράτησε το πρόγραμμα του μείζονος κυβερνητικού εταίρου έναντι των Σοσιαλδημοκρατών. Στις περισσότερες περιπτώσεις, μάλιστα, το ποσοστό των πολιτών που κρίνει ότι επικράτησε η ατζέντα της Ένωσης είναι διπλάσιο, παρότι οι έξι από τους 15 υπουργούς της ομοσπονδιακής κυβέρνησης είναι Σοσιαλδημοκράτες, και μάλιστα έχουν αναλάβει νευραλγικά υπουργεία, όπως των Οικονομικών, Εξωτερικών, Δικαιοσύνης και Εργασίας.

Η Άνγκελα Μέρκελ πρώτη σε δημοτικότητα και καταλληλότερη καγκελάριος

Αδιαφιλονίκητη νικήτρια της δημοσκόπησης αναδεικνύεται η Άνγκελα Μέρκελ. Το 74% των ψηφοφόρων των κομμάτων της Χριστιανικής Ένωσης, το 71% των Πρασίνων, το 67% των Σοσιαλδημοκρατών, το 58% της Αριστεράς και το 57% των Φιλελευθέρων δηλώνουν ότι επιθυμούν να ολοκληρώσει την θητεία της στην καγκελαρία και να μην προκηρυχθούν εκλογές πριν από το φθινόπωρο του 2021. Οι μόνοι διαφωνούντες είναι οι οπαδοί της ακροδεξιάς Εναλλακτική για τη Γερμανία. Μόλις το 19% στηρίζει την Μέρκελ, αλλά έκπληξη θα προκαλούσε το αντίθετο. Κατά μέσο όρο το 59% των γερμανών πολιτών, ανεξαρτήτως πολιτικών πεποιθήσεων, κρίνει ότι η Άνγκελα Μέρκελ παραμένει καταλληλότερη για το αξίωμα της καγκελαρίου και δημοφιλέστερη γερμανίδα πολιτικός.

Το ερώτημα περί πρόωρης αποχώρησης της Μέρκελ από την καγκελαρία δεν συνδέεται μόνο με την διεξαγωγή πρόωρων εκλογών, αλλά και με την φημολογία του τελευταίου διαστήματος για αντικατάστασή της και σε αυτό το αξίωμα, μετά την ηγεσία των Χριστιανοδημοκρατών, από την Άνεγκρετ Κραμπ-Κάρενμπαουερ. Δεδομένης, όμως, της δημοσκοπικής επικράτησης Μέρκελ, αυτό το σενάριο, για την ώρα, φαντάζει απίθανο.

Δεύτερος ο Μάας, τρίτοι Σολτς και Κραμπ-Κάρενμπαουερ

Δεύτερος πιο δημοφιλής πολιτικός με ποσοστό 45% αναδεικνύεται ο σοσιαλδημοκράτης υπουργός Εξωτερικών, Χάικο Μάας. Βέβαια, η αλήθεια είναι ότι παραδοσιακά οι υπουργοί Εξωτερικών στη Γερμανία συγκεντρώνουν υψηλά ποσοστά δημοτικότητας. Την τρίτη θέση μοιράζονται με 37% ο επίσης σοσιαλδημοκράτης υπουργός Οικονομικών Όλαφ Σολτς και η Κραμπ-Κάρενμπαουερ, η δημοτικότητα της οποίας σημειώνει πτώση 8 ποσοστιαίων μονάδων σε σύγκριση με την αντίστοιχη σφιγμομέτρηση του Φεβρουαρίου. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, νυν πρόεδρος του ομοσπονδιακού κοινοβουλίου, ως υπουργός Οικονομικών ήταν ο δημοφιλέστερος πολιτικός εντός Γερμανίας, με ποσοστά που ξεπερνούσαν το 65%, υπερσκελίζοντας κάποιες φορές ακόμη και την ισχυρότατη τότε καγκελάριο.

Πρόθεση ψήφου

Στο ερώτημα τί θα ψηφίζατε εάν την επόμενη Κυριακή διεξάγονταν ομοσπονδιακές εκλογές, το 29% των ερωτηθέντων απάντησε CDU/CSU, το 19% τους Πρασίνους, το 17% SPD, το 13% Εναλλακτική για τη Γερμανία, το 9% την Αριστερά και το 8% τους Φιλελευθέρους.

Στις ομοσπονδιακές εκλογές του φθινοπώρου του 2017 η CDU/CSU είχε συγκεντρώσει ποσοστό 32,9%, οι Πράσινοι μόλις 8,9%, το SPD 20,5%, η Εναλλακτική για τη Γερμανία 12,6%, η Αριστερά 9,2% και οι Φιλελεύθεροι 10,7%.

Δομίνα Διαμαντοπούλου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα