back to top
21.3 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

21.3 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

“100 χρόνια από το Σύνταγμα της Βαϊμάρης – Ποιοι είναι οι εχθροί της Δημοκρατίας σήμερα”

Διαβάστε επίσης

Εκδήλωση με τον τίτλο “100 χρόνια από το Σύνταγμα της Βαϊμάρης – Ποιοι είναι οι εχθροί της Δημοκρατίας σήμερα” συνδιοργανώνουν το Ίδρυμα Friedrich Ebert στην Αθήνα (Friedrich-Ebert-Stiftug Athen), think tank που πρόσκειται στους γερμανούς Σοσιαλδημοκράτε,ς και το Κέντρο Ευρωπαϊκού Συνταγματικού Δικαίου – Ίδρυμα Θεμιστοκλή και Δημήτρη Τσάτσου σήμερα, 14 Μαρτίου, στον Ινστιτούτο Goethe στην Αθήνα.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε η Έφη Γαζή, αναπληρώτρια καθηγήτρια Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, στην εκπομπή “Και μία και δύο. 1 με 2.” και τις Δομίνα Διαμαντοπούλου και Μυρσίνη Λιοναράκη επεσήμανε πόσο παρεξηγημένη είναι η περίοδος της Δημοκρατίας της Βαϊμάρης (1919-1933).

Δεν μπορούμε να χαρακτηρίζουμε τη Δημοκρατία της Βαϊμάρης προθάλαμο για την άνοδο του Αδόφλου Χίτλερ. Δεν πρέπει να αντιλαμβανόμαστε με τρόπο σχηματικό την εξέλιξη των πραγμάτων. Δεν επρόκειτο για μια αδύναμη δημοκρατία που αποτέλεσε βορά ακραίων δυνάμεων“, δήλωσε η κ. Γαζή, υπογραμμίζοντας, παράλληλα, την σημασία εκείνης της περιόδου και στον τομέα της τέχνης. “Κατά την περίοδο αυτή μπορεί να υπήρχαν μεγάλες οικονομικές επιβαρύνσεις, αλλά, ταυτοχρόνως, ήταν εξαιρετικά ενδιαφέρουσα από άποψης καλλιτεχνικής παραγωγής, γίνονταν πολλά πειράματα σε αυτόν τον τομέα με τα οποία ασχολούμαστε ακόμη και σήμερα”, δήλωσε χαρακτηριστικά, και συμπλήρωσε ότι η σημασία του Συντάγματος της Βαϊμάρης παραμένει σημαντική για τους σημερινούς μας προβληματισμούς.

Στην εκδήλωση εκτός από την κ. Γαζή συμμετέχουν οι Michael Dreyer, καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης στο Πανεπιστήμιο της Γένα, Nadine Rossol, καθηγήτρια στο τμήμα Ιστορίας του Πανεπιστημίου του Έσεξ, Ξενοφών Κοντιάδης, καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και πρόεδρος του Ιδρύματος Τσάτσου, και Δημήτρης Χαραλάμπης, καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Την συζήτηση θα συντονίσει η Ξένια Κουναλάκη, επικεφαλής του τμήματος διεθνών ειδήσεων της εφημερίδα Καθημερινή.

Η εκδήλωση πραγματοποιείται 6-8μμ στο αμφιθέατρο του Ινστιτούτου Goethe, Ομήρου 14-16. Θα υπάρχει παράλληλη διερμηνεία ελληνικά – αγγλικά.

Μπορείτε να δηλώσετε συμμετοχή στις διευθύνσεις [email protected] ή [email protected]

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα