back to top
18.6 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

18.6 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Με νέες δοκιμές βαλλιστικών πυραύλων απαντούν οι ΗΠΑ στις προκλήσεις της Ρωσίας

Διαβάστε επίσης

Το 2019 το Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ σχεδιάζει την πραγματοποίηση δοκιμών δύο τύπων απαγορευμένων από τη Συνθήκη για τους πυραύλους μέσου και μικρού βεληνικούς, πυραύλους, σύμφωνα με δημοσιεύματα του Associated Press и Reuters, τα οποία στηρίζονται σε ανώνυμες πηγές του Πενταγώνου.

Οι δοκιμές των βαλλιστικών πυραύλων με βεληνεκές περίπου 1000 χιλιομέτρων θα γίνουν, σύμφωνα με τον προγραμματισμό τον ερχόμενο Αύγουστο και θα διαρκέσουν 18 μήνες. Αντίστοιχα, δοκιμές πυραύλων με βεληνεκές από 3.000 έως 4.000 χιλιόμετρα, προγραμματίζονται για τον Νοέμβριο. Αν οι δοκιμές είναι επιτυχείς, τότε το πρόγραμμα των δοκιμών να επιμηκυνθεί για τα επόμενο πέντε χρόνια. Αξίζει να σημειωθεί πως οι πύραυλοι δεν θα φέρουν πυρηνικά όπλα.

Οι ΗΠΑ δήλωσαν πως θα αποχωρήσουν από τη Συνθήκη απαγόρευσης βαλλιστικών πυραύλων μέσου βεληνεκούς τον Αύγουστο, αν η Ρωσία δεν εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της, οι οποίες απορρέουν από αυτή τη Συνθήκη. Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικλ Πομπέο δήλωσε πως αναστέλεται η ισχύς της Συνθήκης μονομερώς από την 2α Φεβρουαρίου. Σύμφωνα με τον ίδιο, η διαδικασία θα διαρκέσει 180ημέρες, διάστημα κατά το οποίο η Ρωσία θα έχει την ευκαιρία να θεραπεύσει τις παραβιάσεις, για τις οποίες την κατηγορουν οι ΗΠΑ. Η Ρωσία από την πλευρά της απορρίπτει τις αιτιάσεις ότι το βεληνεκές των αμφιλεγόμενων βαλλιστικών της πυραύλων τύπου 9Μ729 υπερβαίνει το όριο των 500 χιλιομέτρων.

Αποχωρούν οι ΗΠΑ από τον πόλεμο της Υεμένης

Τέλος στη στρατιωτική στήριξη στον υπό τη Σαουδική Αραβία συνασπισμό στον πόλεμο της Υεμένης ψήφισε χθες η Γερουσία, φέρνοντας το Κογκρέσο ένα βήμα πιο κοντά σε μία άνευ προηγουμένου «ανταρσία» στην εξωτερική πολιτική του Ντόναλντ Τραμπ.

Το ψήφισμα, το πρώτο αυτού του είδους, φέρνει το Κογκρέσο σε τριχιά σύγκρουσης με τον Αμερικανό πρόεδρο, ο οποίος έχει ήδη απειλήσει να ασκήσει βέτο.

Επτά Ρεπουμπλικάνοι γερουσιαστές συντάχθηκαν με τους Δημοκρατικούς και υπερψήφισαν το κείμενο αυτό, το οποίο εγκρίθηκε με 54 ψήφους υπέρ έναντι 46 κατά.

Μεταξύ των εισηγητών είναι ο γερουσιαστής Μπέρνι Σάντερς, ο οποίος υποστήριξε ότι οι ΗΠΑ πρέπει σταματήσουν να βοηθούν τη Σαουδική Αραβία στον πόλεμο στην Υεμένη εναντίον των σιιτών ανταρτών Χούθι, διότι αυτή «η υποστήριξη δεν έχει εγκριθεί από το Κογκρέσο, όπως ορίζει το Σύνταγμα».

Στη συνέχεια, το κείμενο θα τεθεί σε ψηφοφορία από τη Βουλή των Αντιπροσώπων, όπου επίσης αναμένεται να υπερψηφιστεί, καθώς έχουν τον έλεγχο οι Δημοκρατικοί.

Ο πόλεμος στην Υεμένη μαίνεται από το 2015 και αποτελεί μία από τις σοβαρότερες ανθρωπιστικές κρίσεις, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα