back to top
15.8 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

15.8 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

To άρθρο απάντηση της Κραμπ-Κάρενμπαουερ στις προτάσεις Μακρόν

Διαβάστε επίσης

Τον “ευρωπαϊκό τρόπο ζωής” με τα κοινωνικά και πολιτικά μοντέλα που επικρατούν στην Κίνα, τις ΗΠΑ και τη Ρωσία αντιπαρέβαλε η Άνεγκρετ Κραμπ-Κάρενμπαουερ (ΑΚΚ), πρόεδρος των γερμανών Χριστιανοδημοκρατών (CDU), σε άρθρο της στην κυριακάτικη die Welt, απαντώντας, παράλληλα, στον Εμανουέλ Μακρόν.

Στο άρθρο της η Κραμπ-Κάρενμπαουερ συμφώνησε με αρκετές από τις προτάσεις που έκανε ο γάλλος πρόεδρος μέσω δικού του άρθρου που δημοσιεύθηκε σε 28 εφημερίδες των κρατών-μελών την προηγούμενη εβδομάδα. Σε κάποια σημεία, εντούτοις, υιοθετεί διαφορετική στάση.

Η ΑΚΚ ήταν ξεκάθαρη αναφορικά με όσα δεν θέλει: “Ευρωπαϊκό συγκεντρωτισμό, ευρωπαϊκό κρατισμό, κοινοτικοποίηση του δημόσιου χρέους των κρατών-μελών, εξευρωπαϊσμό των συστημάτων κοινωνικής ασφάλισης και του κατώτατου μισθού“.

Η επικεφαλής της CDU, απαντώντας στον Εμανουέλ Μακρόν, επικεντρώθηκε στα εξής σημεία:

-βελτίωση της προστασίας των εξωτερικών της συνόρων της ΕΕ

-υπογραφή πανευρωπαϊκού συμφώνου και δημιουργία επιτροπής για την προστασία του κλίματος με διαβουλεύσεις για τη διασφάλιση της λαϊκής υποστήριξης

μόνιμη θέση της ΕΕ στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ

-δημιουργία Ευρωπαϊκού Συμβούλιου Ασφαλείας στο οποίο θα συμμετέχει το Ηνωμένο Βασίλειο για θέματα εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφάλειας

προϋπολογισμό επενδύσεων της ΕΕ για από κοινού έρευνα, ανάπτυξη και τεχνολογία

-μεταφορά των εργασιών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αποκλειστικά στις Βρυξέλλες, αντί να μοιράζονται μεταξύ Βρυξελλών και Στρασβούργου

-προσπάθεια της Ευρώπης να διαμορφώσει μία εκδοχή του Ισλάμ συμβατή με τις αξίες της – οι ιμάμηδες και οι εκπαιδευτικοί πρέπει να εκπαιδεύονται στην “παράδοση του διαφωτισμού και της ανοχής”

-οι αξιωματούχοι της ΕΕ δεν πρέπει πλέον να απαλλάσσονται από τον εθνικό φόρο εισοδήματος

Προστασία των εξωτερικών συνόρων

Η Κραμπ-Κάρενμπαουερ επεσήμανε ότι όταν οι μετανάστες εισέρχονται στην ΕΕ θα πρέπει να υπόκεινται σε ελέγχους προκειμένου να καθορίζεται εάν “δικαιούνται να υποβάλουν αίτηση χορήγησης ασύλου, εάν υπάγονται στο καθεστώς πρόσφυγα ή εάν υπάρχει κάποιος άλλος λόγος για τον οποίο ταξιδεύουν στην Ευρώπη“. Παράλληλα, πρότεινε τη δημιουργία “ενός ηλεκτρονικού μητρώου εισόδου και εξόδου” και την “επέκταση του Συστήματος Πληροφοριών Σένγκεν“, ώστε να περιλαμβάνονται σε αυτό όλες τις εθνικές και ευρωπαϊκές αρχές.

Μεταρρυθμίσεις στην ΕΕ

Η πρόεδρος των Χριστιανοδημοκρατών ζήτησε, επίσης, την τροποποίηση των υφιστάμενων Συνθηκών της ΕΕ μέσω διαβουλεύσεων στις οποίες θα συμμετάσχουν όλα τα κράτη-μέλη και όχι μόνο η “ελίτ των Βρυξελλών”, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά στο άρθρο της. Ο Εμανουέλ Μακρόν είχε προτείνει μία “ευρωπαϊκή διάσκεψη” με στόχο την πρόταση αλλαγών για το πολιτικό εγχείρημα της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της αναθεώρησης των συνθηκών.

Δομίνα Διαμαντοπούλου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα