back to top
24.8 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

24.8 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Η Boeing ετοιμάζει αναβάθμιση λογισμικού – αναστολή πτήσεων 737 Max 8 ανά τον πλανήτη

Διαβάστε επίσης

Αξιόπλοο ήταν το Boeing 737 Max 8 της Ethiopian Airlines που συνετρίβη, ενώ εκτελούσε το δρομολόγιο Αντίς Αμπέμπα-Ναϊρόμπι, και κόστισε τη ζωή σε 157 ανθρώπους, σύμφωνα με την ανεξάρτητη ρυθμιστική αρχή των αεροπορικών συγκοινωνιών των ΗΠΑ. Απαιτούνται, εντούτοις αλλαγές στον σχεδιασμό του συγκεκριμένου τύπου αεροσκαφών από την εταιρία οι οποίες θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί έως τον Απρίλιο.

Πρόκειται για το δεύτερο αεροσκάφους αυτού του τύπου που συνετρίβη μερικά μόλις λεπτά μετά την απογείωσή του. Στα τέλη Οκτωβρίου άλλοι 189 άνθρωποι είχαν χάσει τη ζωή τους, όταν αεροσκάφος της Lion Air του ιδίου τύπου έπεσε στη θάλασσα της Ιάβας.

Αναστολή χρήσης του 737 Max 8

Εν τω μεταξύ, αναστέλλεται η χρήση των Max 8 ανά τον κόσμο. Η αρχές πολιτικής αεροπορίας της Σινγκαπούρης, της Κίνας και της Ινδονησίας απαγόρευσαν τη χρήση τους, ενώ και τα επτά αεροσκάφη αυτού του τύπου της GOL, μίας από τις μεγαλύτερες αεροπορικές εταιρίες της Βραζιλίας, για την ώρα δεν εκτελούν πτήσεις. Η Ένωση Πιλότων Επιβατικών Αεροσκαφών της Αργεντινής κάλεσε τα μέλη της να μην πραγματοποιούν δρομολόγια με Max 8.

Άμεση αναβάθμιση λογισμικού, επανεκπαίδευση πληρωμάτων

Χθες το βράδυ, η Boeing επιβεβαίωσε ανακοίνωση της Ομοσπονδιακής Διοίκησης Αεροπορίας των ΗΠΑ (FAA),ότι “τις επόμενες εβδομάδες θα προχωρήσει σε αναβάθμιση του λογισμικού του στόλου της“.Παράλληλα, η εταιρία επεσήμανε ότι εδώ και αρκετούς μήνες αναπτύσσει “μία εξελιγμένη έκδοση του λογισμικού ελέγχου πτήσης του 737 Max, η οποία είναι σχεδιασμένη, ώστε ένα ήδη ασφαλές σκάφος να γίνει ακόμη ασφαλέστερο“.

Η FAA, επιπλέον, ανακοίνωσε ότι η Boeing “σκοπεύει να αναβαθμίσει τα κριτήρια εκπαίδευσης των πιλότων και τα εγχειρίδια του πληρώματος των αεροσκαφών, προκειμένου να καλύπτονται οι ανάγκες που θα προκύψουν από τις αλλαγές στον σχεδιασμό του λογισμικού”.

Η Αρχή Πολιτικής Αεροπορίας του Ηνωμένο Βασιλείου προχώρησε σε απαγόρευση των πτήσεων αεροσκαφών τύπου 737 Max της Boeing από τον εναέριο χώρο του. Πέντε αεροσκάφη αυτού του τύπου εκτελούν πτήσεις στη χώρα, ενώ αναμένεται να ενταχθεί στον στόλο και ένα έκτο αυτή την εβδομάδα.

Η Eυρωπαϊκή Aρχή Aσφαλείας Pτήσεων (EASA) ανακοίνωσε ότι άμεσα θα δημοσιευθούν στην ιστοσελίδα της όλες οι απαραίτητες πληροφορίες σχετικά.

Ολοκλήρωση της έρευνας, συμπεράσματα μετά

“Να ανακοινωθούν τα αποτελέσματα της έρευνας που διενεργείται για την πολύνεκρη συντριβή του αεροσκάφους της Ethiopian Airlines πριν να εξαχθεί οποιοδήποτε συμπέρασμα για το δυστύχημα ή το αεροσκάφος”, ζήτησε ο Αλεξάντρ ντε Ζινιάκ, γενικός διευθυντής της Διεθνούς Ένωσης Αεροπορικών Μεταφορών.

Καταρρέουν οι μετοχές της Boeing

Την ίδια ώρα, οι μετοχές της Boeing κατακρημνίζονται, με τις απώλειες να ανέρχονται σε περίπου 30 δις δολάρια.

Κάποιοι συνεχίζουν να εμπιστεύονται την εταιρία

Κάποιες αεροπορικές εταιρίες εξέφρασαν ευθέως την εμπιστοσύνη τους στα 737 Μax 8. “Ως προς το παρόν δεν υπάρχουν στοιχεία για τα αίτια του δυστυχήματος πέραν των δημοσιευμάτων. Έχουμε απόλυτη εμπιστοσύνη στα αεροσκάφη και τα πληρώματά μας”, σύμφωνα με ανακοίνωση της American Airlines, στην οποία διευκρινίζεται ότι η εταιρία θα συνεχίσει να παρακολουθεί στενά την έρευνα που διενεργείται για τα αίτια της συντριβής.

Και η Norwegian ανακοίνωσε ότι θα συνεχίσει να χρησιμοποιεί κανονικά τα 18 αεροσκάφη 737 Max 8 του στόλου της, ενώ η Icelandair, με τρία αεροσκάφη αυτού του τύπου, ανακοίνωσε ότι δεν πρόκειται να προχωρήσει σε αλλαγές εξαιτίας των πρόσφατων γεγονότων, θα παρακολουθεί, ωστόσο, προσεκτικά τις εξελίξεις.

Δομίνα Διαμαντοπούλου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα