back to top
21.2 C
Athens
Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

21.2 C
Athens
Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

Απόψε στις 21.00 η ψηφοφορία για το Βrexit

Διαβάστε επίσης

Μία τελευταία προσπάθεια να σώσει τη συμφωνία της για το Brexit πραγματοποιεί απόψε η Τερέζα Μέι στη Βουλή των Κοινοτήτων. Μιλώντας νωρίτερα ενώπιον των βουλευτών, η Μέι προειδοποίησε εκ νέου πως εάν η συμφωνία της απορριφθεί, υπάρχει κίνδυνος η Βρετανία να μην φύγει ποτέ από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Προειδοποιήσεις και από την Ευρώπη, με τελευταία αυτή του Αντιπροέδρου της Κομισιόν, Γίρκι Κατάινεν, που είπε ότι αν απορριφθεί η συμφωνία, τότε θα χρειαστεί να “δέσουμε τις ζώνες ασφαλείας μας” γιατί θα βρεθούμε πιο κοντά στο ενδεχόμενο ενός  σκληρού brexit.

“Προσπάθησε να δείξει δυναμισμό και σε κάποιες στιγμές χιούμορ, για να ελαφρύνει την ατμόσφαιρα,” αναφέρουν τα βρετανικά μέσα ενημέρωσης. Η συζήτηση στη Βουλή των Κοινοτήτων θα συνεχιστεί τις επόμενες ώρες και στις 21.00 ώρα Ελλάδος αναμένεται η ψηφοφορία. Ο πρόεδρος της Βουλής, Τζόν Μπέρκοου δεν επέλεξε καμία από τις τροπολογίες που κατατέθηκαν προς ψήφιση, οπότε η διαδικασία θα είναι σύντομη.

Ωστόσο οι πιθανότητες είναι εξαιρετικά περιορισμένες, μετά και την αρνητική γνωμοδότηση του Γενικού Εισαγγελέα του Ηνωμένου Βασιλείου, Τζέφρι Κοξ, σύμφωνα με την οποία οι νομικά δεσμευτικές διαβεβαιώσεις της Ε.Ε. δεν περιορίζουν τους κινδύνους για τη χώρα από το backstop.

«Ο κίνδυνος για όσους από εμάς θέλουμε να ανταποκριθούμε με επιτυχία, να έχουμε πίστη στον βρετανικό λαό και να ανταποκριθούμε στην ψήφο του για το Brexit, είναι ότι εάν αυτή η συμφωνία δεν περάσει σήμερα, εάν καταψηφιστεί αυτή η συμφωνία, τότε το Brexit θα μπορούσε να χαθεί» είπε χαρακτηριστικά. Προειδοποίησε δε ότι ένα no deal, δηλαδή έξοδος χωρίς συμφωνία θα έθετε σε κίνδυνο την ενότητα του Ηνωμένου Βασιλείου.

Παράλληλα υπoγράμμισε πως μία επέκταση του Άρθρου 50 για την έξοδο, δηλαδή μία αναβολή του Brexit, όχι μόνο δεν θα έλυνε τα προβλήματα, αλλά θα έδινε τον έλεγχο της όλης διαδικασίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Όσον αφορά στο ενδεχόμενο δεύτερου δημοψηφίσματος, δεν το απέκλεισε, αλλά αναρωτήθηκε: «Πού θα πηγαίναμε με ένα νέο δημοψήφισμα;», για να δώσει η ίδια την απάντηση: «Ενδεχομένως να χρειαζόμασταν και ένα τρίτο δημοψήφισμα για να αποφασίσουμε».

Αφού μελέτησε το νέο κείμενο, ο γενικός εισαγγελέας κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο νομικός κίνδυνος από το backstop παραμένει για τη Βρετανία, γεγονός που αναμένεται να καθορίσει τη στάση των «σκληρών» του Brexit στην αποψινή κρίσιμη ψηφοφορία.

«Ο νομικός κίνδυνος παραμένει», καταλήγει ο Κοξ για να εξηγήσει ευθύς αμέσως ότι το Ηνωμένο Βασίλειο δεν θα έχει τα διεθνή νόμικά μέσα για να αποχωρήσει από τις ρυθμίσεις του Πρωτοκόλλου. «Ωστόσο, ο νομικός κίνδυνος παραμένει αμετάβλητος ότι εάν, όχι λόγω της εμφανούς αποτυχίας όποιας εκ των δύο πλευρών αλλά απλώς λόγω δυσεπίλυτων διαφορών, η κατάσταση δεν αρθεί, το Ηνωμένο Βασίλειο…δεν θα έχει διεθνώς νόμιμα μέσα για να αποχωρήσει από τις ρυθμίσεις του Πρωτοκόλλου, εκτός κι αν υπάρξει συμφωνία», τονίζει.

Η άποψή του φέρει ιδιαίτερη βαρύτητα για τους ευρωσκεπτικιστές του Συντηρητικού Κόμματος, αλλά και για τους σκληροπυρηνικούς Brexiters εν γένει, τη γνώμη των οποίων παλεύει να αντιστρέψει η Βρετανίδα πρωθυπουργός προκειμένου να περάσει τη συμφωνία αποχώρησης για το Brexit.

Το μεγαλύτερο αγκάθι στη συμφωνία αποχώρησης βρίσκεται στο λεγόμενο backstop, το οποίο θέτουν οι Βρυξέλλες ως προϋπόθεση για την αποφυγή των σκληρών συνόρων. Μετά την ιστορική ήττα της με 230 ψήφους, στην ψηφοφορία του Ιανουαρίου, η Βρετανίδα πρωθυπουργός, δεσμεύτηκε να εξασφαλίσει  έναν μονομερή μηχανισμό εξόδου από το backstop, ένα χρονικό όριο ή την αντικατάστασή του με μια εναλλακτική ρύθμιση.

Το νέο κείμενο εγγυάται «ότι η Ε.Ε. δεν θα μπορεί να ενεργήσει με σκοπό να εφαρμόσει το backstop επ’ αόριστον» τόνισε η Μέι στην κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν με τον Γιούνκερ στο Στρασβούργο, όπου συνεδριάζει αυτή την εβδομάδα το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

 

Αθηνά Κορλίρα

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα