back to top
23 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

23 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

«Καμπανάκι» υπερτουρισμού για Πελοπόννησο και Ιόνιο

Διαβάστε επίσης

Νέα προειδοποίηση από το Ευρωκοινοβούλιο για περιοχές της χώρας μας, που κινδυνεύουν από τις επιπτώσεις τους υπερτουρισμού, τη στιγμή που διεθνής έρευνα επισημαίνει ότι οι τουρίστες γυρίζουν την πλάτη στους προορισμούς, που πλήττονται από το φαινόμενο.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει η μελέτη «Υπερτουρισμός: Αντίκτυπος και Πιθανές Λύσεις» του Ευρωκοινοβουλίου, η Πελοπόννησος και νησιά του Ιονίου κινδυνεύουν από τον υπερτουρισμό και χαρακτηρίζονται ως «επικίνδυνες ζώνες» μαζί με περιοχές, όπως η Βαλένθια και η Ανδαλουσία στην Ισπανία, Languedoc-Roussillon και Bourgogne στη Γαλλία, το Τρέντο στην Ιταλία, η Μαδέρα και το Αλγκάρβε στην Πορτογαλία.

Η έκθεση, που έχει βάλει στο «μικροσκόπιό» της 41 τουριστικούς προορισμούς σε όλη την Ευρώπη, καταλήγει στο συμπέρασμα, ότι η αποφυγή του υπερ-τουρισμού απαιτεί ειδικές πολιτικές που προκύπτουν από τη συνεργασία του τουριστικού καλάδου με φορείς χάραξης πολιτικής.

Ακόμη προειδοποιεί, ότι η μαζική συγκέντρωση ανθρώπων αντιμετωπίζεται από τη βιομηχανία ως κάτι που εμποδίζει τη συνεχιζόμενη ανάπτυξη, η εξάπλωση του φαινόμενου μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια της αυθεντικότητας και κρύβει κινδύνους για την ελκυστικότητα των προορισμών στο μέλλον, ενώ η ανεξέλεγκτη ανάπτυξη του τουρισμού μπορεί να προκαλέσει ζημιά στα τοπία, την ποιότητα του περιβάλλοντος, αλλά και των συνθηκών διαβίωσης προκαλώντας οικονομικές ανισότητες και κοινωνική απομόνωση.

Οι ισχυρότεροι δείκτες υπερ-τουρισμού είναι…
– η πυκνότητα του τουρισμού (διανυκτερεύσεις ανά τ. χλμ.) και η έντασή του (διανυκτερεύσεις ανά κάτοικο)
– το μερίδιο δυναμικότητας κλινών της Airbnb
– Το μερίδιο του τουρισμού στο τοπικό ΑΕΠ
– Οι αεροπορικές αφίξεις σε σχέση με τον αριθμό των κατοίκων και
– Η εγγύτητα με αεροδρόμια, λιμάνια κρουαζιέρας και μνημεία πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO

Την ίδια ώρα διεθνής έρευνα, που εκπονήθηκε από την Travelzoo και την ITB δείχνει ότι το 69% των ταξιδιωτών θεωρούν την προστασία του περιβάλλοντος από τον υπερ-τουρισμό ένα σημαντικό ζήτημα με αποτέλεσμα όλο και περισσότεροι να προσανατολίζονται σε εναλλακτικές επιλογές προορισμών για να αποφύγουν ή να μην εντείνουν το πρόβλημα του υπερ-τουρισμού.

Η έρευνα έγινε μεταξύ 8.000 καταναλωτών από Καναδά, Κίνα, Γαλλία, Γερμανία, Ιαπωνία, Ισπανία, Ην. Βασίλειο και ΗΠΑ, που κατέθεσαν την άποψή τους για τον υπερτουρισμό και παρουσιάστηκε στην έκθεση ΙΤΒ του Βερολίνου.

Σύμφωνα με την έρευνα το 52% των καταναλωτών ανησυχούν πιο πολύ για τις επιπτώσεις σε γειτονιές και υποδομές παρά για την υποβάθμιση της ταξιδιωτικής τους εμπειρίας.
Το 65% δηλώνει ανοικτό για ταξίδια τη χαμηλή σεζόν και το 43% θέλει να στηρίξει τοπικά brand, τοπικές μικρές επιχειρήσεις και τοπική κουλτούρα.

Παράλληλα φέρονται διατεθειμένοι να πληρώσουν αυξημένο κόστος ταξιδού αρκεί να συμβάλλουν στην αντιμετώπιση του υπερτουρισμού. Το 76% των Γερμανών, το 69% των Γάλλων και το 61% των Ισπανών θα πλήρωναν από 100 έως και 300 ευρώ επιπλέον για να αποφύγουν προορισμούς με πολύ τουρισμό.

Aκόμη το 42% των Ιαπώνων θα κατέβαλλε παραπάνω μέχρι και 30.000 Γιεν, το 41% των Καναδών 500 δολάρια, το 31% των Κινέζων 4.000 Γουάν, το 28% των Βρετανών 500 λίρες και το 19% των Αμερικανών 1.000 δολάρια.

Νεκτάριος Ανδριόπουλος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα