back to top
23 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

23 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

SOS για τους δημόσιους υπαλλήλους στην Σαντορίνη

Διαβάστε επίσης

Η αδυναμία εύρεσης στέγης των δημοσίων υπαλλήλων στη Σαντορίνη, λόγω των υψηλών ενοικίων και της ραγδαίας επέκτασης του Airbnb, έρχεται ξανά στο προσκήνιο, λίγο πριν την έναρξη της τουριστικής περιόδου.

Οι ιδιωτικές επιχειρήσεις και τα ξενοδοχεία διατηρούν σταθερά νοικιασμένα ακίνητα για το προσωπικό που απασχολούν κατά την τουριστική περίοδο, γεγονός το οποίο σε συνδυασμό με την πρόσφατη δημοφιλία της πλατφόρμας εκμίσθωσης ακινήτων Αirbnb και τη δυνατότητα που δίνει στους ιδιοκτήτες να διαθέσουν τα σπίτια τους προς ενοικίαση με ημερήσια χρέωση, καθιστά ιδιαίτερα δύσκολο το να μπορέσει ένας δημόσιος υπάλληλος να βρει και νοικιάσει ένα αξιοπρεπές σπίτι σε προσιτή τιμή, καθώς οι ιδιοκτήτες προτιμούν για λόγους κέρδους τη χρέωση ανά ημέρα, που τους προσφέρει η διαδικτυακή πλατφόρμα.

Το πρόβλημα γίνεται εντονότερο την άνοιξη και βεβαίως το καλοκαίρι καθώς και το τελευταίο κεραμίδι του νησιού διατίθεται για τους τουρίστες.

Αν και κατά την διάρκεια του χειμώνα έγιναν προσπάθειες από τους επιχειρηματίες του τουρισμού σε συνεργασία με τους δήμους, ώστε να βρεθεί λύση στην στέγαση των εργαζομένων, εντούτοις λίγο πριν την έναρξη της τουριστικής περιόδου, δάσκαλοι, νοσηλευτές, γιατροί και πυροσβέστες που βρίσκονται στο νησί, ειδοποιήθηκαν να παραδώσουν έως το τέλος Απριλίου τα σπίτια που διαμένουν.

Η «έξωση» από τα ενοικιαζόμενα σπίτια, οδηγεί σε απόγνωση τους δημοσίους υπαλλήλους της Σαντορίνης, οι οποίοι δεν αποκλείεται και φέτος τα καλοκαίρι να κατασκηνώσουν σε αντίσκηνα, αλλά και στα αυτοκίνητα τους όπως έγινε και το περασμένο καλοκαίρι.

Ε.Ε: Η Σαντορίνη δεν αντέχει τόσους τουρίστες

Τα θέμα του υπερτουρισμού της Σαντορίνης και των επιπτώσεων που έχει στους κατοίκους και τους εργαζόμενους του νησιού απασχολεί και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Σε έκθεση που έγινε για λογαριασμό της TRAN Committee του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου γίνεται ειδική αναφορά στον πολλαπλασιασμό των βραχυπρόθεσμων μισθώσεων της Airbnb στη Σαντορίνη.
Αυτές έχουν «σοβαρές οικονομικές συνέπειες για τους κατοίκους και τους εποχικούς εργαζομένους, καθώς η Airbnb καθιστά πιο προσοδοφόρο τη μίσθωση ακινήτων το βράδυ στους τουρίστες αντί για κάθε μήνα στους εργαζομένους που αγωνίζονται να βρουν οικονομικά προσιτά μέρη για να ζήσουν». Γνωστό και ως «crowd out» το φαινόμενο σημαίνει πως το τοπικός ιστός αλλοιώνεται, καθώς κάτοικοι φεύγουν από τα σπίτια τους για να τα νοικιάσουν και εργαζόμενοι αναγκάζονται να ζουν σε άθλιες συνθήκες μέσα σε πρόχειρα παραπήγματα. Αυξάνεται έτσι και η πίεση για νέα δόμηση σε έναν ήδη κορεσμένο πολεοδομικά πεπερασμένης έκτασης τόπο.

Πάντως οι συγγραφείς της έκθεσης αποδίδουν σημαντικές ευθύνες στις ελληνικές αρχές και ειδικά στην κεντρική κυβέρνηση, όχι μόνον για τη διαχείριση αλλά και για τη δημιουργία του προβλήματος του υπερτουρισμού στη Σαντορίνη, δηλαδή του κορεσμού του προορισμού και της αλλοτρίωσης του χαρακτήρα του και του κοινωνικού ιστού του από την ανεξέλεγκτη καθημερινή ροή δεκάδων χιλιάδων τουριστών.

Χριστιάννα Κούσιου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα