back to top
18.2 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

18.2 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Αμερικανοί-Γερμανοί: διαφορετικές απόψεις, κοινές ανησυχίες

Διαβάστε επίσης

ΗΠΑ. Γερμανία. 4.500 ερωτηθέντες. Το αποτέλεσμα: Αμερικανοί και Γερμανοί διαφωνούν σε σε πολλά, αλλά, παράλληλα, έχουν πιο πολλά κοινά από όσο ενδεχομένως να νομίζουν, παρά την ένταση στις σχέσεις Ουάσινγκτον-Βερολίνου.

Το ανεξάρτητο Κέντρο Ερευνών Pew που έχει την έδρα του στην Ουάσινγκτον και το μη κερδοσκοπικό Ίδρυμα Körber με έδρα στο Αμβούργο διενήργησαν για μία ακόμη φορά από κοινού έρευνα με θέμα τις διατλαντικές σχέσεις και πιο συγκεκριμένα τις σχέσεις ΗΠΑ-Γερμανίας. Η έρευνα διεξήχθη τον Σεπτέμβριο και δημοσιεύτηκε τώρα.

Διαφωνίες σε διμερείς σχέσεις, μεταναστευτικό

Τα συμπεράσματα της μελέτης δείχνουν ότι σε πολλά θέματα οι δύο λαοί έχουν εντελώς διαφορετική αντίληψη. Αυτό είναι σαφές στην περίπτωση των διμερών σχέσεων: Μόλις το 24% των Γερμανών πιστεύει ότι η Γερμανία διατηρεί καλές σχέσεις με τις ΗΠΑ. Το 2017, το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 42%. Αντιθέτως, επτά στους δέκα Αμερικανούς αποτιμούν θετικά τη σχέση τους με τους Γερμανούς.

Και στο ζήτημα της μετανάστευσης παρατηρείται αντίστοιχη απόκλιση. Σχεδόν το 60% των Γερμανών δηλώνει ότι θέλει λιγότερο ή καθόλου μετανάστες στη χώρα του, δεδομένης της πολιτικής των ανοιχτών θυρών που υιοθετήθηκε το φθινόπωρο του 2015. Στις ΗΠΑ αυτό το ποσοστό πέφτει στο 50%, παρά την σκληρή ρητορική του Ντόναλντ Τραμπ εναντίον των μεταναστών.

Κοινές ανησυχίες για κυβερνοεπιθέσεις, τρομοκρατία, κλίμα, οικονομία

Υπάρχουν, όμως, και πολλές ομοιότητες μεταξύ Γερμανών και Αμερικανών, κυρίως στο πεδίο των “παγκόσμιων απειλών“, όπως είναι οι κυβερνοεπιθέσεις, η αντιμετώπιση του αυτοαποκαλούμενου Ισλαμικού Κράτους και η κλιματική αλλαγή. Και οι δύο λαοί εκτιμούν ότι αυτές είναι οι τρεις μεγαλύτερες απειλές.

Παράλληλα, ανησυχούν εξίσου για την οικονομική κατάσταση του μέσου πολίτη. Περίπου το 50% τόσο των Αμερικανών όσο και των Γερμανών πιστεύει ότι η οικονομική κατάστασή τους είναι χειρότερη από το παρελθόν. Μόνο το 1/3 των ερωτηθέντων και στις δύο χώρες θεωρεί ότι η οικονομική του κατάσταση είναι καλύτερη.

Την ίδια ανησυχία έχουν οι δύο λαοί και για το μέλλον: περισσότεροι από τους μισούς ανησυχούν ότι η οικονομική κατάσταση των παιδιών τους θα είναι χειρότερη από τη δική τους. Μόνο το 1/3 πιστεύει ότι το οικονομικό μέλλον των παιδιών τους θα είναι καλύτερο από το δικό τους.

Η ένταση στις σχέσεις Ουάσινγκτον-Βερολίνου

Οι σχέσεις ΗΠΑ-Γερμανίας είναι τεταμένες από την ημέρα που ανέλαβε τα καθήκοντά του ο Ντόναλντ Τραμπ. Απτές αποδείξεις αυτής της έντασης αποτελούν οι αμερικανικοί δασμοί στα γερμανικά προϊόντα, οι πιέσεις που ασκεί ο αμερικανός πρόεδρος για την αύξηση της συνδρομής της Γερμανίας στον προϋπολογισμό του ΝΑΤΟ και η κριτική που ασκεί στην ενεργειακή εξάρτηση της Γερμανίας από την Ρωσία. Για την πλειοψηφία των Γερμανών η θετική εικόνα που είχε δημιουργήσει για τις ΗΠΑ ο Μπαράκ Ομπάμα έχει επί των ημερών του Τραμπ μετατραπεί σε αρνητική.

Δημοφιλής ο Τραμπ στην Εναλλακτική για τη Γερμανία, αντιδημοφιλής στα υπόλοιπα γερμανικά κόμματα

Υπάρχει, όμως, και μία εξαίρεση: οι οπαδοί της ακροδεξιάς Εναλλακτικής για τη Γερμανία (AfD) είναι σε μεγάλο ποσοστό θετικά διακείμενοι προς τον αμερικανό πρόεδρο. Το 43% αυτών βλέπουν θετικά τις ΗΠΑ, ενώ το 1/4 έχει θετική εικόνα για τον Ντόναλντ Τραμπ προσωπικά.

Η εικόνα είναι εντελώς διαφορετική με τους οπαδούς των υπολοίπων κομμάτων στη Γερμανία. Μόλις το 6-8% υποστηρίζει την πολιτική του αμερικανού προέδρου.

Διαφορές Ρεπουμπλικανών-Δημοκρατικών

Διαφορές παρατηρούνται, ωστόσο, και εντός αμερικανικών συνόρων, μεταξύ Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικανών. Η μεγαλύτερη διαφορά εντοπίζεται στο θέμα των αμερικανικών δασμών που έχουν επιβληθεί στα προϊόντα που εισάγονται από την Γερμανία. Το μέτρο στηρίζουν πάνω από τα 2/3 των Ρεπουμπλικανών και μόλις 1/4 των Δημοκρατικών. Αντιθέτως, οι Δημοκρατικοί έχουν περισσότερη εμπιστοσύνη από ό,τι οι Ρεπουμπλικανοί στην ικανότητα της Άνγκελα Μέρκελ να παίρνει τις σωστές αποφάσεις σε παγκόσμιο επίπεδο.

Οι διαφορές των οπαδών των δύο κομμάτων αντικατοπτρίζονται και στην στάση τους έναντι των διεθνών εταίρων τους. Οι Δημοκρατικοί εν γένει ενδιαφέρονται περισσότερο για τη συνεργασία μαζί τους από ό,τι οι Ρεπουμπλικανοί. Και εδώ, εντούτοις, υπάρχει μία εξαίρεση: την ενίσχυση της συνεργασίας με την Ρωσία βλέπουν θετικά σαφώς περισσότεροι Ρεπουμπλικανοί από ό,τι Δημοκρατικοί.

Δομίνα Διαμαντοπούλου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα