back to top
17.1 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

17.1 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Ρένα Δούρου: “Επικίνδυνος ο υποψήφιος που μιλά για ΧΥΤΑ.Αγνοεί ότι βάσει ευρωπαικής οδηγίας τα σκουπίδια δεν πρέπει να θάβονται”

Διαβάστε επίσης

“Είναι επικίνδυνος ο υποψήφιος που μιλά για ΧΥΤΑ. Δεν γνωρίζει ότι βάσει ευρωπαικής οδηγίας δεν πρέπει να θάβονται τα σκουπίδια” δήλωσε η Περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου στον Αθήνα 9.84 και στην εκπομπή “Αυτοδιοίκηση.gr” με τον Χρίστο Βούζα
σε μια εφ όλης της ύλης συνέντευξη.

*ΓΙΑ ΤΟΝ ΧΥΤΑ ΦΥΛΗΣ

Η κα Δούρου είπε ότι:“Ο ΧΥΤΑ Φυλής έπρεπε να ήταν ήδη κλειστός τον Σεπτέμβριο 2014 και η Ψυττάλεια να μην υπάρχει. Προτεραιότητά μας είναι η επίσπευση υλοποίησης του Περιφερειακού Σχεδιασμού με τις χωροθετήσεις και τις μονάδες επεξεργασίας αποβλήτων και βιοαποβλήτων” και διαβεβαίωσε ότι όσο βρίσκεται η ίδια στο τιμόνι της Περιφέρειας Αττικής δεν θα προκληθούν κρίσεις στη διαχείριση απορριμάτων,διότι εφαρμόζονται οι αυστηρές ευρωπαικές οδηγίες.
Επίσης, αναφέρθηκε στις μεγάλες -όπως είπε- ανισότητες που υπάρχουν σε αυτό τον τομέα μεταξύ των Δήμων, με εξαιρέσεις τους Δήμους Βριλησσίων, Βάρης-Βουλιαγμένης και Κυθήρων που ακολουθούν τις ευρωπαικές οδηγίες. Οσο για τις χωροθετήσεις τόνισε πώς θα είναι σεβαστές οι ευρωπαικές οδηγίες και η χωροταξική δημοκρατία.

Οπως επεσήμανε η Περιφερειάρχης Αττικής: “Ουδέποτε είχα δεσμευθεί ότι με την εκλογή μου θα κλείσει ο ΧΥΤΑ Φυλής. Είχα πει ότι πρέπει να κλείσει και οφείλουμε να έχουμε έναν περιφερειακό σχεδιασμό διαχείρισης απορριμάτων εναρμονισμένο με τον αντίστοιχο ευρωπαικό. Τον αποκτήσαμε τον Δεκέμβριο του 2016 και φροντίσαμε να γίνει μέρος του εθνικού σχεδιασμού όπως και να εγκριθεί από την Κομισιόν. Κλείσαμε τις ανεξέλεγκτες χωματερές, χρηματοδοτήσαμε δύο ΧΥΤΙ σε Κύθηρα και Αντικύθηρα, υπάρχει πλέον περιφερειακός σχεδιασμός και για να κλείσει ο ΧΥΤΑ Φυλής θα πρέπει να έχουμε τις καινούργιες χωροθετήσεις, η ανακοίνωση των οποίων είναι θέμα ημερών. ΧΥΤΑ είναι εκεί που θάβονται τα σκουπίδια και ΧΥΤΙ οι χώροι εναπόθεσης των υπολειμμάτων, σε ένα ποσοστό 20% και αφού έχουν εκκαθαριστεί και ανακυκλωθεί τα σκουπίδια.”

*ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΡΑΓΩΔΙΕΣ ΣΕ ΜΑΝΔΡΑ ΚΑΙ ΜΑΤΙ ΚΑΙ ΤΙΣ ΕΥΘΥΝΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΩΛΕΙΑ 124 ΖΩΩΝ

Σε ερώτηση για τις απώλειες 124 ανθρώπων στις πλημμύρες της Μάνδρας και τις πυρκαγιές στο Μάτι, η κα Ρένα Δούρου απάντησε πως οι ανθρώπινες ζωές δεν αθροίζονται, δεν είναι αυτοκίνητα και τόνισε ότι έχει δηλώσει ξεκάθαρα ότι αναμφίβολα υπάρχει ευθύνη.Επισήμανε μάλιστα ότι πιστεύει πως οι πολιτικοί δεν πρέπει να τυγχάνουν επιεικούς μεταχείρισης από τη δικαιοσύνη, ούτε να είναι υπεράνω του νόμου.

“Δεν μπορεί να λέμε ότι έγιναν όλα καλά όταν μετράμε απώλειες ζωών και μεγάλες καταστροφές σε περιουσίες και δημόσιες δομές. Ηταν γραπτό και εκπεφρασμένο σε ΜΜΕ εξ αρχής. Υπάρχει ένα πλαίσιο ευθυνών, πίσω από το οποίο δεν κρύφτηκα. Υπάρχει ευθύνη που πρέπει να επιμεριστεί,ευθύνη του πολιτικού συστήματος, του Κράτους διαχρονική, άναρχη δόμηση, ελλιπής αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, αργός ρυθμός εκσυγχρονισμού των κρατικών δομών, όπως τα κωλύματα στην κατεδάφιση αυθαιρέτων”σημείωσε χαρακτηριστικά και διαβεβαίωσε: “Ως επικεφαλής της Περιφέρειας Αττικής στο πλαίσιο της επιχείρησης κατάσβεσης της δασικής πυρκαγιάς στο Μάτι, οι υπηρεσίες της Περιφέρειας των οποίων φέρω την πολιτική ευθύνη έπραξαν το καθήκον τους με βάση αδιάψευστα στοιχεία που έχουν κατατεθεί στα στάδια της διερεύνησης από πλευράς δικαιοσύνης.”
Αναφερόμενη στη περίπτωση της Μάνδρας η Περιφερειάρχης είπε: “Για τη Μάνδρα, ήταν η δική μας διοίκηση που ξεμπλοκάρισε το κρίσιμο θέμα διευθέτησης του ρέματος Αγίας Αικατερίνης,με την υπογραφή 8 Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης και 3 πραγματογνωμόνων του ΤΕΕ. Δεν βρήκαμε μελέτες στα συρτάρια μας όπως είπαν κάποιοι. Ελλειπαν η βασική κτηματολογική, τοπογραφική μελέτη, η μελέτη οριοθέτησης και υδραυλικών έργων. Εμείς ωριμάσαμε το έργο και προχωρήσαμε στις απαραίτητες ενέργειες. Τώρα τελειώνει αυτό το έργο, προυπολογισμού 11 δις από ίδιους πόρους της Περιφέρειας και περιλαμβάνει εργασίες διευθέτησης στους χειμάρρους Σούρες και Αγ. Αικατερίνης και όπως αναμένεται να παραδοθεί στους συμπολίτες μας αυτό το καλοκαίρι. Η διερεύνηση των αιτιών των εθνικών τραγωδιών -και όχι της Δούρου όπως έσπευσαν να πουν κάποιοι τηλε-εισαγγελείς- με έχει σημαδέψει σε προσωπικό επίπεδο, δεν έχει σχέση με τις υποθέσεις που σημαδεύουν σήμερα την επικαιρότητα και δεν πρέπει να συμψηφίζονται με ζητήματα διαφθοράς, δωροδοκίας και πρωτόδικες καταδίκες για άλλα θέματα σε πολιτικά πρόσωπα.”

*ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΑΡΑΙΤΗΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΥΠΗΡΞΑΝ, ΣΕ ΑΝΤΙΘΕΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΚΗΝΗ

“Στην περίπτωση της Μάνδρας προσήλθαμε στην Εισαγγελία του ΑΠ για να αναλάβουμε ακόμη και δικαστικές ευθύνες-αν υπάρχουν- και έχουμε δύο πορίσματα που εξηγούν ότι οι υπηρεσίες της Περιφέρειας Αττικής λειτούργησαν ως όφειλαν. Αρα, βεβαίως, αβελτηρία, αδράνεια υπηρεσιακού, ανάληψη πολιτικής ευθύνης από την προισταμένη πολιτική αρχή, αλλά αν δεν υπάρχει αδράνεια και αβελτηρία υπηρεσιακών παραγόντων ποια είναι η ευθύνη που πρέπει να αναλάβει η πολιτική προιστάμενη αρχή; Είτε είναι ο Περιφερειάρχης είτε ο Αντιπεριφερειάρχης. Δεν είναι σύνηθες ένα πολιτικό πρόσωπο αντί να αρχίσει την καραμέλα της πολιτικής δίωξης να προσέρχεται να βοηθήσει την δικαστική έρευνα για απόδοση ευθυνών. Να δούμε το θεσμικό πλαίσιο εξ αρχής γιατί είναι ένα πλαίσιο με αρμοδιότητες ενοχής για τους Περιφερειάρχες, που είναι περισσότερο ευάλωτοι επειδή δεν έχουν ασυλία. Δεν έχουν γίνει επαρκή βήματα και ήταν μια προσωπική δικαίωση όταν στο υπουργικό Συμβούλιο στα τέλη Αυγούστου, ο ίδιος ο Πρωθυπουργός έκανε λόγο για ανάγκη να κερδηθεί ο χαμένος χρόνος με διοικητικές μεταρρυθμίσεις χωρίς δημοσιονομικό κόστος.Δεν με τρομάζει ο επιμερισμός ευθυνών και το έχω αποδείξει εμπράκτως.”

Ερωτηθείσα για τον απολογισμό για της θητείας της στην Περιφέρεια Αττικής, απάντησε:”Κάναμε πιο ορατό τον θεσμό της Περιφέρειας, που χρονολογείται από το 2010 και ήταν σχεδόν αόρατος για τους περισσότερους συμπολίτες μας μέχρι το 2014.Η περιφέρεια Αττικής βρέθηκε στις Βρυξέλλες και στο γραφείο του Προέδρου της Κομισιόν κ.Γιούνκερ, στο γραφείο του κυβερνήτη της Ν.Υόρκης, λύνει προβλήματα όπως το παραλιακό μέτωπο την Αττική Ριβιέρα και τη διαχείριση των απορριμάτων.Επίσης παρεμβαίνει στον πολιτισμό και στα ζητήματα επιχειρηματικότητας με ανοικτά 327 εργοτάξια αυτή τη στιγμή και έναν προυπολογισμό δύοδισ ευρώ. Σταθήκαμε στο πλευρό των συμπολιτών μας και στους 66 Δήμους της Αττικής, με την πρωτοβουλία “Ρεύμα για όλους”, σε περιόδους που δεν είχαν την πολυτέλεια να ανάψουν θερμοσίφωνα.“

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα