back to top
14.9 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

14.9 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Αφαίρεση υπηκοότητας για γερμανούς μαχητές του αυτοαποκαλούμενου Ισλαμικού Κράτους

Διαβάστε επίσης

Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Γερμανίας κατέληξε σε συμφωνία η οποία προβλέπει να αφαιρείται από τους Γερμανούς τρομοκράτες που δρουν στο εξωτερικό και έχουν διπλή υπηκοότητα η γερμανική.

Τι προβλέπει η συμφωνία

Προσχέδιο της συμφωνίας του ομοσπονδιακού υπουργού Εσωτερικών, Χορστ Ζεεχόφερ, και της υπουργού Δικαιοσύνης, Καταρίνα Μπάρλεϊ δημοσιεύτηκε στα γερμανικά Μέσα. Εκτός από τη διπλή υπηκοότητα και τη δράση εκτός γερμανικών συνόρων, μία τρίτη προϋπόθεση είναι οι μαχητές τρομοκρατικών οργανώσεων να είναι άνω των 18 ετών.

Όρος της κυβερνητικής συμφωνίας

Η συζήτηση για έναν τέτοιο νόμο είχε ξεκινήσει στη Γερμανία από το 2014. Στην κυβερνητική συμφωνία μεταξύ της Ένωσης Χριστιανοδημοκρατών/Χριστιανοκοινωνιστών και των Σοσιαλδημοκρατών περιλαμβάνεται μία αντίστοιχη ρύθμιση. “Θα συμπεριλάβουμε μία νέα ρύθμιση αναφορικά με την στέρηση υπηκοότητας, σύμφωνα με την οποία Γερμανοί, οι οποίοι έχουν και δεύτερη υπηκοότητα, θα χάνουν τη γερμανική, εάν αποδεικνύεται ότι συμμετέχουν σε δραστηριότητες τρομοκρατικών οργανώσεων στο εξωτερικό“.

Ο νόμος δεν θα έχει αναδρομική ισχύ

Στην πράξη, ο νέος νόμος δύσκολα μπορεί να εφαρμοστεί στις περιπτώσεις γερμανών τρομοκρατών που βρίσκονται αυτή τη στιγμή στη Συρία ή το Ιράκ. Αυτό γιατί, σύμφωνα με εκτιμήσεις νομικών, ισχύει η “απαγόρευση αναδρομικότητας”, επομένως, ο νόμος μπορεί να εφαρμοστεί μόνο στις περιπτώσεις Τζιχαντιστών οι οποίοι θα ενταχθούν σε τρομοκρατική οργάνωση στο μέλλον.

Αυτή τη στιγμή, περί τους 70 Ισλαμιστές από τη Γερμανία, οι οποίοι τα προηγούμενα χρόνια είχαν ενταχθεί στο αυτοαποκαλούμενο Ισλαμικό Κράτος, βρίσκονται υπό κράτηση στη Βόρεια Συρία, το Ιράκ, την Τουρκία και την Ελλάδα. Ανάμεσά τους, περισσότεροι από δέκα άνδρες και γυναίκες με διπλή υπηκοότητα, μία εκ των οποίων γερμανική. Δεν είναι δυνατή η αφαίρεση της υπηκοότητας από αυτούς.

Η απαίτηση Τραμπ

Η τύχη των Τζιχαντιστών βρίσκεται στο επίκεντρο του παγκόσμιου ενδιαφέροντος τις τελευταίες ημέρες. Ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ απαίτησε από τα ευρωπαϊκά κράτη να επαναπατριστούν και να δικαστούν περισσότεροι από 800 μαχητές του αυτοαποκαλούμενου Ισλαμικού Κράτους.

Δομίνα Διαμαντοπούλου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +

spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα