back to top
20 C
Athens
Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

20 C
Athens
Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

Ο ΠΙΕΡ ΜΟΣΚΟΒΙΣΙ ΣΤΟΝ ΑΘΗΝΑ 9.84

Διαβάστε επίσης

Ο Γάλλος Επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί μίλησε στον Αθήνα 9.84 και τον Γιάννη Παπαγεωργίου. Η συνέντευξή του θα μεταδοθεί την Κυριακή 3/3, στις 12 το μεσημέρι, στην εκπομπή «Αθήνα-Βρυξέλλες». Ακολουθούν αποσπάσματα των δηλώσεών του.

«Δεν είμαστε μακριά»
Αναφερόμενος στις διαπραγματεύσεις ενόψει του eurogroup της 11ης Μαρτίου επεσήμανε: «Η πρόοδος που έχει σημειωθεί είναι σημαντική. Υπάρχουν δύο φάκελοι που πρέπει να αντιμετωπιστούν, η αποεπένδυση από τον λιγνίτη αφενός και αφετέρου η προστασία της πρώτης κατοικίας, τροποποίηση ή η αλλαγή του λεγόμενου νόμου Κατσέλη.
Σε αυτά τα δύο σημεία δεν είμαστε τόσο μακριά. Συνεργαζόμαστε με εποικοδομητικό πνεύμα. Νομίζω ότι αυτό (σ.σ. να φτάσουμε σε συμφωνία) είναι εφικτό με καλή θέληση και από τις δύο πλευρές. Μπορούμε και ελπίζω ότι θα το καταφέρουμε. Είναι προς το συμφέρον της Ελλάδας. Πρώτον, γιατί 1 δις ευρώ είναι… καλό να το πάρεις και επιπλέον -και αυτό είναι πιο σημαντικό- γιατί πρέπει να στείλουμε ένα σήμα που δίνεται στις αγορές, ότι η χώρα είναι αξιόπιστη.
Γνωρίζω ότι αυτές οι μεταρρυθμίσεις (σ.σ. που απομένουν) είναι πολύ απαιτητικές για την κυβέρνηση, το κοινοβούλιο, τη δημόσια διοίκηση. Απαιτείται πολλή δουλειά. Μπορούν επίσης να υπάρχουν διαφορετικές «εκδόσεις». Έχουμε δει πολλές προτάσεις που προέρχονται από την ελληνική Κυβέρνηση. Κάνουμε πρόοδο. Πρόκειται μια πρόοδο εργασίας. Δεν είμαστε πολύ μακριά από την «καλή έκδοση». Έχουμε λίγο χρόνο, αλλά δεν είναι κάτι που είναι ασυνήθιστο. Ελπίζω να το καταφέρουμε όπως πάντα προς όφελος της Ελλάδας.

Για την επόμενη Κυβέρνηση, η συζήτηση για τη φορολογική μεταρρύθμιση.
Στην ερώτηση, αν στο πλαίσιο της διεύρυνσης της φορολογικής βάσης η Κομισόν υποστηρίζει πλήρως τη ψηφισμένη για το επόμενο έτος μείωση του αφορολόγητου, ο κ. Μοσκοβίσι δήλωσε: «Θα ήθελα να επικεντρωθούμε στην 11η Μαρτίου. Το 2020 είναι… μετά το 2019 και εξ’ όσων γνωρίζω φέτος –δεν ξέρω ακριβώς πότε- θα διεξαχθούν εκλογές στη χώρα, αφού ολοκληρώνεται η εντολή της θητείας του Αλέξη Τσίπρα. Θα έχουμε την ευκαιρία να συζητήσουμε στο μέλλον».

Πρέπει οι νέοι να έχουν μέλλον στις χώρες τους.
Αναφερόμενος στον τρόπο με τον οποίο η Ελλάδα θα πρέπει να αντιμετωπίσει τις «υπερβολικές ανισορροπίες» ,με βάση την Έκθεση της Κομισιόν για τη χώρα, ο Γάλλος Επίτροπος δήλωσε: «Διαπιστώσαμε ότι υπάρχουν ανισορροπίες στην Ελλάδα, κάτι που δεν αποτελεί έκπληξη ,αφού το συναντήσαμε και στην Πορτογαλία ή την Κύπρο. Όταν μια χώρα είναι σε πρόγραμμα σημαίνει ότι πάσχει, βρίσκεται σε κρίση. Για την Ελλάδα γνωρίζουμε ότι αυτή η κρίση διήρκεσε περισσότερο και ήταν βαθύτερη από οπουδήποτε αλλού εντός της ΕΕ. Η πρόκληση είναι αρκετά απλή: Πώς να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας στη χώρα. Συμμετείχα στην Αθήνα σε ένα διάλογο με νέους πολίτες, φοιτητές από την Ελλάδα και από χώρες εκτός Ελλάδας. Όλοι πρέπει να έχουν μέλλον στις χώρες τους. Πρέπει να διερευνήσουμε όλες τις ευκαιρίες. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η συνέχιση των μεταρρυθμίσεων πρέπει να επιδιωχθεί. Ταυτόχρονα, πρέπει να καλλιεργήσετε την ικανότητα να προσελκύετε επενδυτές και να ηγηθείτε μία πολιτικής υπέρ της επιχειρηματικότητας, ώστε οι πολίτες αυτής της χώρας να μπορούν να εκμεταλλευθούν τις ευκαιρίες που η χώρα δημιουργεί”.

Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει μετακινηθεί
Σε ερώτηση αναφορικά με το πολιτικό προφίλ του σημερινού ΣΥΡΙΖΑ σε σχέση με το παρελθόν, δήλωσε: «Είναι θέμα του ΣΥΡΙΖΑ να αυτοπροσδιοριστεί. Εναπόκειται σε αυτόν να δηλώσει σε ποια πολιτική ομάδα θα ανήκει στο μελλοντικό Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Αν είμαι καλά ενημερωμένος, σήμερα είναι κάπου ενδιάμεσα. Είναι μέλος του Gue, το οποίο είναι το ακροαριστερό (far left) κόμμα αλλά ο Αλέξης Τσίπρας, όταν έρχεται στις Βρυξέλλες για το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, παρακολουθεί την Σύνοδο με τους Ευρωπαίους ηγέτες από τo PES. Αυτό αποδεικνύει ότι έχουν μετακινηθεί. Εναπόκειται σε αυτούς να αποφασίσουν προς τα πού να μετακινηθούν στο μέλλον».

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα