back to top
21.2 C
Athens
Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

21.2 C
Athens
Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

Κόντρα κυβέρνησης – δανειστών για τις 120 δόσεις στην εφορία

Διαβάστε επίσης

Νέα διαμάχη προέκυψε τελευταία μεταξύ κυβέρνησης και τεχνικών κλιμακίων των δανειστών με αφορμή το εύρος και την έκταση εφαρμογής της νέας έκτακτης ρύθμισης εξόφλησης ληξιπρόθεσμων χρεών σε έως 120 μηνιαίες δόσεις που σχεδιάζει να νομοθετήσει το υπουργείο Οικονομικών για τη διευκόλυνση των 4 εκατομμυρίων οφειλετών στην εφορία.

Η νέα αυτή ρύθμιση που αναμένεται να τεθεί σε ισχύ από τον ερχόμενο Απρίλιο, και αφού προηγηθεί τον Μάρτιο η ρύθμιση των έως 120 δόσεων για περίπου 900.000 οφειλέτες των ασφαλιστικών ταμείων, έχει οδηγήσει σε ανοιχτή σύγκρουση την κυβέρνηση με τους δανειστές οι οποίοι ζητούν η ρύθμιση να περιοριστεί μόνον στους μεσαίους και μεγάλους οφειλέτες, και συγκεκριμένα σε περίπου 300.000 οφειλέτες με χρέη στην εφορία άνω των 10.000 ευρώ, από το σύνολο των 4 εκατομμυρίων οφειλετών.

Οι δανειστές

Οι δανειστές ζητούν η νέα έκτακτη ρύθμιση οφειλών να περιοριστεί σε λίγους κι αυτό ώστε να μην πληγεί η κουλτούρα πληρωμών, και κυρίως αυτή να μην εκληφθεί ως επιβράβευση όσων δεν καταβάλουν εμπρόθεσμα τις φορολογικές τους υποχρεώσεις.

Το ΥΠΟΙΚ

Από την πλευρά του το υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζει, και πιθανόν να θεσμοθετήσει μονομερώς, η νέα αυτή έκτακτη ρύθμιση οφειλών να ισχύσει για όλους και για τα υπόλοιπα δηλαδή 3.765.000 των οφειλετών (9 στους 10 οφειλέτες ) που έχουν ληξιπρόθεσμα χρέη μέχρι 10.000 ευρώ στην εφορία.

Στόχος της κυβέρνησης είναι οι έκτακτες ρυθμίσεις οφειλών προς την εφορία και προς τα ασφαλιστικά ταμεία, να δώσουν ανάσα στους φορολογούμενους και τις επιχειρήσεις. Σύμφωνα με το σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών στη ρύθμιση με έως και 120 δόσεις θα υπάρχουν κριτήρια προκειμένου να μην επιχειρήσουν να εκμεταλλευτούν τις ρυθμίσεις όσοι έχουν αλλά δεν θέλουν να πληρώσουν τις οφειλές τους.

Συγκεκριμένα η νέα ρύθμιση θα προβλέπει:

  • Ένταξη μισθωτών, ελεύθερων επαγγελματιών, επιχειρήσεων, συνταξιούχων, ανέργων , ακόμα και όσων έχουν κλείσει τα βιβλία των επιχειρήσεων τους.
  • Έως και 120 δόσεις ανεξάρτητα από το ύψος της οφειλής, με την ελάχιστη μηνιαία δόση να διαμορφώνεται στα 25 ευρώ.
  • Διαγραφή των προστίμων και προσαυξήσεων που έχουν επιβληθεί. Το ποσοστό του «κουρέματος» σε ορισμένες περιπτώσεις θα μπορεί να φτάσει έως και το 95%. Αντίθετα δεν θα προβλέπεται διαγραφή μέρους του ποσού της κύριας οφειλής.
  • Συγκεκριμένα εισοδηματικά κριτήρια προκειμένου να οριστεί η μορφή της ρύθμισης ατομικά στο κάθε φορολογούμενο και ο αριθμός των δόσεων(έως 120).
  • Ένταξη όλων των οφειλών που έχουν δημιουργηθεί έως και τις 31/12/2018,και υπό την προυπόθεση ότι ο οφειλέτης τηρεί στο ακέραιο τις τρέχουσες φορολογικές υποχρεώσεις του 2019.

Θάνος Πασχάλης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα