back to top
20.9 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

20.9 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Brexit: Οι τρεις δεσμεύσεις της Μέι και οι επιπτώσεις στην οικονομία

Διαβάστε επίσης

Την προοπτική της παράτασης του Άρθρου 50, ήτοι της αναβολής του Brexit, εφόσον η ανανεωμένη συμφωνία που θα φέρει στο βρετανικό κοινοβούλιο στις 12 Μαρτίου καταψηφιστεί για μία ακόμη φορά, έδωσε η Τερέζα Μέι.  Πρόκειται για την πρώτη μεγάλη υποχώρηση εκ μέρους της Βρετανίδας πρωθυπουργού, η οποία επιμένει όλους αυτούς τους μήνες ότι η χώρα θα αποχωρήσει κανονικά από την Ευρωπαϊκή Ένωση στις 29 Μαρτίου.

Έπειτα από ένα κρίσιμο υπουργικό συμβούλιο και υπό την πίεση νέων παραιτήσεων, αυτή τη φορά από το στρατόπεδο του Remain, η Μέι προχώρησε σε τρεις δεσμεύσεις ενώπιον των Βρετανών βουλευτών εχτές.

Πρώτον, να διεξαγάγει «μία σημαντική ψηφοφορία» για τη συμφωνία της αποχώρησης, στις 12 Μαρτίου. Δεύτερον, και εφόσον η συμφωνία καταψηφιστεί, να θέσει εκ νέου το ερώτημα στη Βουλή των Κοινοτήτων εάν εγκρίνει ένα Brexit χωρίς συμφωνία. Και τρίτον, και εφόσον οι βουλευτές επίσης καταψηφίσουν την αποχώρηση της χώρας από την Ένωση χωρίς συμφωνία, να θέσει στην κρίση τους (στις 14 Μαρτίου) μία μικρή παράταση του Άρθρου 50.

Η Μέι δεσμεύτηκε σε αυτό το χρονοδιάγραμμα. Επανέλαβε ωστόσο την αρχική της θέση ότι η καθυστέρηση δεν αποτελεί λύση επισημαίνοντας ότι τα περιθώρια είναι πολύ στενά λόγω των ευρωεκλογών.

«Ας είμαι σαφής. Δεν επιθυμώ παράταση του Άρθρου 50. Θα έπρεπε να είμαστε απόλυτα συγκεντρωμένοι στη συμφωνία και στην αποχώρηση στις 29 Μαρτίου. Μία παράταση μετά τα τέλη του Ιουνίου θα σήμαινε ότι η Βρετανία θα συμμετέχει στις ευρωεκλογές. Τι μήνυμα θα έστελνε αυτό στους 17 εκατομμύρια ανθρώπους και πλέον, οι οποίοι ψήφισαν υπέρ της αποχώρησης της χώρας από την Ε.Ε. πριν από τρία χρόνια», δήλωσε χαρακτηριστικά η Βρετανίδα πρωθυπουργός ξεκαθαρίζοντας ότι η όποια παράταση του Άρθρου 50 δεν μπορεί να είναι πέραν του τέλους του Ιουνίου.

Οι επιπτώσεις του Brexit στην οικονομία

Yψηλότερες τιμές σε τρόφιμα, σημαντικές καθυστερήσεις στο λιμάνι του Ντόβερ για αρκετούς μήνες μετά το Brexit, επιπλέον κόστος για τις επιχειρήσεις που εκτιμάται στα 13 δισεκατομμύρια λίρες, είναι μερικές από τις συνέπειες μίας αποχώρησης χωρίς συμφωνία, που περιλαμβάνονται στο έγγραφο που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα το υπουργείο για το Brexit.

Το έγγραφο αποτελεί περίληψη των εκτιμήσεων της κυβέρνησης για τις επιπτώσεις από μία αποχώρηση χωρίς συμφωνία, και είχε ζητηθεί από την πρώην βουλευτή του Συντηρητικού κόμματος, ‘Αννα Σούμπρι, η οποία εντάχθηκε στην «Ανεξάρτητη Ομάδα».

Μεταξύ άλλων, το κείμενο αναφέρει ότι η κίνηση των αγαθών διαμέσου του Ντόβερ «θα μειωθεί σημαντικά επί μήνες» χωρίς μία συμφωνία, οι τιμές των τροφίμων πιθανώς θα αυξηθούν, ενώ μέχρι σήμερα πολλές επιχειρήσεις στην βιομηχανία προμηθειών τροφίμων είναι ανέτοιμες να αντιμετωπίσουν το σενάριο μη συμφωνίας, με ιδιαίτερα ευάλωτες της μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα