back to top
15.8 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

15.8 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Μεγάλη η ανταπόκριση στο διαδικτυακό κάλεσμα «Ακρόπολη – Μακρυγιάννη S.O.S.»

Διαβάστε επίσης

Περισσότεροι από 23. 000 πολίτες έχουν, μέχρι στιγμής (Τρίτη 26 Φεβρουαρίου, 8 πμ ), υπογράψει την διαδικτυακή διαμαρτυρία των κατοίκων της περιοχής Μακρυγιάννη.

Οι κάτοικοι ζητούν να σταματήσει η ανέγερση πολυωρόφων κτιρίων, που παρεμποδίζουν τη θέα προς τον ιερό βράχο της Ακρόπολης ενώ κάνουν λόγο για απουσία νομικού πλαισίου προστασίας που μετατρέπει την περιοχή του Μακρυγιάννη σε ένα απέραντο ξενοδοχείο. Κάτοικοι και φορείς έχουν προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας για το θέμα.

«Ήρθε η ώρα η Πολιτεία να θεσμοθετήσει όρους χαμηλής δόμησης για τις περιοχές πέριξ της Ακροπόλεως», δηλώνει στον Αθήνα 9.84 η πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού Λυδία Καρρά.

Η Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού υποστηρίζει την κινητοποίηση των κατοίκων. Ο αριθμός των υπογραφών στο διαδικτυακό κάλεσμα των κατοίκων βαίνει συνεχώς αυξανόμενος.

«Είναι ένα θέμα που έχει αγγίξει πάρα πολύ κόσμο» τονίζει η κ. Καρρά. «Χαιρετίζουμε τις κινήσεις των δύο υπουργείων, δηλαδή, την επανεξέταση της άδειας των δύο δεκαώροφων κτηρίων που «απειλούν» την θέα της Ακρόπολης από το υπουργείο Πολιτισμού και την σύσταση επιτροπής από το υπουργείο Περιβάλλοντος, που θα εξετάσει αναστολή χορήγησης οικοδομικών εργασιών και αδειών στην περιοχή, έως ότου επανεξεταστεί το πολεοδομικό πλαίσιο προστασίας της. Περιμένουμε και την υποστήριξη του δήμου Αθηναίων καθώς κάποιες αποφάσεις πέρασαν από τις υπηρεσίες του. Ζητάμε να ακυρώσει τις πολεοδομικές άδειες που έχουν εκδοθεί όσον αφορά στο ύψος των κτιρίων. Η πολιτεία πρέπει επιτέλους να θεσμοθετήσει χαμηλούς όρους δόμησης για την περιοχή και να μην επαφίεται για το θέμα της προστασίας της Ακρόπολης στο ΚΑΣ και στην απόφαση υπουργού».

«Πρέπει να δράσουμε άμεσα και να μην το παραπέμπουμε σε επιτροπές», τόνισε η Τζούλια Τσαλίκη πρόεδρος του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Αττικής για τις οικοδομικές άδειες στην περιοχή της Ακρόπολης.

Η κα Τσαλίκη μιλώντας στην εκπομπή «Στάση των 2» και τον Άρη Τόλιο πρόσθεσε: «Κάθε φορά ο νομοθέτης πρέπει να εξετάζει τις επιπτώσεις της κάθε διάταξης. Υπάρχει ένας οριζόντιος οικοδομικός κανονισμός και αφορά όλη την Ελλάδα και παρά το γεγονός ότι, έγιναν αλλαγές στο νομοσχέδιο του 2012 για την ενίσχυση της ενεργειακής επάρκειας, τα προβλήματα παραμένουν. Για να μπορέσουμε», πρόσθεσε, «να αποφύγουμε ανάλογα προβλήματα στο μέλλον πρέπει να δούμε την πολυνομία και τις αρμοδιότητες».

Να ακολουθηθεί το παράδειγμα της Πλάκας σε ότι αφορά στις χρήσεις γης και σε άλλες περιοχές ιστορικού ενδιαφέροντος της χώρας, προτείνει  η πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού Λυδία Καρρά.

Τα αιτήματα προς τα υπουργεία Πολιτισμού και Περιβάλλοντος και προς τον Δήμο Αθηναίων:

  • Αποτελεσματική προστασία, σύμφωνα με το άρθρο 24 του Συντάγματος, του παγκόσμιου πολιτιστικού αγαθού του Μνημείου της Ακρόπολης
  • Άμεση θέσπιση ηπιότερων όρων δόμησης και χρήσεων γης στην περιοχή Μακρυγιάννη
  • Επανεξέταση όλων των διοικητικών πράξεων που αφορούν στις εγκρίσεις ανέγερσης κτιρίων-ξενοδοχείων μαμούθ στην περιοχή Μακρυγιάννη.

Καλλιόπη Ασλανίδου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα