back to top
20.8 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

20.8 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Με πρόταση ΤτΕ και ολίγη από … ΤΧΣ η λύση για τα «κόκκινα» δάνεια

Διαβάστε επίσης

Το αποτέλεσμα της συνάντησης Τσακαλώτου-Στουρνάρα που άργησε δύο μήνες

Χρειάστηκε να περάσουν περίπου δύο μήνες για να πραγματοποιηθεί χθες μια συνάντηση μεταξύ κυβέρνησης και Τράπεζας της Ελλάδος και αφού το Υπουργείο Οικονομικών βρέθηκε σε αδιέξοδο.

Η χθεσινή ξαφνική συνάντηση Τσακαλώτου – Στουρνάρα αποτελεί μια προσπάθεια να χρυσωθεί το χάπι της αποτυχίας της κυβέρνησης να βρει λύση για τα «κόκκινα» δάνεια καθώς η πρόταση του ΤΧΣ δεν «περπατά».

Έτσι η κυβέρνηση είναι αναγκασμένη να υιοθετήσει την πρόταση της Τράπεζας της Ελλάδος για τα «κόκκινα» δάνεια επιχειρώντας να χρυσώσει το χάπι με την προσθήκη στοιχείων της πρότασης του ΤΧΣ ώστε να παρουσιαστεί ως συνδυαστική πρόταση κυβέρνησης και Τράπεζας της Ελλάδος.

Η λύση που πλέον οδεύει προς υλοποίηση με τις ευλογίες των θεσμών και ιδιαίτερα της ΕΚΤ αλλά και τη θετική προσέγγιση μεγάλων θεσμικών επενδυτών είναι η μεταβίβαση σημαντικού μέρους των μη εξυπηρετούμενων δανείων (ΜΕΔ) μαζί με μέρος της αναβαλλόμενης φορολογικής απαίτησης (DTCs), που είναι εγγεγραμμένη στους ισολογισμούς των τραπεζών, σε Εταιρείες Ειδικού Σκοπού (SPV).

Η προσωπική σχέση που υπάρχει μεταξύ Στουρνάρα και Τσακαλώτου οδήγησε σε συμφωνία να δημιουργηθεί μια κοινή ομάδα που θα αποτελείται στελέχη του υπουργείου και της ΤτΕ, η οποία θα επεξεργαστεί τόσο το σχέδιο της κεντρικής τράπεζας όσο και του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και να υπάρξει ένα σχέδιο που θα βασίζεται στην πρόταση της ΤτΕ με στοιχεία από την πρόταση του ΤΧΣ.

Είναι άλλωστε και η μοναδική λύση ώστε να αποφευχθεί μια νέα ανακεφαλαιοποίηση με χρήματα των φορολογουμένων.

Νίκος Καρούτζος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα